– Fare for at historisk mange studenter vil falle utenfor
Grønn Ungdom mener regjeringen overser studenter i koronakrisen. – Lavmål, svarer Høyres Studenter.
– Vi mener at regjeringen fører en sosial urettferdig politikk, der de er opptatt av å gi skattelette til de aller rikeste og glemmer at de lavtlønnede og de med utrygg økonomisk hverdag trenger et løft, sier Teodor Bruu, talsperson i Grønn Ungdom, til Universitas.
Grønn Ungdom har vedtatt ny studentpolitikk på sitt siste landsstyremøte. Som følge av den økonomiske krisen vil de blant annet sørge for at studenter kan velge selv hvor mye lån de skal ta, og få gratis pensum. De vil i tillegg heve studiestøtten til minimum 1,5 G (1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, som tilsvarer 149.787 kroner) og fordele det over tolv måneder. Til sammenligning ligger dagens støtte på 112.290 kroner.
Usikker fremtid
Mange studenter har mistet sommerjobben sin eller blitt permittert fra deltidsjobben og står dermed uten inntekt både nå og i den kommende sommerferien.
– Studenter flest er avhengige av en eller to jobber for å få hjulene til å gå rundt. Nå som det blir færre jobber for studentene, er vi opptatt av å sikre inntekten deres fremover. Det er få grupper i samfunnet man godtar at får så lite, økonomisk sett.
Videre sier Bruu at studentene står overfor en usikker fremtid i dagens jobbmarked.
Han tror at regjeringen har glemt hvor økonomisk stressende det er å være student.
– Mange studenter sliter med å få endene til å møtes. Nå kommer denne krisen i tillegg. Studentene kommer ikke bare til å få dårligere råd, men også større økonomiske byrder som følge av tap av inntekter og mer lån, sier han og vektlegger:
– Vi mener at det ikke blir tatt nok hensyn til dette av regjeringen. De lever i en tro om at det er chill å være student, og studentene blir på mange måter oversett.
Les også: Slik påvirker koronapandemien høstsemesteret
– Krisepakkene er bare smuler
Bruu etterspør i tillegg krisepakker som er spesifikt rettet mot studenter for å sikre at de kommer seg gjennom krisen.
– Vi står i fare for at historisk mange studenter vil falle utenfor. Det er en gruppe som er dårligere stilt og vil da bli rammet hardere hvis det ikke kommer krisepakker som er spesielt rettet mot dem. Det som har kommet nå, er bare smuler, sier han og legger til:
– Regjeringen har vist at de er villige til å gi krisepakker til både oljebransjen og flyselskapene, og da burde de være villige til å gi krisepakker til studentene. Det er tross alt studentene som skal utgjøre arbeidsstokken om noen få år.
Høyres Studenter svarer på kritikken
– Dette er lavmål av Grønn Ungdom, sier Andreas Oftedal, leder i Høyres Studenter.
Ifølge Oftedal jobber Høyre-regjeringen på spreng.
– Vi i Høyres Studenter mener at regjeringen gjør en god jobb i denne krisetiden, og det tror jeg de studentene som nå får mulighet til å betale regningene sine, er enige med oss i.
Videre nevner Oftedal at statsråden har varslet at det kommer en ny tiltakspakke rettet mot utdanningssektoren før sommeren.
– Regjeringen har fremmet en krisepakke rettet mot studenter, og deler av lånet kan bli omgjort til stipend. Utdanning er et gode, og det er det mange som nå ønsker. Søkertallet til høyere utdanning er rekordhøyt, og i revidert nasjonalbudsjett ble det prioritert 4000 nye studieplasser for at flere skal få muligheten til å utdanne seg.
Oftedal er også uenig i at studiestøtten har sunket, og viser til at den har blitt utvidet til elleve måneder under Høyre-regjeringen.
– Her bommer Grønn Ungdom. Kjøpekraften til studentene sto bom stille fra 2005 til 2013 ifølge SSB, i perioden da de rødgrønne styrte landet. Etter at Høyre-regjeringen overtok, er studiestøtten økt utover prisveksten hvert år. I tillegg er studiestøtten utvidet fra ti til elleve måneder.
Videre sier Oftedal at krisepakkene til næringslivet vil gagne studentene i det lange løp.
– De største forskjellene er mellom de som er innenfor arbeidsmarkedet, og de som står utenfor. Den beste måten å forhindre at mange faller utenfor, på er ved å sikre arbeidsplasser og legge til rette for at det skapes nye jobber. Derfor er krisepakkene til næringslivet også krisepakker til studentene, når det sikrer oss en jobb å gå til etter endt utdannelse.
Les også: Koronakrisen har skapt nye jobbmuligheter: – Alle monner drar akkurat nå