Når pappa ikke får perm

Norge er et av de beste landene å få barn i. Med mindre du er student.

En vanlig dag hos familien Moe starter klokka 05.30, presis. Når man har tre barn som alle skal få på seg klær, spise frokost og få med seg gode matpakker til skole og barnehage, er man nødt til å ha litt tid. To timer senere, klokka halv åtte, drar familien fra leiligheten på Høybråten. De to minste barna leveres i barnehagen, og sjuåringen sendes på skolen.

Når alle er matet og levert, setter Therese kursen mot togstasjonen og deretter Høgskolen i Oslo (HiOA).

Hun er 30 år gammel og kommer opprinnelig fra Kristiansand. Hun studerer journalistikk på HiOA på andre året, og har tre aktive barn på 7, 5 og 2 år.

Først nå som barna har blitt gamle nok til å begynne i barnehagen, har Therese mulighet til å gyve løs på studiene. Barnefaren har nemlig ikke fått lov til å ta ut pappapermisjon med noen av barna.

Vil du lese mer om studenter med barn? SiO-barnehagenes kontroversielle fødsel vil forbløffe deg

Hektisk

Familien flyttet fra Frogner til Høybråten da den eldste sønnen skulle begynne på skolen, fordi de hadde hørt mye bra om skolen der. Therese må derfor pendle inn til Oslo sentrum med tog hver dag.

Resten av dagen tilbringer hun på høyskolen. Når undervisning og lesing er unnagjort, tar hun toget tilbake til Høybråten og henter barna. Så bærer det hjem, der middagen må lages, leksene til sjuåringen må gjøres, og barnas andre fritidsaktiviteter må følges opp. Når barna er i seng i åttetida, er Therese og mannen klare for alenetid. Kvelden tilbringes som regel på sofaen, en vanlig dag for familien Moe er nemlig hektisk.

– Ungene blir slitne, og jeg mister besinnelsen i blant. Livet som småbarnsforelder og student er krevende, det er mye som må planlegges og organiseres, innrømmer Therese.

Universitas skrev en tilsvarende reportasje for 10 år siden: Med barn på Blindern

Overraskelse

Universitas møter Therese Moe på en cafe like ved høyskolen. Hun er blid og kvikk, og ser yngre ut enn sine 30 år. Ingenting ved henne røper at hun er mor til tre små barn. Hun har ingen mørke ringer under øyne eller bekymringsrynker i pannen.

Likevel sjonglerer hun langt mer enn den gjengse student. Selv om Therese synes å ha stålkontroll over studier og barn nå, kom den første graviditeten som en overraskelse.

– Da jeg oppdaget at jeg var gravid hadde jeg og barnets far kjent hverandre i en måned, forteller Therese.

– I dag er vi gift, sier hun og ler.

Mor og student

Likevel er det flere utfordringer knyttet til morsrollen og studentlivet. Særlig synes Therese at andres forventninger til henne og rollen hennes som mor som kan være problematisk. Når folk får høre at hun er mor til tre, antar de automatisk at hun har en livsstil til en 50 år gammel dame. Det er ingen andre studenter på journalistikkutdanningen som har barn, og de sosiale sidene ved studentlivet lar seg ikke alltid kombinere med det å være trebarnsmor. Det blir ikke tid til fest hver helg, men hun er med på så mye hun kan.

– Dette er livet mitt, det går helt fint å være student og mor. Jeg kjenner jo ikke til noe annen måte å være student på, sier Therese og trekker på skuldrene.

Ingen pappaperm

Ektemannen hennes har aldri hatt pappapermisjon, så Therese har hatt mye av ansvaret for barna på dagtid alene mens hun har gått i permisjon. Therese var ikke i jobb ved siden av studiene sine, fordi hun hadde to andre barn, og opparbeidet seg aldri retten til foreldrepenger. Mannen hennes, som fyller arbeidskravene, mistet retten til betalt permisjon fordi Therese ikke hadde mulighet til å gå ut til full jobb eller full studieprogresjon innen 6 uker etter fødsel (se faktaboks).

– Det hadde vært fint for barna å ha pappaen sin hjemme en periode, men slik ble det ikke for oss, sier hun.

Permisjonsfordelingen blir i Norge i dag regnet ut fra mors aktivitetsnivå (se faktaboks). Hva far har gjort tiden før barnet ble født er ikke relevant.

Knut Oftung, i Likestillings- og diskrimineringsombudet synes regelverket bør endres.

– At retten til foreldrepenger ikke er en individuell rettighet er uheldig. Både for menn som ønsker å være med barna sine, for storsamfunnet og for yrkesdeltagelse, sier han.

Therese har forsøkt å jobbe ved siden av studiene, men med små barn og mye obligatorisk undervisning ble det umulig å gjennomføre. Hun og mannen må derfor klare seg på én inntekt til hun er ferdig utdannet. Det betyr også at faren ikke får betalt pappapermisjon dersom de skulle få flere barn før Therese er ferdig på HiOA.

– Det er urettferdig, det er ganske høl i hodet. Det er så mye snakk om pappaperm og hvor viktig det er, men om mamma er student så er det ikke viktig lengre, sier Therese oppgitt.

Les mer:

[Studentbarna nedprioriteres](3)

[Bedrer rettigheter for studentforeldre](4)

Powered by Labrador CMS