Ønsker et papirfritt universitet
Liberal liste ønsker seg et universitet fritt for papir. Framtiden i våre hender er derimot skeptiske til forslaget.
«Dette er et arbeid som bør kunne løses i løpet av en tiårsperiode.» - Daniel Heggelid-Rugaas, førstekandidat for Liberal liste.
– Ved å blant annet bruke PC-er i langt større grad og å gjøre eksamensinnleveringer hundre prosent digitale, mener vi dette vil være et bra miljøtiltak, sier Daniel Heggelid-Rugaas, førstekandidat for Liberal liste i årets Studentparlamentsvalg.
I tillegg ønsker Liberal liste å gjøre folk bevisste på hva det tas utskrifter av.
– UiO har et ansvar for tilrettelegging, men det er samtidig hver enkelt students oppgave å tenke over sin egen papirbruk. Som et ledd i dette arbeidet ønsker vi også at alle skrivere må ha tosidige utskrifter, og at kopiavgiften tilpasses den enkeltes behov for utskrift.
Liberal liste mener at det å tenke miljø er svært viktig, ifølge lederen.
– Dette bør ikke gjøres bare for å spare penger, men som et ledd i vårt ønske om et grønt universitet, sier han.
Liberal liste håper på å ta stafettpinnen fra det nå oppløste Grøn liste som den ledende miljøfraksjonen i Studentparlamentet, og vil satse på et «grønt universitet».
– Med dette mener vi at universitet skal ta hensyn til miljøet i alle virksomhetens handlinger. UiO kan utvilsomt få mange effekter ut av å ta et større miljøansvar enn det vi ser i dag, sier han.
Kan ta ti år
Liberal liste har ikke tallfestet noe overslag over hvor mye slike tiltak vil koste universitetet økonomisk. Uansett mener Heggelid-Rugaas at det å tenke på miljøet både vil være samfunnsmessig og økonomisk lønnsomt på sikt.
– Dette er et arbeid som kan gjøres gradvis, og som bør kunne løses i løpet av en tiårsperiode. Det vanskeligste blir nok å få professorer og ansatte med på det, tror Heggelid-Rugaas.
Eyvind Danielsen, leder for Framtiden i våre hender på Blindern, stiller seg ikke udelt positiv til Liberal listes forslag om et papirfritt universitet.
– Ønsket om et «papirløst samfunn» er noe man har traktet etter siden begynnelsen av 90-tallet. Om dette er miljømessig lønnsomt, er noe man må regne på. Det er viktig å huske at den nye teknologien i seg selv er ressurskrevende. Hvis alle går rundt med en flatskjerm i stedet for et papirark, er det ikke sikkert det blir så miljøvennlig, sier han.
Han mener likevel det er blitt gjort noen positive grep for miljøet ved Universitetet i Oslo (UiO), men at det fortsatt gjenstår mye.
– UiO skal ha ros for å i alle fall satse på miljøet i teorien. Spørsmålet er bare hvor mye det gjøres i praksis. Blant annet er løsningene for kildesortering på fellesområdene ved universitetet veldig dårlige. Her bør det gjøres noe, sier Danielsen.
En spennende tanke
Også Velferdstinget (VT) har i det siste tatt et tak for miljøet. Nylig ble det vedtatt at VT og Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) skal ligge i forkant på miljøvennlige løsninger i alle sine virksomheter, samt jobbe for at også de ulike lærestedene innretter seg på en slik måte at SiO og VT kan gjennomføre sine miljøtiltak.
VTs leder, Fredrik Refsnes, mener Liberal listes forslag er spennende.
– Det er klart vi støtter miljøtiltak, som for eksempel å få ned bruken av papir, sier han.
Et av forslagene VT nå har kommet med overfor SiO er å sørge for at all informasjon, kataloger, brosjyrer og annet foreligger i elektronisk versjon.
– På sikt mener vi dette bør være den primære informasjonskanalen, både i SiO og ved de spesifikke lærestedene, sier Refsnes.