SV-skuffelse over egen regjering
Studenter må foreløpig se langt etter billigere tannhelsetjenester. Løftebrudd, mener FrP.
I august skrev Universitas om studenters tannhelse. Tannlege Carl-Henrik Gullaksen uttalte kjennskap til at flere studenter hadde måttet trekke skadde tenner, ettersom det var for dyrt å få dem behandlet.
Den gang sa både SV og Arbeiderpartiet at de ville innføre et utgiftstak for tannhelse på 2500 kroner årlig. Nå viser det seg at et slikt tak ikke inngår i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2010.
– Jeg er litt skuffet over det selv, faktisk, sier stortingsrepresentant for SV, Snorre Valen.
Han tror grunnen til at det foreløpig ikke er kommet mer konkrete forpliktelser kan være forskjeller mellom partiene om hvordan en slik tannhelsereform skal gjennomføres.
– SV hadde veldig detaljerte planer. Arbeiderpartiet har formulert seg langt mer uforpliktende, sier han.
Ifølge Arbeiderpartiets Dag Ole Teigen handler det heller om å ikke love mer enn en kan holde.
– Dette er en stor, krevende reform. Den vil koste ti-tolv milliarder, og krever masse lovarbeid. Den er helt umulig å fase inn i løpet av bare ett år.
Dårlig stilt med studenters tenner
Ifølge en undersøkelse fra Trondheim i 2007 går 32 prosent av byens studenter til tannlege sjeldnere enn annet hvert år, hovedsakelig på grunn av de høye prisene. Noen tilsvarende undersøkelse er ikke blitt utført i Oslo.
Norsk Studentunion (NSU) jobber for at tannhelsetjenesten bør inn i det offentlige helsevesenet, og at studenter skal få rabatt på dette tilbudet. NSU-leder Anne Karine Nymoen tror regjeringens manglende forpliktelser på tannhelsefeltet vil gjøre dette vanskeligere realiserbart.
– Det som ikke er prioritert i regjeringsplattformen blir vanskeligere å få inn i statsbudsjettet, sier hun.
– Nok et løftebrudd
I den nye regjeringsplattformen Soria Moria II, heter det om tannhelse at regjeringen «… har som mål at det offentlige gradvis skal ta et større ansvar på tannhelsefeltet, og utrede ulike modeller med sikte på at det etableres et tak på hvor mye den enkelte selv skal dekke av utgifter til nødvendig tannbehandling».
Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet i Helse- og omsorgskomiteen Jon Gåsvatn er ikke overbevist.
– Dette er nok et løftebrudd fra regjeringen, sier han.
– Her har de lovet at tenner skal betraktes som en del av kroppen, og at tannhelse skal inn i folketrygden på lik linje med andre helsetjenester, og så kommer en så uforpliktende formulering.
Valen i SV er derimot bestemt på at formuleringen i regjeringsplattformen er forpliktende, og at det vil innføres et utgiftstak i løpet av stortingsperioden.
– For første gang i en regjeringsplattform inkluderes et mål om utgiftstak på tannhelsetjenester. Først om fire år kan vi eventuelt konfronteres med løftebrudd, sier han.
– Blir strammere framover
Gåsvatn i FrP er ikke overbevist om at regjeringen vil innføre utgiftstak for tannhelse over senere budsjetter i den kommende perioden.
– Regjeringen har brukt rekordmange penger i dette budsjettet, og har sagt at de kommer til å stramme inn i de neste budsjettene. Så det gjenstår å se om de har politisk evne og vilje til å gjennomføre et så kostbart tiltak, sier han.
Teigen i Ap mener det heller avhenger av regjeringens økonomiske handlingsrom i de kommende årene.
– Ingen regjering kan forutsi nøyaktig hvor store inntekter den vil få i fremtiden, sier han.