Fikk åtte prikker på kontroll:
Studentpub fikk tilbake skjenkebevilling etter to år
Den studentdrevne puben ventet på skjenkebevilling i to år. Før de visste at det var i orden, kom Næringsetaten på besøk.
"SKJENK? ETTER TO ÅR UTEN? JA!"
Slik annonserte Studentutvalget ved AHO (SAHO) gjenåpningen av puben på Arkitektur- og designhøgskolen via deres Instagram-konto.
«Vi er veldig fornøyde med å få tilbake skjenken. Kontroll skjer for alle barer, og vi driftes som en bar, noe vi er veldig fornøyd med. Nå gleder vi oss til å feire avgangsstudentene fra høstsemesteret!». Utover dette har Universitas ikke lykkes i å komme i kontakt med studenter tilknyttet pubstyret.
Men veien til skjenkebevilling har ikke vært bare-bare for studentpuben.
Ville profesjonalisere puben
Skjenkebevillingen var nemlig lenge tilknyttet individuelle studenter som drev puben. Det ville høyskolens ledelse ha en slutt på, og skjenkebevillingen skulle overføres bedriften som driver kantinen og puben på AHO, Rockekokker.
AHO-rektor Ole Gustavsen begrunner ansvarsskiftet med et ønske om å profesjonalisere driften av puben.
– Det ble varierende profesjonelt etter hvilke studentgrupper som holdt på med det, sier Gustavsen på telefon til Universitas.
Men prosessen skulle vise seg å bli langtekkelig. To år skulle gå før bevillingen var i orden.
– Det tok måneder mellom hver beskjed, noe som gjorde at en prosess som normalt ville tatt tre måneder tok to år, ifølge driftsansvarlig i Rockekokker Ariel Glaser.
Når bevillingen plutselig var i orden, fikk ingen med seg. Det skulle få konsekvenser.
Les også: “Slutten for Chateau Neuf? Kan bli spist opp av NMH”
Uheldig kontroll
For bare noen uker siden kom nemlig Næringsetaten, som blant annet kontrollerer at alkoholloven praktiseres riktig, på kontroll.
Meldingen om skjenkebevillingen hadde kommet på Altinn, men på grunn av en syk regnskapsfører ble ikke dette sjekket før påfølgende uke, forteller Glaser.
Da satt studentene på puben med medbrakt alkohol, noe som er ulovlig på et serveringssted med skjenkebevilling.
Næringsetaten opererer med et prikkesystem for serveringssteder. Over to år kan man få opptil tolv prikker før det kan pålegges stengte dører i minimum en uke.
Rockekokker fikk totalt åtte av disse tolv prikkene etter kun én kontroll, bare noen dager etter at skjenkebevillingen ble innvilget. Rockekokker har klaget på vedtaket, opplyser Glaser.
– Det var utenfor vårt kjennskap at vi hadde fått skjenkebevillingen og at det skulle være studenter der den kvelden, er begrunnelsen Glaser håper skal kunne endre utfallet i saken.
Støtter studentene
Rektor Gustavsen ble nylig gjort oppmerksom på kontrollen som kom på det han kaller et «uheldig tidspunkt», men at ledelsen vil støtte studentene og Rockekokker.
– Intensjonen for å overføre skjenkebevillingen var å profesjonalisere driften og få det innenfor riktige rammer. Hvis vi får åtte prikker må vi jobbe for å gjøre det som skal til, og komme i god dialog med Næringsetaten, slik at vi får rettet opp dette, sier Gustavsen.
Puben er et viktig sosialt møtepunkt for studentene, noe skolen gjerne skulle hatt flere av, mener Gustavsen. Å pusse opp puben var noe av det første han gjorde som rektor, påpeker han.
Les også: “Studentengasjementet lever som bare det!”