Mediene intervjuer sine egne
– Uproblematisk, mener Pressens Faglige Utvalg. – Slapt, mener studentavisene i Bergen og Trondheim.
– Det var absolutt siste løsning å bruke en fra redaksjonen i saken vår. Vi er klar over det etiske dilemmaet dette medfører, og derfor informerte vi leserne om Valentes tilknytning til avisa i artikkelen, sier Caroline Hanssen, redaktør i Inside.
Studentavisa ved BI Inside hadde i forrige utgave et hovedoppslag om familieleiligheter tilknyttet Studentskipnaden i Oslo (SiO) som ble angrepet av muggsopp. Som intervjuobjekt i saken valgte Inside å bruke Ingvild Valente, som fungerer som daglig leder i samme avis.
Skeptiske studentmedier
Redaktørene for studentavisene i henholdsvis Bergen og Trondheim stiller seg imidlertid skeptiske til bruken av egne ansatte i en slik sammenheng.
– Det hemmer helt klart den journalistiske integriteten når man bruker et slikt case. Jeg har vanskelig for å tro at det var umulig å finne en annen å intervjue, mener Kenneth Nodeland, ansvarlig redaktør i Bergensavisa Studvest.
Han får støtte fra Anne Skalleberg Gjerde, redaktør for studentavisa i Trondheim, Under Dusken.
– Det er en gyllen regel at man ikke skal bruke medlemmer av redaksjonen i en avis som intervjuobjekter i en sak.
– Kan forsvares
Ansvarlig redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, mener likevel at det er forsvarlig å ta i bruk redaksjonelle medarbeidere i enkelte tilfeller.
– Jeg tror det kan la seg forsvare. Hvis Valente i dette tilfellet er et offer for muggsopp, og nyheten er relevant og viktig, ville det være bakvendt å unngå å intervjue henne fordi hun er daglig leder.
Espen Egil Hansen, redaktør i VG, er av samme oppfatning.
– Det er jo ikke bærekraftig i lengden, men det kan finnes enkelttilfeller hvor det kan være naturlig. Men det er svært sjeldent at vi gjør det selv, sier Hansen.
I tirsdagens utgave av Dagbladet finner man den samme tendensen, hvor politisk redaktør Marie Simonsen fungerer som intervjuobjekt i et av forsideoppslagene.
Pressens Faglige Utvalg (PFU), ved organisasjonssekretær Kjell M. Børringbo, mener likevel at det er etisk uproblematisk å velge en slik løsning.
– Hele problemstillingen faller bort når det står nevnt i artikkelen hvilken tilknytning intervjuobjektet eventuelt har til den aktuelle avisa, sier Børringbo.