Skaffet seg jobb: UiO-student Christina Eide (24) har klart å skaffe seg deltidsjobb som kursholder midt i korona-nedstengingen.

Mange vil ha deltidsjobbene – dette er ekspertenes beste tips til studentene

Pågangen fra jobbsultne studenter på Karrieresenteret ved UiO er tredoblet i årets første måned. Christina (24) er blant studentene som har klart å kapre en jobb i det stramme arbeidsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi opplever betydelig økt pågang på alle våre tjenester, men vi har plass til flere, sier Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO).

Pandemien har gått hardt utover arbeidsmarkedet, og permitteringer, stupende omsetninger og mulige konkurser er blitt hverdagskost. Likevel er ikke situasjonen like vanskelig som det kan virke som, mener Hellsten.

– Vi blir hver dag møtt av medier som maler et dystert bilde av arbeidsmarkedet, og selv om det er vanskelig, så er ikke markedet helt lukket.

Hellsten kan fortelle om en uvanlig stor interesse for Karrieresenterets tjenester ved utgangen av årets første måned. I januar 2021 meldte 1307 studenter seg på digitale kurs i regi av Karrieresenteret, sammenlignet med 412 samme måned i 2020, opplyser Hellsten. Det er over tre ganger så mange.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forbli aktiv: Gisle Hellsten, leder i Karrieresenteret ved UiO, oppfordrer studenter til å ikke bli passive i jobbsøkingen, tross tøffere tider. – Det er et vanskelig arbeidsmarked, men det er fortsatt et arbeidsmarked som har en åpning.

Les også: [«Studenter i plaka­ta­k­sjon mot SiO: –⁠ Vi vil fortsette til SiO reduserer husleien»](bb)

Stramt marked i privat sektor

Karrieresenteret erfarer at arbeidsmarkedet for deltidsjobber i offentlig sektor går mer eller mindre som normalt. Det er andre steder skoen trykker.

– Det er jo en dårlig skjult hemmelighet at privat sektor har blitt hardt rammet. Vi opplever at det er i handel- og servicebransjen det er aller hardest, fordi det er det som er stengt nå.

Harald Jachwitz Andersen, direktør for handelsavdelingen i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, kan bekrefte dette. Til Universitas kan han fortelle at så mange som én av fire arbeidstakere i Norge under 25 år er ansatt i varehandelbransjen. Blant dem er det mange studenter i deltidsstillinger.

– Nedstengingen har ført til et ganske tørt marked, særlig på kjøpesentrene. På sentrene er det ofte flere deltidsstillinger på grunn av de lange åpningstidene. Derfor går denne nedstengingen hardt utover deltidsansatte, sier Andersen.

Nedstengingen kom som lyn fra klar himmel.

– Vi hadde ikke sett for oss at butikker skulle bli rammet – de har ikke vært strengt ned på elleve måneder. Det kom veldig brått på oss, sier han.

Tørt arbeidsmarked: Harald Jachwitz Andersen, direktør for handelsavdelingen i Virke, forteller at nedstengingen går særlig hardt utover deltidsjobbene.

– Det blir litt stopp i inntekten

Tobias Aslaksen (21) har nylig fått kjenne dette på kroppen. Informatikk-studenten ved UiO jobber deltid i bokhandlerkjeden Norli, i butikk på senter. Han ble permittert for første gang i slutten av januar.

– Bokhandlerbransjen har kanskje vært blant de heldige, for jeg har hatt tilnærmet normal arbeidstid frem til nå. Det kan virke som at folk vil lese bøker og pusle puslespill under pandemier, sier han.

Aslaksen er permittert inntil videre og vet ikke når han vil være tilbake på jobb.

– Jeg koser meg på jobb, så det er jo synd. Det blir jo også litt stopp i inntekten, men det går greit enn så lenge.

I tillegg til jobben i bokhandelen har Aslaksen en annen jobb å lene seg på i tiden som permittert. Likevel er det et tidsspørsmål før det kan bli vanskeligere.

– Om dette drar ut i flere uker, vil det være merkbart på inntekten min. Da må jeg kanskje gjøre noen tiltak.

– Stresser situasjonen deg?

– Jeg sitter ikke med noen stressfølelse, men jeg er nok kanskje en person som generelt stresser litt mindre enn jeg burde. For meg er det egentlig ikke så mye å gjøre, annet enn å vente på ny beskjed. Så jeg er ikke veldig nervøs – ikke akkurat nå i hvert fall, sier han og legger til:

– Men hvis ikke det ser ut som at det blir noen endring, må jeg nok begynne å tenke mer over hva jeg bruker penger på, og spare litt mer.

– Det er tøft, og det er vanskelig, men det er ikke umulig

Gisle Hellsten, leder i Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo

Skapte egen deltidsjobb

UiO-student Christina Eide (24) har på sin side klart å skaffe seg ny jobb i det stramme arbeidsmarkedet. Hun tok saken i egne hender.

– Jeg fikk jobb fordi jeg så en mulighet som arbeidsgiveren ikke hadde sett selv, og jeg tok litt initiativ.

Som leder av Realistforeningen ved UiO har Eide oppdaget et spørsmål som går igjen blant flere av hovedstadens studentforeninger: Hvordan skaffer man egentlig skjenkebevilling? Og hvilke forpliktelser følger med?

