Studentvalget ved UiO:
Rekordlav oppslutning ved studentvalget for andre år på rad
Venstrealliansen ble årets store vinner med 27,4 prosent av stemmene. Samtidig er valgoppslutningen nede på 10,54 prosent.
– Det føles kjempebra å vinne! Alle i Venstrealliansen har jobbet hardt for å profilere oss nå som det er et digitalt valg, og det er alltid gøy å vinne med et godt resultat, sier førstakandidat for Venstrealliansen Elisabeth Hoksmo Olsen til Universitas.
Torsdag 8. april startet det årlige studentvalget ved Universitetet i Oslo (UiO). I årets valg kjempet syv studentpolitiske lister om de 27 plassene i Studentparlamentet. 14. april ble resultatene offentliggjort av UiOs prorektor Gro Bjørnerud Moe i en digital valgvake.
Venstrealliansen ble årets store vinner med 27, 37 prosent av stemmene. Det gir dem åtte mandater i neste års studentparlament. På andre- og tredjeplass følger Grønn liste med 17,33 prosent og A-lista med 15, 47. Valgets taper ble Gjestelista med 7,30 prosent.
På spørsmål om hvorfor Venstrealliansen igjen stikker av med seieren, svarer Hoksmo Olsen:
–Jeg tror vi blir det fordi studentene på Blindern ønsker seg et universitet for alle: et universitet med fokus på miljø og likestilling. Derfor søker de til VA siden dette er det eneste partiet som setter dette ordentlig på agendaen.
– Hva blir de viktigste sakene for dere det kommende året?
–Vi vil fortsette å kjempe for fulltidsstudenten. Dette kan bare bli mulig ved å redusere husleien og øke studiestøtten. Å få parlamentet med på en tydelig politikk på disse områdene blir derfor viktig. I tillegg vil vi jobbe alle saker som handler om å gjøre universitetet mer miljøvennlig og likestilt.
Les også: Fjorårets valgresultater: Venstrealliansen størst i det første heldigitale studentvalget
Rekordlav oppslutning
I årets studentvalg ble det avlagt 2729 stemmer, som gir en valgoppslutning på 10,54 prosent. Det er den laveste oppslutningen omkring valget de siste ti årene.
– Det gikk ikke så ille som vi hadde trodd, sier nestleder og valgansvarlig i Studentparlamentet Linnea Barberini.
Etter et år med lite til ingen fysisk undervisning, vekslinger mellom stengte og åpne lesesaler, fryktet studentlederne ved UiO at det skulle gå enda verre med valgoppslutningen.
– Vi har studenter som ikke har sett hverandre engang, som plutselig skal forholde seg til et digitalt valg med tillitsvalgt de i hvert fall ikke har møtt. Vi har jo ikke drevet ordentlig valgkamp i år, da er det veldig vanskelig å opprettholde studentdemokratiet.
– Så er dere fornøyde, tross lav oppslutning?
– Jeg er lettet. Man er jo aldri fornøyd med at valgdeltakelsen går ned. Men vi har hatt utfordringer på lik linje med alle andre i år. Så etter omstendighetene gikk dette greit, sier Barberini.
Selv om oppslutningen i år er lav, tror hun at Studentparlamentet har vist hvorfor det er viktig med tillitsvalgte. Videre tror hun at Studentparlamentet har en viktig jobb foran seg når studentene begynner å returnere til campus igjen. Da må man aktivt bygge opp studentdemokratiet igjen.
– Det tar kanskje to eller tre år, men jeg er optimistisk.
Fornøyd nykommer
Årets nykommer i studentvalget Henke og Thom-listen får 8 prosent av stemmene. En av deres hovedsaker er at det ikke lenger skal være nødvendig å stille under en liste for å delta i Studentparlamentet.
Leder Henrik Vassal forteller at de er storfornøyde med resultatet. Med den nye makten skal listen kjempe for kjellerpubene, og gjøre det lettere å drive studentforeninger.
– Vi var usikre på hvordan det skulle gå, men vi er veldig fornøyde, det her blir gøy, sier han.
Listen er imidlertid skuffet over den generelle valgdeltakelsen. De hadde håpet at Henke og Thom-listens politikk skulle tiltrekke velgere som vanligvis ikke er så opptatt av studentpolitikk. Nykommerne har fått flere stemmer enn Gjestelista, de fikk 7,3 prosent av stemmene i år, i fjor fikk de 13 prosent.
– Vi har begge saker som treffer studentene godt på et personlig valg. Men jeg tror ikke vi har stjålet velgere fra dem. Gjestelista gjør seg godt fysisk på campus under valgkampen, så jeg tror heller det er et resultat av at det ikke er fysisk valgkamp nå, sier Vassal.
Gjestelista: – Vi vil fortsette å være en «disrupter»
Med 7,3 prosent av stemmene faller Gjestelista mest tilbake fra fjorårets valg, da fikk 13,2 prosent. Adrian Bolstad tror nedgangen henger sammen med at listen i fjor hadde en større sammensetning av medlemmer, og at det derfor har vært vanskeligere å drive valgkamp over internett i år.
– Vi vil fortsette å være en «disrupter» for status quou og representere de sakene vi har gått til valg på. Fokuset er på psykisk helse, den individuelle student, enten det handler om en utvekslings- eller masterstudent, og døgnåpne lesesaler, sier Bolstad og legger til:
– Vi merket under gårsdagens debatt at vi er uenige med de andre listene om det meste, så vi skal dukke opp på møtene, så tar vi det derfra, avslutter Bolstad.
Oppslutningen rundt årets studentvalg er den laveste på lenge. Er det et problem for studentdemokratiet at så få studenter stemmer ved valgene?
–Jeg liker ikke å kalle det et demokratisk problem, da dette gjør det til noe voldsomt mye større enn det det er. Studentene bryr seg lite om parlamentet, og det får en til å stille spørsmål med hva vi faktisk driver med. Det kan selvsagt virke bittert av meg å stå her å si dette, men fakta er en oppslutning på 10 prosent.
I tillegg til studentrepresentantene består Studentparlamentet av et arbeidsutvalg. Det nye arbeidsutvalget og den nye lederen skal velges 27. mai. Hittil har [Jørgen Skogan fra Venstrealliansen lansert sitt kandidatur som leder.](bb)