Vil øke semesteravgiften
Velferdstinget i Oslo og Akershus ønsker mer av studentenes penger for å ruste opp helsetjenestene.
«Jeg er usikker på om Kunnskapsdepartementet vil godkjenne en økning på 190 kroner.»
Magnus Nystrand, leder av Velferdstinget
– Det er spesielt tannlegetilbudet, fysisioterapiordningen og det psykiske helsetilbudet vi ønsker å forbedre, sier Magnus Nystrand, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT).
I dag er semesteravgiften for Oslo-studentene på 410 kroner. Nå foreslår VT å øke den med opp til 200 kroner.
For å få en grundig vurdering av hvilke utbedringer som er realistiske, har VT bedt hovedstyret til Studentsamskipsnaden i Oslo og Akershus (SiO) om en utredning.
Billigere tannlege
– SiO har et veldig godt tilbud i dag, men det kan bli bedre. Spesielt det psykiske helsetilbudet opplever stor pågang, og antallet studenter med psykiske problemer har økt, sier Nystrand.
VT ønsker også at SiO skal vurdere mulighetene for å forbedre tannlegetilbudet. Tjenesten tilbys i dag til kostpris, hvilket vil si sa at tilbudet ikke subsidieres. Med subsidier vil tilbudet bli billigere, i tillegg til at SiO kan vurdere å øke kapasiteten, ifølge Nystrand.
22 millioner mer i året
Dagens semesteravgift på 410 kroner ble innført i 2002. Justert med konsumprisindeksen tilsvarer beløpet 486 kroner i dag.
Arbeidsutvalget til VT gikk først inn for å sette et tak på 500 kroner, mens VT valgte å øke taket til 600 etter forslag fra Venstrealliansen.
– Jeg er ikke veldig kritisk til at SiO i utredningen kan forholde seg til et tak på 600 kroner. Men det er to forhold som gjør en slik økning vanskelig: En økning på 190 kroner er ikke voldsom, men det er ganske mye for studenter som allerede har en trang økonomi. For det andre må økningen godkjennes av Kunnskapsdepartementet, og jeg er usikker på om de vil godkjenne en økning på 190 kroner, siden det vil bli den høyeste semesteravgiften i Norge, sier Nystrand.
Med en studentmasse på cirka 58 000 studenter vil en økning til 500 kroner tilføre SiO om lag 10,4 millioner kroner mer i året (to semestre), mens en økning til 600 kroner vil gi 22 millioner kroner mer.
Til sammenligning er semesteravgiften i Buskerud 500 kroner. I Bergen er den 450, og i Trondheim 430 kroner.
Avgjøres i februar
Den endelige avgjørelsen om hvorvidt semesteravgiften skal økes eller ikke, faller først i februar neste år.
– Dagens velferdsting har gått inn for å be SiO utrede en økning i semesteravgiften, men det blir opp til neste års velferdsting å bestemme beløpet, eller om det blir en økning. Det vil skje på velferdstingsmøtet februar neste år, sier Nystrand.
Hva tror du om sjansene for at neste velferdsting går inn for å øke avgiften?
– Jeg vil ikke spekulere, men tatt i betraktning at semesteravgiften i 2002 med konsumprisindeksen tilsvarer 486 kroner i dag, mener jeg sjansene burde være gode. Spørsmålet blir hvor mye og til hva.
Styreleder i SiO, Fredrik Refsnes, skal sammen med resten av hovedstyret nå gå gjennom hvilke forbedringer som er mulige ved en økning av semesteravgiften.
– Vi skal vurdere hvordan en eventuell økning kan styrke de tilbudene som Velferdstinget ønsker å prioritere, og har fått frist til februar, sier Refsnes.