Fredelige demonstrasjoner: Chilenske studenter demonstrerer i gatene og okkuperer offentlige rom. Politiet slår tilbake med vold.

Demonstrerer mot eliten

80 000 chilenske studenter protesterer mot et urettferdig utdanningssystem. – Politiet bruker mye vold, sier talsmann José Ancalao.

Publisert Sist oppdatert

– Myndighetene har lukket døra for dialog med oss studenter, sier talsmann José Ancalao til Universitas. Han har vært aktiv i demonstrasjonsbevegelsen i Chile siden den startet for alvor i 2011.

Myndighetene ønsker ikke å snakke med oss, de vil heller slåss mot folket i gatene

José Ancalao, talsmann for chilenske studenter

– De ønsker ikke å snakke med oss, de vil heller slåss mot folket i gatene. Det er ikke dialog mellom studentene og myndighetene på nåværende tidspunkt, forklarer han videre.

Studentene i Chile har kjempet mot et urettferdig skolesystem i et og et halt år, og flere ganger har ti tusenvis tatt til gatene. I det siste har demonstrasjonene blusset opp igjen, med opp til 80 000 studenter og skoleelever i protest.

Vold og lovbrudd

– Hvordan demonstrerer chilenske studenter?

– Vi demonstrerer i gatene og okkuperer offentlige rom som skoler, universiteter og statlige kontorer, forklarer Ancalao.

Myndighetene og politiet har slått hardt tilbake mot studentene.

– Politiet bruker mye vold. Det finnes noen studenter som velger å slåss tilbake, men de aller fleste demonstrasjonene er fredelige, sier studentlederen.

Politiet i Santiago, Chiles hovedstad, har blitt observert og filmet mens de har stormet skoler og universiteter som har vært okkupert av studenter. Det skjer på tross av et lovfestet forbud mot at politi og soldater kan gå inn på universitetsområdene uten universitetsledelsens samtykke.

Favoriserer eliten

– Vi kjemper for det samme som før; gratis utdanning og like muligheter for alle, et utdanningssystem som er inkluderende på tvers av folks økonomiske og kulturelle bakgrunn. Det er det vi ønsker å oppnå sier Ancalao.

Helt siden General Augusto Pinochet styrte landet med jernhånd på 1970-tallet, har utdanningssystemet i Chile favorisert eliten. I mai 2011 rant begeret over for studentene.

Daværende utdanningsminister Joaquín Lavín fremmet et lovforslag om å øke offentlige bevilgninger til private universiteter som opererer for profitt. Selv har Lavín, og flere chilenske toppolitikere fra hele det politiske spekteret, personlige eierinteresser i landets utdanningssektor.

Ancalao, som selv har brukket nesen og skadet seg i sammenstøt med politi, forteller at studentene skal stå på sitt og ikke gi seg.

– Det vil være demonstrasjoner og streiker blant studenter over hele Chile, og den 1. september vil det være et nasjonalt studentmøte. På dette møtet vil det bli bestemt hva som skal skje videre, men jeg tror det vil bli streiket på ubestemt tid fremover, sier han.

– Beholder diktatorarv

– Den kampen studentene kjemper, er en kamp mellom eliten og grasrota, sier Erik Schreiner Evans, president i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Han mener verden kan ta lærdom fra Chile.

– Jeg synes det er flott at 80 000 studenter tar til gatene, og vi har lenge sett at studentbevegelsen i Chile har vist en god evne til å mobilisere. Det er ikke lenger bare en studentprotest, det har utviklet seg til å bli en protest for hele folket. Studentbevegelser over hele verden kan ta stor lærdom av dagens chilenske studenter, sier Schreiner Evans.

Derimot mener han det er synd at voldsbruk oppstår i det som i utgangspunktet er en fredelig demonstrasjon.

– Vi tar avstand fra all vold, sier han og legger til:

– Det ser ut som myndigheter og politi har kjørt seg opp i et hjørne der voldsbruk blir uunngåelig. Det kan se ut som om politiet ennå ikke har tatt et oppgjør med Pinochet-tida.

Støtter målene

Schreiner Evans og SAIH støtter fullt ut hovedkravene til den chilenske studentbevegelsen.

– God og relevant utdanning er et offentlig ansvar og en menneskerett, uavhengig av den enkelte students økonomiske bakgrunn, sier han.

Schreiner Evans er en av mange som uttrykker bekymring over diktatoren Augusto Pinochets innflytelse på dagens Chile.

– Det offentlige systemet i Chile, inkludert akademia, har ikke kvittet seg med arven etter Pinochet. Makteliten i Chile har en interesse av å beholde status quo, sier SAIH-presidenten.

Her kan du ser en video fra studentprotestene tidligere denne uken:

Powered by Labrador CMS