Radio Novas dilemma
– Det er dumt å kutte i markedsføringen nå, mener Olivia Salles i Venstrealliansen. Radio Nova-redaktør Anette Holth Hansen mener det er uansvarlig å kutte lønninger.
Forrige uke avgjorde Velferdstinget (VT) å kutte støtten til Radio Nova for andre år på rad. Støttebeløpet ble redusert med 95 000 kroner, ned til 1,2 millioner kroner for budsjettet 2009. Nå må studentradioen kutte i lønn eller markedsføring, ifølge Radio Novas redaktør Anette Holth Hansen.
– Vi kan ikke kutte driftskostnadene. Radio Nova har et ansvar for 99,3. Å kutte ti timer hadde ikke gjort noe stort utslag. Vi må nok kutte i lønn eller markedsføring, eller begge deler. Lønn er nok det mest sannsynlige.
Til sammen søkte Radio Nova om 1,4 millioner kroner fra VT. Slik så budsjettforslaget for 2009 ut:
- 920 000 kroner til lønnskostnader.
- 390 000 kroner til driftskostnader.
- 90 000 kroner til markedsføring.
Planla markedsføringskampanje
Velferdstingets medieundersøkelse, som ble lagt fram i sommer, viste at 8,7 prosent av studentene ved institusjoner tilknyttet Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) lytter til studentradioen månedlig eller oftere. I 2009 får radiokanalen 36 prosent av støtten som tildeles studentmediene, hvilket betyr at hver student betaler omtrent 14 kroner per semester for radiotilbudet. Radio Nova sender 69 timer i uka.
Ifølge Radio Novas budsjettsøknad for neste år skulle radioen satse på tiltak for å øke lyttertallet. «Ved å gjennomføre markedsføringstiltakene som er planlagt vil vi få en langt mer synlig profil på SiOs læresteder, og studentene får muligheten til å plukke med seg brosjyrer og promo-CD med informasjon om Radio Nova», skriver kanalen i søknaden.
Fraksjonen Venstrealliansen (VA), tradisjonelt kjent som våpendrager for studentmediemangfold og ikke-kommersielle Radio Nova, både argumenterte og stemte mot kuttet i bevilgningene til Radio Nova. Nå mener nestleder i VA, Olivia Salles, at studentradioen må se hvordan andre studentradioer takler trang økonomi.
– Studentene har bedre mulighet til å bruke mer tid på radioen når de får lønn for arbeidet, samtidig burde de kunne se på prioriteringene i de andre studentradioene for å se om noe kunne vært gjort annerledes, sier hun.
Slik planlegger andre sammenlignbare studentradioer i Norge:
- Studentradioen i Trondheim planlegger å sende døgnet rundt fra 1. januar, og får 375 000 i året. Kanalen har ingen lønnede stillinger.
- Studentradioen i Bergen skal sende over 50 timer radio i uka fra 1. januar, og har budsjettert med medietilskudd på 700 000 kroner fra Velferdstinget i Bergen. 220 000 kroner vil gå til lønnskostnader.
Nødvendige lønnskostnader
I debatten i VT sist uke ble Radio Nova kritisert for høye lønnsutgifter. Kanalen hadde planlagt å bruke 65 prosent av budsjettet sitt til å dekke lønnskostnader. Radio Nova-redaktør Anette Holth Hansen synes lønnskostnadene er nødvendige.
– Vi har allerede kuttet ned på de lønnede stillingene og ytterligere kutt ville vært uansvarlig. Slik jeg ser det så har vi ikke høye lønnskostnader, sier hun og peker på at det også er stor forskjell på studentradioene i Norge.
– Vi har mye avansert teknisk utstyr og for å drive kvalitetsradio kreves det mye av de ansatte. Dessuten har vi en omfattende nyhetssatsing som krever ressurser, noe som må tas med i beregningen når man sammenligner radiostasjonene, sier Hansen.
Daglig leder i Radio Nova, Kjetil Moen, mener at pengene VT tidligere har gitt dem har bidratt til at Radio Nova kan drive en så god radio som de gjør, men innser at det må kuttes:
– Det vil ikke bli kutt i lønningene, da er det mer sannsynlig at det vil bli kuttet i en stillingsprosent for å få ned lønnskostnadene, sier Moen.
– Det er lettest å kutte i markedsføringen. Men det er ikke noe jeg ønsker å gjøre, sier Hansen. Hun forteller at radiostyret må ta stilling til budsjettet på styremøtet 20. oktober.