– Ingen kommentar
Ingen studentpolitikere tør foreløpig stå fram med sine ambisjoner om å etterfølge Christoffer Wiig som hovedstyreleder i Studentsamskipnaden i Oslo.
Hovedstyret er makta i Studentsamskipnaden i Oslo – i siste instans kan de fire studentpolitikerne i dette styret bestemme, fordi de med styreleders dobbeltstemme har flertall i styret på åtte. For eksempel kan de bestemme å selge unna Bjerke studentby, øke semesteravgiften til 5000 kroner, og gi gratis barnehageplass til alle studentforeldre. Og styrelederen, som med sin dobbeltstemme sitter på nøkkelen til flertallet, har store muligheter til å legge premissene for arbeidet i styret.
6. oktober velger Velferdstinget hvem som skal etterfølge sosialdemokraten Magnus Worren og moderate Christoffer Wiig, som nå er styreleder, i styret. Dermed tar de første steget på veien mot å avgjøre hvem den nye styrelederen blir: vanligvis faller vervet til en av de to som allerede har sittet halve toårsperioden, men hvilken fraksjon de nye tilhører, har mye å si for hestehandelen rundt styrevervet. Men så langt finnes ingen offisielle kandidater.
Stille før stormen
– Det ønsker jeg ikke å kommentere før tidligst om to-tre uker, sier hovedstyremedlem Finn Olav Haga da Universitas spør om han er lederkandidat.
Haga, som er tidligere Velferdsansvarlig i Studentparlamentet og som representerer Fakultetslistene (HF-lista) i hovedstyret, er den ene av de to studentrepresentantene som fortsatt har ett år igjen av sin valgperiode. Den andre er tidligere universitetsstyrerepresentant Silje Winther, som representerer Sosialdemokratene. Heller ikke hun er lysten på å diskutere ledervalget.
– Jeg ønsker ikke å kommentere dette før jeg har diskutert det med Velferdstinget, sier Winther.
Varmt om Winther
Men Solveig Riiser Aase, Sosialdemokratenes fraksjonsleder i Velferdstinget, kan bekrefte at Winther er kandidat. Derfor stiller Sosialdemokratene sin andre plass i hovedstyret, som blir ledig når Magnus Worren går av, til disposisjon.
– Vi ønsker at Silje Winther skal bli leder i hovedstyret, og kommer ikke til å fremme noen andre kandidater, sier Aase.
Hun vil ikke kommentere om Sosialdemokratene har tenkt å bytte støtte i styrevalget mot støtte i ledervalget, men snakker varmt om Winthers lederegenskaper.
– Winther er en godt fundert sosialdemokrat, som blant annet har sittet i
universitetsstyret, og hun er for øyeblikket nestleder i hovedstyret i SiO. Hun kjenner systemet og vet godt hvor skoen trykker for studentene. Hun er saklig og kunnskapsrik og
har mange gode lederegenskaper, sier Aase.
Mye prat
Øyvind Gjengaard, representant for fakultetslista SV-lista og Fakultetslistenes fraksjonsleder i Velferdstinget, er ikke like klar på at Finn Olav Haga er kandidat.
– Før alle sånne valg er det mye prat og mye meninger, sier Gjengaard, som mener ethvert svar på om Haga kommer til å stille som styrelederkandidat eller ikke, blir «rent hypotetisk».
Gjengaard innrømmer imidlertid at Fakultetslistene, i motsetning til Sosialdemokratene, *har* en kandidat til én av de to tomme styreplassene som er på valg: tidligere studentparlamentsleder Eirik Nedrelid, som i likhet med Gjengaard tilhører SV-lista, har Fakultetslistenes fulle støtte, ifølge Gjengaard. Nedrelid bekrefter at han er «villig til å stille, hvis han er ønsket». Men han er garantert ikke lederkandidat i år.
– Det er totalt uaktuelt å stille som lederkandidat i år, dersom jeg kommer inn, sier Nedrelid til Universitas.
Ikke som leder
I tillegg til Fakultetslistene og Sosialdemokratene, er også Venstrealliansen og Moderat gruppe representert i UiO-studentenes velferdstingsdelegasjon. Videre består Velferdstinget av BI-studentene, som er en egen gruppe, og uavhengige representanter fra de mindre vitenskapelige høgskolene. Blant disse fire grupperingene er det foreløpig bare en kandidat som har meldt sin interesse: Moderat gruppes Trond Enger, som tidligere har vært leder av Norsk Studentunion bekrefter at han er interessert, men fastslår i likhet med Nedrelid at det er uaktuelt å stille til ledervervet ved årets valg.
– Jeg synes det er en god tradisjon at styreleder har sittet et år, for å si det sånn, sier Enger.