– Jeg tok kontakt med SiO Foreninger og spurte egentlig rett ut: «Hei! Ser dere ikke har noen kurs om skjenkebevilling og alkoholloven. Kunne dere tenke dere et kurs om det?», forteller Eide.

Etter litt samtaler og sparring med arbeidsgiveren var jobben i boks.

– Det gikk egentlig ganske fort. Nå skal jeg utvikle og holde kurs utover våren om dette!

Stillingen er en semesterbasert engasjementstilling, og for Eide blir det en deltidsjobb med litt frie rammer. Hun tror den kommer godt med økonomisk, men også som en syssel.

– Det blir fint å ha noe å henge fingrene i som gir verdi til andre, nå som det skjer minimalt med andre ting. Og det er alltid fint med litt penger i kassa. Selv om det ikke er akutt for meg nå, kan det jo skje ting uventet – det har vi jo erfart de siste månedene, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Permittert: Informatikk-student Tobias Aslaksen jobber til vanlig i bokhandelen Norli, men i disse dager er han permittert. – Hvis ikke det ser ut som at det blir noen endring, må jeg nok begynne å tenke mer over hva jeg bruker penger på, og spare litt mer.

– Sats på dagligvarebransjen

Hellsten, ved Karrieresenteret ved UiO, oppfordrer studentene til å fortsette med jobbsøkingen.

– Det er tøft, og det er vanskelig, men det er ikke umulig. Det høres ut som en klisjé, men husk at samfunnet trenger deg, så du må ikke miste troen, sier han.

– Vi har vært med på nedtur nå – velg å bli med på oppturen! Samfunnet kommer til å trenge massivt med kompetanse når koronaen går over. Da må man være klar!

Virke-direktøren er enig.

– Det er vanskeligere å skaffe seg jobb nå enn det er til vanlig. Men på ett eller annet tidspunkt vil det komme tilbake stillinger for studenter igjen, slik det var. Vi må bare krysse alt vi har av fingre og tær for at vaksineringen er vellykket, og at det ikke er så lenge til, sier Andersen.

– Hvor tenker du det er høyest sannsynlighet for studenter å kunne skaffe seg deltidsjobb nå?

– Gå på de bransjene som så langt ikke er rammet av koronatiltak. I varehandelen er det spesielt dagligvare som er aktuelt. I motsetning til det meste annet har dagligvarebransjen vokst under pandemien. Vi drar mindre ut for å spise, og vi drar mindre til Sverige for å handle.

Andersen forteller også at varehus, som Europris, og andre butikker som ligger utenfor senter enn så lenge, ikke er berørt av de strengeste tiltakene.

– Gå på de bransjene som så langt ikke er rammet av korona-tiltak. I varehandelen er det spesielt dagligvare som er aktuelt

Harald Jachwitz Andersen, direktør i Virke Handel

Hør med venner og bekjente

UiO-studentene Eide og Aslaksen har også klare tips til andre studenter om hvordan de kan skaffe seg jobb:

– Tør å tenke de tankene og ideene som kanskje ikke arbeidsgiver har tenkt på helt selv. Det funka for meg! sier Eide

Aslaksen fikk en noe mer lettvint vei inn i arbeidsmarkedet:

– Jeg hadde litt flaks. Jeg kjente en som jobbet der, som anbefalte meg. Da gikk det ganske greit, egentlig, sier han.

– Så å høre med venner og bekjente er av erfaring et veldig godt tips fra meg i hvert fall!

Karrieresenter-lederens syv tips til studenter som søker deltidsjobb

  • Ikke gi opp! Det er et vanskelig arbeidsmarked, men det er fortsatt et arbeidsmarked som har en åpning. Ikke bli passiv – fortsett å være aktiv.
  • Kommuniser godt med arbeidsgiver, ved å ha en proff cv og å sette deg inn i hvordan du kan skrive en god søknad. Dette er den delen av jobbsøkeprosessen som du selv kan kontrollere, så gjør ditt beste for å gjøre den delen best mulig.
  • Kjenn ditt marked. En bedrift er alltid en del av noe større, så sett deg inn i hva det er denne bedriften ser etter i sine ansatte. For eksempel er det viktig at en ansatt som sitter i kassa på en dagligvarebutikk, kan mer enn å slå inn varer. Arbeidsgiver er ute etter egenskaper som service og logistikk-teft.
  • Oppsøk arbeidsgiver selv – ikke vent på at det kommer en ledig stilling. Vi håper at det vil komme lettelser i arbeidsmarkedet til sommeren, så det betyr at det vil være lurt å søke deg til jobber som det er usikkerhet rundt akkurat nå. Ta kontakt!
  • Bruk nettverket ditt. Si ifra til bekjente, tanter, onkler og venner at du ser etter jobb. Bruk også nettverk på sosiale medier til å se etter jobber.
  • Bruk Linkedin. Sørg for at du har en proff og ryddig profil. Her kan du nemlig bruke en funksjon som gir deg push-varsler når det dukker opp stillinger som passer din profil.
  • Hvis ikke du får deg en betalt jobb, benytt muligheten til å jobbe frivillig. Det er mange muligheter i studentforeninger, som i tillegg gjør seg godt på cv-en. Her kan du kommunisere til arbeidsgiver ved en senere anledning at du gjør det du kan, og engasjerer deg.

Les også: Stenge lesesaler og lange køer hos bibliotekene: – Skjønner ikke logikken

Powered by Labrador CMS