PÅ ØRET:– I en prosess som denne kan det være noen få øre som avgjør om man får anbudet eller ikke. Og denne gangen bommet vi, sier direktør for Studentkafeene Alain Clérambault.

Frykter høyere kantinepriser

Studentkafeene får ikke lengre levere mat til UiO. De risikerer dermed milliontap som kan ramme studentvelferden.

Publisert Sist oppdatert
PÅ ØRET:-- I en prosess som denne kan det være noen få øre som avgjør om man får anbudet eller ikke. Og denne gangen bommet vi, sier direktør for Studentkafeene Alain Clérambault.

*Anbudstap for SiO:*

  • SiO Catering leverer cateringtjenester for Studentkafeene AS. SiO Catering står for 12 prosent av Studentkafeenes samlede omsetning.
  • Tjenestene som var ute på anbud gjalt catering til større arrangementer, catering i forbindelser med møter, overtidsmat og take away, og catering til VIP og representasjonsmiddager.
  • Tapet i anbudsrunden vil føre til en redusert omsetning på 5 millioner for SiO Catering og et redusert resultat på 350 000 kroner for 2010.
  • Anbudskontraktene vil gjelde i to år, med mulighet for ytterligere to års forlengelse. Det kan dermed være fire år før SiO Catering får mulighet til å gjenvinne rammeavtalene.
  • Kilde: Studentsamskipnaden i Oslo

– I ytterste konsekvens kan vi være nødt til å sette opp prisene i Studentkafeenes serveringssteder, sier direktør for Studentkafeene Alain Clérambault.

Etter en anbudskonkurranse før sommeren ble det klart at Studentkafeene mistet retten til å levere cateringtjenester til Universitetet i Oslo (UiO). Anbudskontraktene ble isteden gitt til de private selskapene Elvebredden Catering og Pizza & Kina Expressen.

Les mer om Studentkafeene

  • [Desimalkaos på Studentkafeene](1)
  • [Studentkafeene dårligst ut](2)
  • [Nå blir det automatkaffe](3)
  • [Nå skal studentkortene sjekkes](4)
  • [Coca Cola ut, Pepsi og Solo inn](5)

Milliontap

– Det er meget synd at vi tapte anbudskonkurransen, sier Clérambault.

Han forklarer at overskuddet fra Studentkafeenes cateringvirksomhet går til studentvelferd, og at cateringvirksomheten derfor bidrar til å holde prisene på varene i Studentkafeens serveringstjenester nede.

Med tapet i anbudskonkurransen ligger Studentkafeene an til å tape 350 000 kroner i 2010. Dersom ingenting gjøres, kan tapet for neste år bli på hele 1,2 millioner kroner, og i verste fall kan det ta fire år før Studentkafeene får mulighet til å gjenvinne anbudet.

Iverksetter tiltak

Clérambault understreker imidlertid at de allerede har iverksatt tiltak for å kompensere for tapet.

– Vi har gjennomført bemanningsjusteringer, og jobber også for å øke omsetningen ved andre institusjoner enn UiO, blant annet ved høgskolene, hvor vi ser et voksende marked, sier Clérambault.

Han påpeker også at det kun er en del av cateringvirksomheten som rammes av dette, og at Studentkafeene vil fortsette å levere cateringtjenester i kafeenes lokaler.

Leder av Velferdstingets arbeidsutvalg Mari Berdal Djupvik er lei for tapet i anbudskonkurransen, men sier hun vil gjøre hva hun kan for at dette ikke går ut over studentene.

– Vi kommer til å jobbe veldig hardt for å sørge for at dette ikke påvirker prisene i kantinene, sier Djupvik.

– Burde tatt andre hensyn

Seniorrådgiver ved UiOs innkjøpsseksjon Berit Svendsen sier at studentvelferd ikke var et tildelingskriterium da Studentkafeene tapte anbudskonkurransen om levering av cateringtjenester til UiO.

– Tildelingen var basert på en vurdering av hvem som samlet sett har levert det mest økonomisk gunstige tilbudet, sier Svendsen.

Leder i Studentparlamentets arbeidsutvalg Aksel Braanen Sterri mener UiO burde tatt flere hensyn enn bare økonomiske.

– UiO burde tatt studentvelferd inn i vurderingen, sier Sterri.

UiO ville ikke gå inn i forhandlinger med de ulike leverandørene, og Studentkafeene fikk bare én sjanse til å legge frem sitt tilbud.

Viser til loven

Direktør for Studentkafeene Alain Clérambault tror utfallet ville blitt annerledes dersom UiO hadde åpnet for forhandlinger.

– Jeg er litt skuffet over at det ikke ble forhandlinger. Hvis vi hadde snakket sammen, så tror jeg at vi ville ha funnet en løsning, sier Clérambault.

I sommer fikk UiO skarp kritikk fra riksrevisjonen for svake innkjøpsrutiner, og ble beskyldt for lovbrudd for å ha unnlatt å gjennomføre anbudskonkurranser.

UiO svarer på kritikken fra Clérambault ved å vise til loven, som sier at tildeling av anbudskontrakter skal skje på grunnlag av objektive og ikke-diskriminerende kriterier.

– Å ta hensyn til studentvelferd i en anbudskonkurranse ville være diskriminerende overfor de andre leverandørene. Regelverket er veldig strengt her, sier Svendsen.

– I en anbudskonkurranse som denne er det heller ikke lov til å forhandle med de ulike leverandørene, legger hun til.

Powered by Labrador CMS