Vil inn i Arbeidsutvalget:
Sosialdemokratene feiret seieren
Etter et dårlig valg for Fakultetslistene, seiler Sosialdemokratene frem som det største partiet i Studentparlamentet. Men valgets mest populære? Medisinstudentene i Morbus Medicus.
Med en lusen valgdeltakelse på rundt ti prosent, kunne likevel valgansvarlig og leder for Sosialdemokratene Torkel Nybakk Kvaal heve glasset tirsdag kveld.
– Jeg er utrolig fornøyd! Vi holder stø kurs, som det heter, selv om jeg ble skikkelig trist når jeg oppdaget hvor få som hadde giddet å gi sin stemme, sa Kvaal til Universitas like etter at valgresultatet ble presentert.
Status quo fra fjorårets valg med 13 mandater var det som skulle til for at Sosialdemokratene kunne kalle seg valgets vinnere. For å være sikret en plass i Studentenes «regjering» – Arbeidsutvalget – må man ha minimum tolv mandater. Likevel holder Kvaal kortene tett til brystet, og vil ikke røpe hvem som kan være potensielle kandidater til ledervervene.
– Vi skal ha kandidater til Arbeidsutvalget når forhandlingene mellom fraksjonene starter. Men vi vil ikke gi navn før vi har diskutert dette internt, sier Kvaal.
Det jevne valgresultatet gjør at få vil ut med aktuelle ledernavn.
Tapte på valgregler
I fjor var Fakultetslistene valgets vinner. I år må listesamarbeidet sies å være valgets taper. Fakultetslistene mister mandater ved samtlige fakulteter utenom ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (Mat.nat), og går tilbake med fem mandater fra i fjor. Studentparlamentets leder, Maria Veie Sandvik fra Fakultetslistene, hevder at mye av grunnen er nye valgregler. Ved forrige parlamentsmøte ble det vedtatt at de åtte studentutvalgsmandatene ikke lenger skal ha stemmerett i personvalg, og det er de partiene som har hatt flest slike mandater som taper på dette.
– Vi taper mandater fra programutvalgene ved fakultetene. Samtidig er jeg glad for at Realistlista ved Mat.nat har gått frem, sier Veie Sandvik til Universitas.
Imidlertid taper Fakultetslistene også ordinære plasser ved både Humanistisk, Samfunnsvitenskapelig og Utdanningsvitenskapelig fakultet. I tillegg valgte Karl Johanslista å trekke seg fra valget, etter mye turbulens i valgsamarbeidet – noe listesamarbeidet tapte tre mandater på ved Juridisk fakultet.
Nedtur for radikale og moderate
Også Venstrealliansen og Moderat Gruppe (MG) gjør et relativt dårlig valg dette året. Begge klarer akkurat å holde antall mandater fra i fjor. Den nyoppstartede fraksjonen på Det medisinske fakultet, Morbus Medicus (MM), har trukket til seg nesten samtlige stemmer ved fakultetet, og det taper Moderat Gruppe to mandater på. Nestleder i MG, Marianne Torp, tar resultatet med fatning.
– Jeg skulle ønske det var færre sosialister og flere borgerlige i parlamentet, men sånn er det bare, sier Torp.
– Dette betyr at vi må rope høyere og markere oss tydeligere, sier hun.
Leder for MM, Petter Risøe, er derimot strålende fornøyd.
– Vi har fått over 60 prosent av stemmene ved fakultetet vårt, og det er vi strålende fornøyd med, sier Risøe.
I debatt på Universitas\' nettforum samme kveld retter han tallet til 83 prosent. Det endelige tallet etter siste runde med fintelling havner for øvrig på 67 prosent – vesentlig lavere, men fortsatt rekord.
Mikke Mus
Morbus Medicus tar med det tre av fire mandater ved fakultetet. Fraksjonen gikk til valg med løfte om å trekke seg ut at Studentparlamentet. Det står Risøe ved fortsatt, men sier at fraksjonen allerede har fått flere henvendelser fra andre fraksjoner om et eventuelt samarbeid. MMs tre mandater kan sikre flere fraksjoner et verv i Arbeidsutvalget.
– Dette må vi ta en diskusjon på, men vi kommer i så fall til å selge oss til de som kan tilby oss mest i forhold til vårt valgprogram, sier Risøe.
Heller ikke i år har valgdeltakelsen blant studentene vært noe å rope hurra for. Inge Carlén (MG), tidligere leder i Velferdstinget, går kraftig ut:
– Dette begynner å likne et Mikke Mus-demokrati, Studentparlamentet må ta ansvar for den lave valgdeltakelsen, tordner Carlén.
Carlén, som også er tidligere leder av Studentparlamentets informasjonskomité, mener Studentparlamentet må bruke betydelige ressurser på å informere studentene om studentdemokratiet. Carlén er redd parlamentet kan komme til å miste sin legitimitet.
– Hvis ikke Studentparlamentet tar tak i dette nå, blir det en enda større parodi på seg selv enn de har vært til nå, sier han.
Fire eller fem personer skal sitte i Arbeidsutvalget til høsten. I tillegg til leder, består utvalget av nestleder, utdannings- og studieansvarlig og internasjonalt ansvarlig. I tillegg skal kanskje enda en universitetsstyrerepresentant jobbe heltid. Etter det Universitas erfarer, skal blant annet følgende navn være aktuelle:
- Lina Strand, Venstrealliansen, Utdannings- og studieansvarlig
- Thomas Andre Syvertsen, Fakultetslistene, Utdannings- og studieansvarlig
- Robin Sande, Fakultetslistene, Internasjonalt ansvarlig
- Anders Kråkenes, Moderat Gruppe, Universitetsstyrerepresentant
Valgresultat 2006 (i antall mandater):
- Fakultetslistene 11 (16)
- Sosialdemokratene 13 (13)
- Moderat Gruppe 9 (9)
- Venstrealliansen 9 (9)
- Grønn Liste 2 (0)
- Morbus Medicus 3 (0)
- 8 mandater velges på et senere tidspunkt. Disse mandatene, som er kombinertplasser fra studentutvalgene ved de åtte fakultetene, har ikke stemmerett ved valg av Arbeidsutvalg-plasser.