Studenter utsettes for giftige stoffer
I 1997 ble Universitetet pålagt å bedre forholdene for studenter og ansatte som utsettes for helseskadelige forhold. En undersøkelse fra Arbeidstilsynet viser at lite er gjort fire år etter.
– Universitetet kom veldig dårlig ut. Stedene vi besøkte der fikk nesten full pott på skjemaene over mangler, sier Prosjektleder for aksjonen i Oslo, Inger Movinkel.
Kjemisk institutt, Odontologisk fakultet og Naturhistorisk museum har alle fått varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet. Manglende rutiner på opplæring av studenter og ansatte og ufullstendige stoffkartotek er blant feilene Arbeidstilsynet har påpekt.
Stoffkartoteket sammen med riktig opplæring skal gi studenter og ansatte oversikt over hvilke stoffer som bør behandles med varsomhet.
– Dagbøter og i verste fall stans av drift kan bli resultatet dersom Universitetet ikke rydder opp, sier Mowinckel.
Alvorlig situasjon
– Det er alvorlig når man ikke vet hva man jobber med eller hva slags verneutstyr man skal bruke. Det er viktig at studenter lærer gode arbeidsrutiner for arbeid med giftige kjemikalier, sier Mowinckel.
– Får studenter for dårlig opplæring ved Universitetet?
– Opplæringen kan bli bedre, og vi jobber med å sikre at alle som håndterer farlige kjemikalier skal få optimal opplæring, sier Helse- Miljø- og Sikkerhetsansvarlig ved Universitetet, Dag Bjørnar Granbakken.
Opp i spørretimen
Allerede i 1997 fikk Universitetet pålegg om å oppdatere stoffkartotekene, men dette er enda ikke utbedret.
– Det betyr at vi kommer til å være strengere denne gangen, sier Mowinckel.
– Det forbauser meg at Arbeidstilsynet ikke er orienterte om hva vi holder på med, sier Granbakken, som understreker at Universitetet er i gang med å utarbeide et sentralt nettbasert kjemikalieregister som skal stå ferdig neste år.
I Stortingets spørretime denne uken spør Synnøve Konglevoll (AP) utdanningsminister Kristin Clemet hva regjeringen vil gjøre for å rydde opp i situasjonen.