Studentparlamentet vil ha studenter over fattigdomsgrensen
I helgen var det duket for Studentparlamentet ved UiOs årlige handlingsplanseminar. Der ble det bestemt hvilke saker som skal jobbes med i året som kommer, blant annet hvordan UiO skal imøtekomme problemene SHoT-undersøkelsen har belyst.
Jeg er veldig fornøyd med handlingsplanen. Den gir oss mulighet til å virkelig jobbe med det studentene bryr seg om.
Susann Andora Biseth-Michelsen, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo.
— Jeg er veldig fornøyd med handlingsplanen. Den gir oss mulighet til å virkelig jobbe med det studentene bryr seg om, sier Susann Andora Biseth-Michelsen, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO).
I løpet av helgen har studentparlamentet bestemt årets studentpolitiske plattform og handlingsplan (se faktaboks).
Brede punkter
Handlingsplanen som ble vedtatt på Renskaug vertsgård utenfor Lierbyen i helgen, lister opp åtte punkter som skal utgjøre hovedfokuset til Studentparlamentets faste ansatte, altså arbeidsutvalget:
1. Sørge for at UiO tar sin del av ansvaret for å imøtekomme problemene SHoT-undersøkelsen har belyst på en god og bærekraftig måte, samt arbeide opp mot kommunen og andre relevante aktører for samme formål.
2. Jobbe for at UiO både prioriterer og oppretter et digitalt system der studentene kan følge fremgangen i sensuren fra eksamen er levert til sensuren foreligger
3. Arbeide for et mer mangfoldig, likestilt og universelt utformet universitet.
4. Arbeide for et mer levende universitet, at campus blir et naturlig møtepunkt for studentene og at Oslo blir Norges beste studentby.
5. Sørge for at UiO ivaretar og prioriterer studentenes interesser i utformingen av UiOs Strategi 2030.
6. Fremme klima- og miljøtiltak på og rundt UiO i forbindelse med at Oslo er Europas Miljøhovedstad 2019
7. Sørge for at alle studieprogrammer har et utviklingssemester hvor studentene har mulighet til å dra på utveksling, ta 30 frie studiepoeng eller være i praksis.
8. Arbeide for at studiestøtten økes slik at studentene kommer over fattigdomsgrensen.
— Det er for det meste brede punkter. Det gir oss muligheten til å få til mer enn hvis alle punktene er veldig konkrete, sier Biseth-Michalsen.
Samtidig understreker hun at arbeidsutvalget er bundet av den studentpolitiske plattformen som også ble vedtatt i helgen, og derfor ikke har for frie tøyler.
Studenter ut av fattigdom
Nytt av året er blant annet at Studentparlamentet i år skal jobbe mot en økning i studiestøtten. Som punkt åtte tilsier er målet at studiestøtten skal bli høyere enn fattigdomsgrensen, som i Norge ligger på litt over 240.000 kroner i året.
— Det er det viktigste for alle studenter akkurat nå. Jeg tror det henger tett sammen med psykisk helse. Får vi økt den så ligger ikke presset like mye på at man må jobbe ved siden av studiene. Man kan ha litt mer tid til å sosialisere og spise litt bedre mat.
Studenter er kanskje fattige, men stikker du på neste handlingsplanseminar er du kanskje så heldig å få én av de eksklusive vannflaskene Studentparlamentet brukte 13.000 kroner på
Dukket ikke opp
De aller fleste studentpolitiske listene var fulltallige under helgens møte, likevel var det én av listene som uteble. Under møtets siste fase, møtekritikk, var det enkelte som trakk frem at de savnet Fremskrittslisten.
— Jeg var dessverre på en annen konferanse og kunne ikke komme, sier listens eneste kandidat i Studentparlamentet, Johan Hertzberg.
Konferansen var arrangert av Fremskrittspartiet, der Hertzberg, og samtlige andre medlemmer av listen også er medlemmer. Derfor var heller ikke listens vara til stede under møtet.
— Det er litt av problemet med å være en ren Frp-liste, sier Hertzberg.