Kupper folkefesten
Blindern Haarn oc Blaese Orchaester har planen klar. Med gule strømper og overraskelseskonserter skal de vinne publikum i langrennsløypene.
– Se på de sexy tightsene, da! Hæ? Drar jo damer i fleng med de her, utbryter Geir Holm.
Han spiller skarptromme i Haarn oc Blaese, Oslos kanskje eldste studentorkester. Selv om han stortrives med uniformens passform, er han en smule bekymret for kulda som musikantene vil møte ute i snøen. Haarn oc Blaese skal nemlig ut i Kollenløypene og besøke tilskuerne, enten de vil ha besøk eller ikke.
– Hva er det som trekker dere til Kollen?
– Vi syns det er så mye sport i verden, så vi vil krydre idretten med litt høykultur, sier trompetist Stian Obehi Ihasee.
Orkesteret har en tendens til å komme brått på publikum, men blir stort sett godt mottatt. Årlig sniker de seg inn blant intetanende skolebarn i 17. mai-toget, og morgenunderholdning på søndager tas ikke alltid like godt imot. Haarn oc Blaese kan sies å ha gjort spontanopptredener til en egen nisje.
– Det er kanskje ikke alle som er like begeistra når vi bare dukker opp, sier Geir Holm.
– Men de er alltid fornøyde etterpå.
Drepte nesten Koss
Haarn oc Blaese kan spore sine røtter tilbake til 1956. De har sitt utspring og hovedkvarter i Blindern Studenterhjems neoklassiske, gule saler, og øver i musikkrommet hver onsdag under ledelse av Il Maestro, orkesterlederen Thorleif Aass Kristiansen.
Med sin lange historie har orkesteret naturligvis mange gode fortellinger på lager. For eksempel da de nesten tok livet av Johan Olav Koss. En trommeslager med noe begrenset sikt bak stortrommen snublet i en fortauskant, og satte sportsstjernen som var på innsamling til årets tv-aksjon i en temmelig dramatisk situasjon.
– Hadde ikke Koss vært en så smidig atlet, og snodd seg unna stortrommen som kom i full fart mot ham og bilene som suste forbi på andre side, så kunne det endt riktig galt, forteller Il Maestro.
Vekkelsesspesialister
– Vi er veldig gode på vekking, da, sier Aass Kristiansen.
Med jevne mellomrom vekker orkesteret samtlige beboere ved å marsjere spillende gjennom gangene. De har også vekket hele fedrelandet på P3morgen, da det var direktesending fra en spontanvekking på Studenterhjemmet. De fleste tar det pent når de får et stillongskledd janitsjarkorps inn på rommet sitt.
– Jeg tror kanskje de gule stillongsene ble tatt i bruk fordi Haarn oc Blaese opprinnelig var et husorkester. Siden de spilte hjemme gadd de ikke pynte seg så veldig, og brukte bare det de hadde liggende. For eksempel pysj med lange underbukser. Egentlig var underbuksene hvite, forteller Aass Kristiansen.
– Hvorfor er de gule nå da?
– Det var sikkert en vask som ble dårlig, skyter Geir Holm inn.
– De ble i hvert fall gule en gang på 80-tallet.
Foruten de gule stillongsene består uniformen av sorte dressjakker. Il Maestro bærer også en tosnutet admiralhatt. Den har Thorleif Aass Kristiansen båret i fire og et halvt år, men han er på ingen måte lei.
«Jeg tror ikke alle vet hva de har i vente når de booker oss.»
Thorleif Aass Kristiansen, Il Maestro
– Det morsomme med Haarn oc Blaese er at vi ikke er helt som andre orkestre. Jeg tror ikke alle vet hva de har i vente når de booker oss.