Studentene får ikke stemme i studentvalg
På stiftelsesmøtet 5. mai skal et midlertidig studentparlament og arbeidsutvalg ved Høyskolen i Oslo og Akershus velges. Studentene selv er ikke med å bestemme.
Høgskolen i Oslo (HiO) og Høgskolen i Akershus fusjoneres 1. august. Før den tid skal et midlertidig felles studentparlament med 13 medlemmer velges for å forbedere overgangen. Men studentene ved de to skolene har ingen mulighet til å påvirke resultatet.
«Indirekte valg av denne typen er gammelmodige, og ble brukt mye før 1919.»
Bernt Aardal, professor i statsvitenskap ved UiO
– Indirekte valg av denne typen er gammelmodig, og ble brukt mye før 1919. Det kan gi mindre legitimitet til studentparlamentet, men kan begrunnes i at det er en spesiell situasjon som gjør at valget må gjennomføres på denne måten, sier Bernt Aardal, professor i statsvitenskap og valgekspert ved Universitetet i Oslo (UiO).
I stedet for at studentene får stemme ved valget, skal 27 delegater velge for dem på Folkets hus førstkommende torsdag, mens studentene kun får talerett. Delegatene ble valgt av de studentene som møtte opp på valgmøtene i april. På HiOs møte skal kun ca. 50 studenter ha møtt opp. Det første ordinære studentparlamentsvalget ved den nye Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) blir sannsynligvis i oktober.
Dårlig tid
Elektroniske direktevalg har blitt avholdt ved HiO tidligere år.
– Hva er årsakene til at det blir et indirekte valg av foreløpig studentparlament og arbeidsutvalg?
– Hovedårsaken er tidsaspektet. Valgkomiteen og de nåværende studentparlamentene og arbeidsutvalgene har rett og slett hatt for liten tid til å gjennomføre et ordinært elektronisk direktevalg. Det krever mer ressurser, og det har vi ikke hatt. I tillegg er det usikkert hvor mye studentene hadde brydd seg om dette valget nå som det er eksamenstid, sier Halvor Moen, representant i styringsgruppa tilknyttet stiftelsesmøtet.
Det foreløpige studentparlamentet trer i kraft 1. juli, mens HiOA offisielt åpner 1. august. Før den tid er det mye som må tas tak i.
– På mange måter er det viktigste at det velges noen som kan starte arbeidet med å skape en samlet organisasjon. De vervene og posisjonene som fylles vil bli ivaretatt godt på tross av at kandidatene ikke er direkte valgt, sier Moen.
Lite forandring
Dersom man først har gjennomført et elektronisk direktevalg, er det ikke mye som endrer seg fra valg til valg. Torkil Vederhus, valgorganisator ved studentparlamentsvalget ved UiO, forteller om få endringer ved UiO.
– Vi starter i november/desember med tankeprosessen rundt valggjennomføringen. Men det praktiske starter vi ikke med før i februar. Når det er sagt, så er det ikke så mye som forandrer seg fra gang til gang. Det som er den store jobben er å faktisk få studentene til å avgi stemme, sier Vederhus.
– Studentparlamentet ved UiO hadde strukket seg langt for å få avholde elektronisk direktevalg, mener Vederhus.
Han sier at et direktevalg gir en mulighet til medbestemmelse, og kan bidra til at studentene gjør seg bryet med å bli kjent med studentpolitikken.