Dette er de nye studentpolitiske listene
Gjestelista og Velferds- og studentbylista kaster seg inn i kampen om studentenes hjerter med lovnader om vinmonopol på Blindern, bedre studentboliger og mer studentvelferd.
Det er definitivt en seriøs liste, det er bare at vi har det gøy også.
Simen Folvik Mathisen, leder for Gjestelista.
I forrige uke lanserte [populistiske Gjestelista sitt kandidatur](1) før studentvalget ved Universitetet i Oslo i april.
Nå har også den ferske listen Velferds- og studentbylista annonsert at de vil ta opp kampen med de mer etablerte listene i Studentparlamentet.
Leder Christoffer Surdal forteller at de vil satse på akkurat det listenavnet tilsier, nemlig studentvelferd.
– Vi vil jobbe for å fremme studentvelferd i og rundt studentbyene. Standarden på SiO sine studentboliger er ikke til å skryte av, her er det mye rom for forbedring.
Velferds- og studentbylista vil fremme vedtak i Velferdstinget som sørger for at boligene blir vedlikeholdt og pusset opp tilstrekkelig, slik at alle boligene holder lik standard. Surdal mener det er små endringer som skal til for å gjøre boligene bedre.
– Små ting vil hjelpe her, som å male listene, fikse sprekker og hull i veggene, male om å sørge for uniformitet på hvitevarer og skap.
Listen vil fremme generelt studentmiljø og velferd i studentbyene slik at et sosialt nettverk oppstår. Blant annet vil listen forsøke og forhindre at Domus Athleticas fotballbane blir brukt til studentboliger, men de er for videre utbygging andre steder.
Vil være apolitiske
Velferds- og studentbylista ønsker å være en direkte kontakt for studentene i Velferdstinget og hovedstyret i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus.
– Alle studenter er tvunget til å betale inn til SiO gjennom semesteravgiften og de fleste vil ha noe med de å gjøre, da enten via bolig, kantine eller idrett. Vi vil altså her være apolitisk tillitsvalgte for studenter i deres møte med SiO og UiO.
Frem mot valget skal listen satse på synlighet på sosiale medier og på Blindern for å vinne valget. De tenker å appellere til studentenes ønske om å føle seg vel og hjemme i og rundt sin egen studentbolig.
– Vi føler ingen lister var rettet mot SiO og velferd, derfor lagde vi en liste med dette som hovedmål, fortsetter Surdal.
Bakgrunnen for at de stiller er at mange bodde i studentbyen på Kringsjå, i tillegg til å være frivillige på studentpuben. De opplevde flere problemer knyttet til SiO. Blant problemene trekker Surdal frem dyre kantiner, at det er problemer på flere av vaskehallene og at SiO er lite imøtekommende.
– Vi opplevde at mange hadde et problematisk forhold til SiO og følte seg langt unna beslutningstakerne. Mye av dette er ting jeg har opplevd selv, og hørt fra andre medstudenter, forklarer Surdal.
– Vi er en seriøs liste
Gjestelista skapte i forrige uke stor oppmerksomhet da de stilte til valg med lovnader om å få Vinmonopolet og tivoli til Blindern.
Lederen for Gjestelista, Simen Flotvik Mathisen, forteller at de vil vise at studentpolitikk ikke trenger å være kjedelig.
– Det er definitivt en seriøs liste, det er bare at vi har det gøy også, sier han og legger til:
– Studentpolitikk er ikke sånn kjempegøy, og mangelen på moro er kanskje grunnen til at bare 17 prosent stemmer ved studentvalget. Det er synd at så få stemmer, jeg tror det gjør at studentpolitikken blir mindre representativ, sier Mathisen.
Opptatt av studentbredden
Da Gjestelista lanserte sitt kandidatur tidligere i uka, lovte Gjestelista at de skal lage liv, men lederen er klar på at de også fokuserer på saker som andre lister har som hovedmål.
Mathisen trekker frem saker som studenters psykiske helsetilbud og automatisk begrunnelse på eksamen, men legger også vekt på at studenter skal ha en enkel hverdag.
– Mens noen studenter har behov for en trent samtalepartner som del av det psykiske helsetilbudet, har andre behov for å rekke vinmonopolet uten å dra en lang omvei, og dette kan gjøre studenthverdagen enklere. Skal vi snakke om å bedre generell mental helsetilstand blant alle studenter, må vi både tilby et godt helsetilbud, og gjøre det gøy, enkelt og praktisk å gjøre vanlige studentting, som å kjøpe vin eller teste seg for klamydia.
Gjestelista er opptatt av at alle studenter skal føle seg representert, ifølge lederen.
– Det innebærer at man må ha fokus på saker som gjør det enklere og morsommere å være student. Studentpolitikk er veldig rettet mot å løse konkrete problemer for spesifikke grupper. Det synes vi også er viktig, men vi tror det er mulig å kombinere, forklarer Mathisen.
I 2014 skrev Universitas en sak om at én av tre studenter opplevde drikkepress i fadderuken. I samme sak uttalte Mathisen at han ville droppet fadderuka hvis han ikke hadde drukket.
Tror du et vinmonopol på campus kan bidra til å øke drikkepresset?
– Jeg tror studenter har evnen til å begrense seg. Det er en Bunnpris på campus som selger øl, og jeg tror studenter klarer å prioritere. Man klarer jo å få tak i alkohol uansett, vi vil bare gjøre det litt lettere hvis man vil drikke vin i stedet for øl.
Vil skape reaksjoner
I tillegg til at han ønsker seg vinmonopol til Blindern, mener lederen for studentlisten at det er «sinnssykt» med obligatorisk undervisning utenfor åpningstidene til kaffebarene på campus.
– Er dette argumentet godt nok for å få gjennomført målet deres om og ikke ha obligatorisk undervisning før klokken 10?
– Det er ikke det eneste argumentet. Meningen er bare at det skal skape litt reaksjoner, slik du fikk nå. Men obligatorisk undervisning er en hindring for noen. Det kan absolutt være undervisning klokken åtte, men da bør vi kunne velge dersom vi vil utsette dagen litt.