Bodde billigere enn deg
Husleia tar en mye større del av studielånet enn før. Både Kristin Halvorsen og Erna Solberg nøt godt av billigere boliger i studietida.
Det har ikke bestandig vært slik at studenter har sittet igjen med en sjettedel av studielånet etter at husleia er betalt. Da kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) var student på åttitallet, åt husleia en mye mindre del av studielånet enn det den gjør i dag.
– Er du klar over at du var student i en periode med billige leieboliger, og at dagens studenter har en mye vanskeligere økonomi på grunn av høye leiepriser?
– Jeg hadde en helt fin studietid, men jeg vet at mange studenter har en mer utfordrende situasjon på grunn av boligmarkedet i dag. Det har jeg tenkt å gjøre noe med. Vi vil doble bygging av studentboliger og ha en klar forbedring av studiestøtten. Det er fordi jeg tror at å bygge flere boliger er med på å forbedre situasjonen, sier Halvorsen.
Billigere bolig
Høyre-leder Erna Solberg studerte i Bergen på samme tid som Halvorsen studerte i Oslo, og levde under trygge boligpolitiske forhold.
– Erna Solberg, du brukte en mindre andel av studielånet ditt på husleia, enn det dagens studenter gjør.
– Men på min tid var det også høyere nedbetalingsrente på studielån enn det er i dag. Jeg har også betalt ned lånet med en rente på hele tretten prosent, sammenlignet med i dag der den er nesten lik null, forsvarer hun seg.
Solberg var student i en periode der boligøkonomien var svært gunstig for studentenes lommebok.
– Lettere før
På denne tiden var det også billig å ha studielån som ble «spist opp» av inflasjonen helt frem til ut på 80-tallet, forklarer Mary-Ann Stamsø ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
– Da var det lett å få studentboliger og folk bodde også ellers for en billig penge, forklarer Stamsø.
Slik er det ikke i dag.
– I dag har vi lite offentlig engasjement i boligpolitikken. Vi skal ikke tilbake til tidligere reguleringer, men bør sette inn andre typer tiltak istedenfor. Og det skulle politikerne gjort for lenge siden, sier forskeren.
Negativ til regulering
Reguleringer får derimot avskjed på grått papir fra Erna Solberg.
– Prisregulering er oppskriften på hvordan man havner i fattigdomsfella, mener hun og utdyper:
– Mange er nostalgikere om gamle dager, men da glemmer man at det var mye svarte penger under bordet. Jeg tror ingen vil tilbake til tiden med svarte markeder, sier hun.
Solberg avviser påstandene fra Stamsø.
Jeg har vært boligminister tidligere, så sorry.
Høyre-leder Erna Solberg
– Forskere har kommet til meg før med sine meninger, men jeg har vært boligminister tidligere, så sorry. I Sverige er det større slum og mer segregering som resultat av bygging av kommunale boliger til utleieformål, sier hun.
Bygger mer
Solberg mener at å bygge flere studentboliger er en mulig løsning på boligfloka, men hun står fast på at ingen reguleringer skal på plass dersom Høyre får bestemme.
Kunnskapsministeren vil bygge flere studentboliger enn hun allerede gjør.
– Jeg har vært opptatt av at vi skal bygge flere studentboliger for neste stortingsperiode, nettopp fordi boligmarkedet er mye tøffere nå. Så venter vi på undersøkelsen om studentvelferden. Når vi får den, kan vi se hvordan vi kan forbedre studenters situasjon, sier Halvorsen.