Lund sikter mot 2009
Sittende formand i Det Norske Studentersamfund, Sigurd Lund, ønsker å være top dog på grisefesten.
Da Sigurd Lund ble valgt inn som formand i Det Norske Studentersamfund (DNS) i november 2007, var det med en målsetning å skaffe 4000 medlemmer til DNS i løpet av 2008. Et snaut år har gått siden den gang, medlemstallet har bikket 5000, Lund fikk før sommeren æren av å overta Chateau Neufs storsal fra private hender, og nå er han sulten på mer. På generalforsamlingen i november kommer Lund til å lansere sitt kandidatur til gjenvalg – men han ønsker seg valgkamp.
Vinkelsliping og øl
– Hvorfor ønsker du et år til med dette? Er det ikke et slitsomt verv?
– Nei, jeg bare gjemmer meg på kontoret, så går det greit. Målet vi hadde om 4000 medlemmer er vi langt over; nå må det bli normen. Dessuten har det vært mye som har gjort dette til alt annet enn et normalår, særlig byggeplassen utafor Chateau Neuf og overtagelsen av storsalen. Jeg vil se om man får lønn for strevet under mer normale omstendigheter. Samtidig ønsker jeg konkurranse om vervet, og det er derfor jeg drar i gang dette nå, i god tid før valget. Det er en stor ting å være formand, det er prestisje i det – og ingenting hadde vært bedre enn fire kandidater.
– Hvordan går det med økonomien på huset i dette unormale året?
– Omsetningsmessig har ikke dette vært det beste året, selv om alle piler peker oppover. Det har en del med installeringen av teknisk utstyr i storsalen, som har kostet mye penger, men også med byggeplassen. Vinkelsliping non stop er ikke så deilig når folk ønsker å ta seg en øl.
Grisefest
Lund nevner flere små prosjekter han ønsker å følge opp. Det dreier seg for eksempel om å gi kunstsamlingen på huset et løft, og en opprydning i forholdet til økonomiske samarbeidspartnere. Men 2009 lover også sin del fest og moro for den sittende formand – for i 2009 er det grisens år, og man feirer studentersamfundets 150-årsdag.
– Forrige grisefest, som var i 2004, skal ha vært en veldig samlende greie på huset. At alle ble bevisstgjort på de lange tradisjonene til DNS, skapte en jovial stemning. Det ønsker jeg å være med på.
– Apropos tradisjoner og identitet, det var en sak som skapte rift på huset da du tiltrådde, og det var lønnet bardrift. Hvor er dere i dag?
– Jeg lærte en ting av Esben Danielsen fra Roskildefestivalen da han var på besøk, og det var at det kan lønne seg å ikke la foreninger hangle, men å legge den brakk i stedet. Om alle hadde vært enige, kunne vi vedtatt frivillig bardrift fra 22. november, men det hadde knelet. Det er simpelthen ikke bemanning til det. Samtidig kunne det, om man følger Danielsens tanker, ført til at noen bestemte seg for å ta tak i situasjonen, men det er ikke ideelt, for det vil gå utover alt annet vi gjør her. For øyeblikket har vi en gruppe som jobber med en exitstrategi, og tappetårnet er på vei oppover etter å ha ligget nede. Vi er ikke der ennå, men jeg og fremtidige formend må forholde oss til målplanen fram mot 2013, hvor det står at frivillig bardrift skal være målet.
Pamp? Jeg?
– Mange har beskyldt DNS for å være et pampevelde. Kan et eventuelt gjenvalg av deg sementere det inntrykket?
– Selv om jeg er 30 år, er jeg ikke pamp. Jeg har ikke vært her i syv år som mange andre, jeg er relativt fersk. Så jeg føler meg ikke som en pamp, og jeg er ikke redd for et pampevelde – ennå.
– Nei vel. Om du ikke skulle bli gjenvalgt – hva ville stått som høydepunktet fra dette året?
– Jeg tror det blir storsalsåpningen. Det var høy list for meg å tale i den forsamlingen, men det var moro. Og hele gjennomføringen av overtagelsen var artig.
– Og jeg som trodde du skulle si D.D.E-konserten.
– Det er nok en del ting som kommer før. Gallaene for eksempel, og å komme fra en liten del av huset for å bli kjent med såpass mange. Det har vært stort.
– Men SÅ kommer D.D.E!
– Nja. Så du Cold Milk Junction? De var bra, de!