Studentpamper i søknadskamp
Prestisje og høy lønn venter norgeshistoriens første studentombud. To tidligere studentpolitikere er blant kandidatene.
En lønn på 600 000 kr og muligheten til å forme stillingen selv venter den som blir ansatt som studentombud ved Universitetet i Oslo (UiO).
To tidligere studentpamper, Aksel Braanen Sterri og Marianne Høva Rustberggard, er blant de fem kandidatene som intervjues til stillingen.
CV-bygger
Aksel Braanen Sterri har vært innom de fleste verv man kan ha på Blindern. Et lite utdrag fra CV-en forteller at han har vært leder for Studentparlamentet, leder for Kulturstyret, bokredaktør ved universitetsdirektørens kontor og politisk analytiker i Arbeiderpartiet. I dag er han leder av venstresidens tenketank Progressiv. Han har mastergrad i statsvitenskap.
Braanen Sterri satt i Studentparlamentet ved UiO da studentombudsordningen ble diskutert.
– Jeg syntes det er kjempekult at denne stillingen er opprettet. Den som får den vil være med på å forme stillingen. Det er et grunnleggende problem at studenter har svakere vern enn arbeidstakere, sier Braanen Sterri.
– Ikke problematisk
– Oppfatter du det som problematisk at du som har vært aktiv i studentpolitikken kan få denne stillingen?
– Nei. Hvorfor skulle det være problematisk? Det er en styrke hvis et studentombud kjenner til UiO og kjenner til studentene.
– Hva er motivet ditt for å søke?
– Det vil jeg ikke kommentere.
– Hvor lenge ser du for deg å sitte i stillingen, hvis du får den?
– Jeg tror det er en fordel at man sitter for en periode, slik man gjør i andre ombudstillinger. Det vil si mer enn et år, men ikke særlig lenger enn ti år.
Vil ikke uttale seg
Marianne Høva Rustberggard er styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Hun har tidligere vært nestleder i Velferdstinget. Med seg i bagasjen har hun en mastergrad i rettsvitenskap og et kurs i studentledelse. Hun svarte Universitas at hun kunne «bekrefte at jeg har søkt stillingen som studentombud, og syns den ser veldig interessant ut. Det er ikke naturlig for meg å uttale meg noe mer på nåværende tidspunkt».
– Er det er en fordel eller en ulempe at du er SiO-styreleder?
– Det vil jeg la de som er i tilsetningskomiteen vurdere.
Ønsker juridisk kompetanse
Madeleine Sjøbrend er studentenes ressursperson i tilsettingsutvalget. Hun vet hvilke egenskaper hun ser etter hos søkerne til den nye stillingen.
– Dette er en krevende stilling, og det krever at kandidaten er selvstendig, har en god rolleforståelse og kjenner til UiO som institusjon. Personen bør også være utadvendt og empatisk. Det er viktig å kunne møte studentene på en god måte. Juridisk kompetanse er en fordel, avslutter Sjøbrend.
Prorektor ved UiO, Inga Bostad, ville ikke kommentere søkerne eller søknadsprosessen.