BI-representant vil legge ned Radio Nova
– Skandale, mener tidligere Radio Nova-mann Hans Olav Brenner.
På mandag avgjøres fremtiden til Radio Nova og de andre studentmediene når neste års bevilgninger vedtas i Velferdstinget (VT). Kanalen har søkt VT om 1,3 millioner kroner i støtte for å fortsette driften, og blant annet ansette en webredaktør.
Mens resten av Velferdstingets arbeidsutvalg innstiller på å tildele kanalen nesten hele summen, har Peder Egseth, som representerer BI i Velferdstinget, tatt dissens på dette punktet. Han ønsker å tildele Radio Nova null kroner, som i praksis betyr at kanalen vil måtte legges ned. Støtte fra Velferdstinget utgjør nemlig 80-90 prosent av kanalens inntekter.
– Oppfyller ikke kriteriene
Egseth mener at Radio Nova ikke oppfyller de mediepolitiske tildelingskriteriene til Velferdstinget og at de får altfor mye penger i forhold til oppslutningen blant studenter, selv om han støttet dem i fjor.
– I fjor stemte jeg for støtte til Radio Nova, for å gi dem en sjanse til å nå flere studenter, sier Egseth, som peker på at søknadsummen til Radio Nova tilsvarer to årsverk i tannlege- eller psykologihelsetjenesten.
Få lyttere
I 2008 gjennomførte Velferdstinget en brukerundersøkelse som viste at under ti prosent av de SiO-tilknyttede studentene lytter til Radio Nova månedlig.
Daniel Heggelid-Rugaas i Liberal liste, mener at Radio Nova har jobbet aktivt med å få flere lyttere det siste året, og at kanalen fyller VTs mediepolitiske kriterier for videre støtte.
Han mener det ikke finnes noen saklig grunn til å ikke gi Radio Nova støtte.
– Det fremstår ikke som det ligger et grundig arbeid bak dissensen, i og med at det ikke er fremlagt noen begrunnelse, sier Heggelid-Rugaas.
Egseth arbeider i skrivende stund med å utarbeide en skriftlig begrunnelse for dissensen.
– Alternativ medieutdannelse
I nabokanalen NRK vekker forslaget sterke reaksjoner. Radiosjef Marius Lillelien frykter for rekrutteringen.
– Hvis kanalen skulle bli nedlagt, ville det blitt enda et sted mindre å hente folk som har fått anledning til å utvikle seg på lufta, så det hadde vært veldig synd, sier Lillelien.
En av de som har blitt hentet inn er programleder Hans Olav Brenner, som mener det hadde vært en skandale om studentradioen i Oslo hadde blitt lagt ned. For ham var erfaringene han fikk gjennom arbeidet i Radio Nova viktige.
– Man lærer seg å eksperimentere, utforske og finne sin stemme, samtidig som det er et profesjonelt miljø. Det er et viktig rekrutteringssted her på NRK, sier Brenner.
Oppgitt redaktør
Redaktør i Radio Nova, Kristoffer Ravneberg, er oppgitt over situasjonen.
– Vi har jobbet veldig hardt med å tenke nytt med markedsføring og promotering. Det skjer ikke over natta at vi blir kjempekjente over hele universitetet. Vi er fortsatt i startgropa og prøver ut forskjellige ting for å få høyere lyttertall, sier Ravneberg.
Hvis det skulle vise seg at Radio Nova må legges ned, synes han det er trist at over 25 år radiohistorie går dukken.
Mari Berdal Djupvik i VTs arbeidsutvalg kommer fra Blå liste, en gruppering som ikke er kjent som de hardeste forsvarerne av Radio Novas tildelinger. Hun vedgår at det har vært uenighet i arbeidsutvalget om innstillingen, men vil ikke tippe på utfallet av mandagens møte.
– Om summen kommer til å gå opp eller ned på møtet på mandag, vil jeg ikke spekulere på, sier Berdal Djupvik.