Studentsamskipnaden letter på sløret
SiO innfører åpenhetspolicy for å slippe å følge offentlighetsloven. – De ville tjent på å følge loven, sier Arne Jensen i Norsk redaktørforening.
– Vi har valgt en løsning som lar seg gjennomføre uten investeringskostnader, men som krever noe administrativt arbeid og tidsbruk, sier Fredrik Øren Refsnes, hovedstyreleder i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).
Det nye regelverket tredde i kraft 19.januar, og går ut på at interne dokumenter blir offentliggjort på SiOs nettsider. Men, til tross for ny åpenhetspolicy vil ikke studentene få fullstendig innsikt i hva SiO holder på med.
– Ikke alle dokumenter vil bli gjort offentlig, sier Refsnes. Dette er dokumenter som omhandler tvister, ansettelsesprosesser, personalsaker, budsjettsaker, anskaffelser, forhandlinger og øvrige forretningsmessige forhold.
Tillit – et spørsmål om åpenhet
Siden 2001 har Velferdstinget (VT) jobbet for at studentene skal få innsikt i hvordan semesteravgiften forvaltes. Assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforbund mener SiO ville tjent på å følge offentlighetsloven.
– Det er positivt at de ønsker å være mer åpne, men jeg mener de har vært alt for firkantet i forhold til å unndra store dokumentergrupper. SiO ville tjent på å følge offentlighetsloven, spesielt i forhold til å bygge tillit hos studentene, sier assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforbund, Arne Jensen.
Han mener at offentlighetslovens regler burde være tilstrekkelige for å dekke SiOs behov for unntak fra innsynsretten.
Refsnes er ikke enig i kritikken fra Jensen.
– Vårt mål er å ivareta prinsippene i offentlighetsloven og det føler vi at vi ivaretar med dette reglementet.
Lang prosess
I 2008 krevde VT at SiO skulle følge offentlighetsloven innen 2010. VT ba også om en redegjørelse fra samskipnaden, om hvilke økonomiske og organisatoriske tiltak som måtte iverksettes for at SiO skal kunne følge offentlighetslovens bestemmelser.
– Vi har brukt tiden på å kartlegge hvordan vi best mulig kan ivareta prinsippene i offentlighetsloven uten at det koster for mye, sier Refsnes.
SiO har utarbeidet en såkalt «Policy for åpenhet og tilgjengelighet» som nå skal gjøre organisasjonen mer tilgjengelig.
VT-leder Mari Berdal Djupvik er fornøyd med løsningen og har forståelse for at enkelte dokumenter ikke kan offentliggjøres.
– Det viktigste er at de har inngått et kompromiss og etterfulgt studentenes ønske. Når de ikke kan følge offentlighetsloven er dette en god løsning, slik at SiO kan bli så offentlig som mulig, sier Djupvik.