Mister 350 m²
Studentforeningene på jus får en tredjedel av plassen å boltre seg på når de mister Professorboligen. I tillegg mister studentene 100 lesesalsplasser og én kantine.
Professorboligen i sentrum er hjertet i studentlivet ved Det juridiske fakultet. I hagen bak universitetets aula har studentforeningene boltret seg i ærverdige lokaler. Nå går det mot slutten. Bygningen er i dårlig stand, og skal totaloppusses.
Fakultetet planlegger å gi foreningene nye lokaler i Kattestallen og Snekkerverkstedet, men det blir trangere – i Professorboligen disponerte studentene 500 kvadratmeter. Erstatningslokalene har et samlet areal på 150 kvadratmeter.
– Vi har vært utrolig heldige som har hatt så mye plass å boltre oss på i utgangspunktet. Det vil nok bli en utfordring for foreningene, men det er noe vi må se nærmere på – vi har sett tegningene først i dag, og vi vet ennå ikke helt hva som skjer videre, sier Karoline Bekkeoset, leder i Juristforeningen, som er en paraplyorganisasjon for mange av foreningene.
Åpent kontorlandskap
Bekkeoset er imidlertid glad for at flyttingen ikke starter riktig ennå. Statsbygg setter i gang med oppussingen tidligst i 2009. Hun tror de kan finne en holdbar løsning innen da.
– Det at fakultetet er såpass innstilt på at vi får lokaler er en god begynnelse, sier hun.
Kenth Rune Volla er studentenes plassansvarlige, og har deltatt i samtalene mellom fakultetsledelsen og studentene. Han tror foreningene må organisere seg annerledes med de nye lokalene.
– Det blir en mer åpen kontorløsning enn det er i dag, hvor foreningene har hvert sitt kontor. Det blir mindre plass, og det er beklagelig, men det jobbes også med alternative løsninger til foreninger som er tjent med å være andre steder enn i Snekkerverkstedet og Kattestallen, sier han.
Aksel Hillestad i Juridisk studentutvalg (JSU) ønsker seg flere lokaler, slik at de to lokalene helt og holdent kan tilfalle Juristforeningen. Han peker på at Senter for menneskerettigheter flytter ut av sine kontorer i Universitetsgaten, og oppfordrer fakultetet til å la noe av denne plassen tilfalle studentforeningene.
– Vi har et veldig bra organisasjonsmiljø på jusen, og hvis vi ikke får tilfredsstillende arealer kommer enkelte av foreningene til å lide sterkt under det.
Et samlingspunkt
En av foreningene ved fakultetet som bruker lokalene i Professorboligen mest, er Juristforeningens Humanitæraksjon (HumAk). HumAk har 500 aktive medlemmer og syv styremedlemmer, samt femti undersjefer som bruker kontoret hele året for å organisere aksjonen. Tonje Drevland, som er leder i HumAk, syns det er synd at foreningene må forlate Professorboligen.
– Vi bruker lokalene veldig mye til møtevirksomhet. I tillegg bruker vi Professorboligen som base under selve festivalen. Men det er mest som et samlingspunkt for de frivillige at Professorboligen har fungert.
Hun mener at det er svært viktig for studentmiljøet at foreningslivet holdes ved like.
– Jus er et lesefag, og studentene er mye på skolen. Da er det bra at de også engasjerer seg på andre arenaer, og det er viktig at fakultetet legger opp til dette.
Færre lesesalsplasser
I og med at universitetets aula skal pusses opp til tohundreårsjubileet i 2011, blir også lesesalsplassene i vestfløyen av den gamle bygningen stengt. Hillestad er ikke bekymret over dette.
– Vi får lesesalsplasser i St. Olavs gate i stedet, og de er nyoppusset og av høyere kvalitet. Det blir riktignok rundt 100 lesesalsplasser mindre, men det er ganske lite i den store sammenhengen, og jeg tror ikke studentene vil merke noe særlig til det, sier Hillestad, og legger til at det er lunsjpausen, og ikke timene på lesesalen, som blir den største utfordringen fremover.
– Når oppusningen begynner etter sommeren, mister vi kantina i aulakjelleren. Da vil vi være i en situasjon hvor vi har én kantine på 3000 studenter. Der er vi inne i en dialog med ledelsen, og vi håper på en løsning.