Få UiO-studenter har klamydia
Sammenlignet med den øvrige befolkningen i 20-årene har svært få av studentene som tester seg ved Studenthelsetjenesten klamydia.
Blindern-studenter har en lav andel klamydiapositive i forhold til befolkningen generelt, spesielt i aldersgruppen 20-24 år. Blant studenter i denne gruppen var 6,4 prosent av kvinnene og 13 prosent av mennene positive. På landsbasis er de tilsvarende tallene henholdsvis 9,6 og 17 prosent.
– Dette kan bety at studentene har en annen seksuell atferd enn de som smittes av klamydia, sier Marit Eskeland, administrerende overlege ved Studenthelsetjenesten.
I 2007 ble totalt 2529 klamydiatester fra Studenthelsetjenesten sendt til analyse og 149 av disse fikk påvist smitte.
Kred til kvinnene
Ifølge Eskeland har kvinnene mye av æren.
– Kvinnene som tester seg her hos oss ligger såpass lavt i klamydiaforekomst, at det også kan bety mye for den lave smitteforekomsten totalt. Det er spesielt stor forskjell på menn og kvinner i aldersgruppen 25-29 år.
Av menn i denne aldersgruppen som kommer og tester seg hos Studenthelsetjenesten får hele 11,6 prosent påvist klamydia, mens det samme gjelder for kun 2,5 prosent av kvinnene.
Hun peker også på at det er langt flere kvinner enn menn som tester seg.
– Kanskje kvinner er mer bevisste og at det er mindre tabu for dem å teste seg, sier Eskeland.
Hun advarer mot mørketall.
– Den lave prosentandelen klamydiapositive ved universitetet, trenger ikke nødvendigvis å bety at Blindern-studenter er flinkere til å teste seg enn ellers i landet. Det kan nemlig være at Studenthelsetjenesten ikke når frem til de mest utsatte studentene, understreker Eskeland.
Studenthelsetjenesten ønsker at langt flere skal teste seg, både menn og kvinner.
– Vi forsøker å gjøre det enkelt å teste seg alltid. Man kan komme til Studenthelsetjenesten for gratis testing, uten å bestille time. Dessuten bidrar vi med informasjon og oppfølging. Alle som skifter partner og som har ubeskyttet sex, bør sjekke seg. Men det viktigste er egentlig å ha trygg sex, sier Eskeland.
Over risikoalderen
Eskeland peker også på alder som en viktig årsak til den lave klamydiaforekomsten ved Universitetet i Oslo.
– Når Blindern-studenter som gruppe har en relativt lav andel klamydiapositive, kan det nok være fordi de som testes her er en god del over risikoalderen, sier overlegen.
På landsbasis kommer aldersgruppen 15-19 år verst ut: 17,3 prosent av de som tester seg får påvist klamydia.
– Vi tester svært få i denne aldersgruppen ved Studenthelsetjenesten, sier Eskeland.