Psykatri-helsetjenesten i fare
Hvis ikke Helse- og omsorgsdepartementet støtter Studenthelsetjenestens psykiatritilbud, må semesteravgiften opp eller studenttilbud kuttes så det svir.
– Det er helt hårreisende hvis ikke støtten til spesialhelsetjenesten innfris, sier Øyvind Gjengaar, leder for Velferdstinget.
Inntil i 2003 fikk psykiatri- og psykologtilbudet ved Studenthelsetjenesten øremerket støtte over statsbudsjettet. Siden da har de vært en kasteball i systemet – Helse Øst skal i teorien støtte dem, men denne pengestøtten er vanskelig å få, siden Studenthelsetjenestens spesielle driftsvilkår ikke passer inn i helseforetakets modeller. Derfor er helsetjenesten per i dag avhengig av semesteravgiften for å finansiere driften.
Ifølge Gjengaar ville 1,9 millioner kroner i statlig støtte vært nok til at man slapp å finansiere nesten hele helsetjenesten via semesteravgiften.
– 1,9 millioner er lite i stadsbudsjettsammenheng. Semesteravgiftspotten er ikke uendelig, raser Gjengaar, som forteller at det er en rekke tilbud ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) som i dag mister støtte på bekostning av spesialhelsetjenesten.
Kutter andre tilbud
Og lista over SiO-tilbud som mister penger kan bli lengre. Gjengaar poengterer at alle skal ha lik rett til utdanning, også syke mennesker. Hvis ikke SiO får støtte på årets budsjett, vil Velferdstinget foreslå å fortsatt bruke semesteravgiftspenger på spesialhelsetjenesten. Det på tross av at det går ut over andre tilbud, som kulturtiltak, barnehagetilbud og studentmedia. En annen mulig konsekvens kan ifølge Gjengaar bli å skru opp semesteravgiften.
– Studentens helsetilstand kan ikke ramme deres studiesituasjon, sier han.
SiOs årsrapport oppgir at det i 2004 var 1215 pasienter som benyttet seg av spesialhelsetjenesten. Ifølge ferske tall hentet fra studentenes levekårsundersøkelse fra 2006, sliter hele 13 prosent studenter psykisk. Cecilie Daae, administrerende overlege ved Studenthelsetjenesten, er urolig for psykiatri- og psykologhelsetjenestens fremtid.
– Jeg er svært bekymret for situasjonen. Den siste tiden har vi drevet i påvente av gode beslutninger, sier Daae, og legger til at hun hadde håpet på en avgjørelse før sommeren.
Ingen løfter
Helt siden januar i år har Velferdstinget forsøkt å komme i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet i forbindelse med saken, uten å få noe konkret svar.
– Vi fikk beskjed i januar. Vi har virkelig prøvd å få frem saken i alle kanaler, hele direktoratet og partier og NSUs lobbykanaler, forteller Gjengaar, som understreker at de har møtt stor forståelse for saken.
– Men en kan ikke betale en psykolog lønn med forståelse, sier en oppgitt Gjengaar, som stiller seg uforstående til at en regjering med satsingsfelt på psykisk helse ikke håndterer den pressede situasjonen bedre.
– Vi har fått forespørsler fra samskipnadene i Bergen, Tromsø, Oslo og Trondheim om vilkårene for psykologtjenesten ved disse universitetene. Her er det ulike ordninger i dag. Vi jobber med å finne gode løsninger, sier Wegard Harsvik, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet i en kort kommentar.