Radio Nova risikerer pengenekt
Flertallet i Velferdstinget mener Radio Novas 24-timerssatsning blir for dyr.
Om Radio Nova skal ha sendinger 24 timer i døgnet, slik de ønsker, innebærer det en oppstartsavgift på 725 000 kroner. Også eventuelle underskudd de neste syv årene må studentradioen kunne dekke. Slike beløp ser trolig ikke Velferdstinget (VT) seg villige til å garantere for. I en prøveavstemning på VT-møtet mandag stemte flertallet imot økonomisk støtte til studentradioens ønskede 24-timerssatsing.
– Etter samtaler med Radio Nova i forkant av møtet, forespeilet VT seg at det ville dreie seg om en oppstartsavgift på 725 000 kroner. Da vi så i sakspapirene at det var løpende utgifter hvert år det var snakk om, endret situasjonen seg veldig, sier leder av VT, Stine Winger Minde.
– Summen det er snakk om er jo tross alt en halvannen legestilling. Hadde vi hatt så mye penger ekstra til rådighet årlig, ville vi nok heller satset på ytterligere støtte til studenthelsetjenesten enn å bruke de på dette foretaket, fortsetter hun.
Studentradioer fikk kalde føtter
I utgangspunktet skulle Radio Nova ha 24-timers radiostasjon i samarbeid med Bergen og Trondheim sine studentradioer, men de andre radiokanalene trakk seg i forkant, fordi satsingen ville kreve for store ressurser. Minde mener dette førte til at Radio Nova stilte langt svakere i forkant av VTs avgjørelse.
En forutsetning for at Radio Nova skal kunne få konsesjon som 24/7-kanal, er at de har sikret driftstøtte i forkant. Med prøveavstemmingens nei legges derfor muligheten til sendinger døgnet rundt i grus. Dette bekrefter førstekonsulent i Medietilsynet, Lars Kroksrud.
– Et tungtveiende punkt i konsesjonssøknaden vil være å kunne dokumentere ressurser for å lykkes med arbeidet sitt, sier han.
Skuffet, men fattet
Redaktør i Radio Nova, Tone Ryg, sier hun er skuffet, men ikke overrasket over det negative utfallet.
– Jeg synes det er synd at utfallet ikke gikk i vår favør, men det er jo høye kostnader det er snakk om, sier hun.
Ryg synes likevel det er synd at VT ikke stemte for satsingen, da Radio Nova ifølge Ryg først og fremst sliter med et markedsføringsproblem.
– Vår målgruppe er lyttere i alderen 20-35 år, og mange ser på oss som et alternativ til P3. Å ha en egen radiofrekvens ville gjort det mye lettere å faste lyttere, tror Ryg.
På neste Velferdstingsmøte, 8.oktober, vil det komme en endelig avgjørelse om hvorvidt Radio Nova vil få den økonomiske støtten de trenger. Frem til da vil radioen også jobbe med alternative løsninger, men har ennå ikke gitt opp å få VT til å endre mening.
– Vi vil da legge frem søknaden i en litt annen form, forteller Ryg.