Vil politisere Chateau Neuf
Kulturutvalget vil gjenopplive Studentersamfundet slik det var da Gerhardsen satt ved roret.
– Vi vil skape en bedre møteplass for studentpolitisk engasjement enn det som er tilfelle hos politikerspirene i Villa Eika, sier Karl Kristian Rådahl Kirchhoff, leder i Kulturutvalget ved Det norske studentersamfund (DNS).
– Dersom det kommer opp en sak som er studentrelevant nok, så skal vi fremme den for medlemmene i DNS. Hvis vi kommer frem til en beslutning, skal vi gå ut i offentligheten og si dette mener Studentersamfundets medlemmer!
Kirchhoff, sammen med debattansvarlig i Kulturutvalget Magnus Nystrand, hevder at Studentparlamentet (SP) har utspilt sin rolle som studentenes representanter ved Universitetet i Oslo (UiO). De ønsker å utfordre SPs posisjon som studentenes primære politiske organ, ved å gjøre DNS til en alternativ politisk arena. Kulturutvalgets forslag springer ut av en frustrasjon over det de kaller en manglende studentoffentlighet ved UiO.
- Vi ønsker å skape en arena hvor studentene kan være sinte og raljerende.
– Blindernstudentene er litt tilbakelente. Hvis du stikker en mikrofon opp i ansiktet på dem, og ber dem uttale seg på vegne av studentene, blir det ofte veldig stille. Vi ønsker å skape en arena hvor studentene kan være sinte og raljerende, sier Kirchhoff.
– Irrelevant studentparlament
Nystrand og Kirchhoff hevder at SP har sviktet i sin rolle som studentenes representanter. SP, hevder de, er preget av en kjeklekultur, og diskuterer stort sett småsaker som ikke er relevante for studenter flest.
– Studentparlamentet har mistet kontakten med studentene, og når det kommer opp saker som studentene faktisk bryr seg om, som kutt i undervisningen, så er SPs rolle som offentlig aktør fullstendig fraværende.
– Resultatet er at ingen bryr seg om hva SP driver med, noe den lave valgoppslutningen tydelig indikerer, sier Kirchhoff.
Leder i SPs arbeidsutvalg, Mari Helén Varøy, gir Kirchhoff og Nystrand rett i at SP tidligere har vært alt for dårlige til å vise seg frem. Hun innrømmer også at SP var helt fraværende da styret ved institutt for statsvitenskap i november i fjor besluttet å legge ned seminarundervisningen på innføringsemnene. Likevel hevder hun at SP har god kontakt med studentmassen, og at de diskuterer saker som er relevante for studentene.
– Vi er studentenes representanter, og en av våre hovedprioriteringer er å øke valgoppslutningen ved neste års valg. Vi har brukt hele august på å vise frem det vi jobber med i Villa Eika, og på torsdag arrangerer vi for eksempel et åpent formøte til høstens første universitetsstyremøte.
Drømmer om Gerhardsen-tider
Lettere nostalgisk drømmer Kirchhoff og Nystrand seg tilbake til tiden før Rød Front på 70-tallet gjorde DNS til plattform for sin kommunistiske agenda.
– Vi må finne en måte å aktivisere studentmassen på. For 50 år siden kunne studentene i Oslo invitere Einar Gerhardsen til Studentersamfundet, og slik få muligheten til å kommunisere direkte med en sentral politisk beslutningstaker.
Ifølge Kirchhoff og Nystrand er det studentpolitiske engasjementet dessuten langt større i Trondheim enn i Oslo. Der har man klart å gjøre Studentersamfunnet om til et studentpolitisk debattforum med en reell evne til å påvirke universitetsledelsen og bypolitikerene. Leder i Studentersamfundet i Trondheim, Leif-Erik Ødegaard, bekrefter at engasjementet er stort.
– Vi arrangerer møter hver lørdag, hvor alle inviteres til å debattere politiske spørsmål. Noen ganger ender debattene opp i formelle resolusjoner som vi i ledelsen forsøker å få mest mulig oppmerksomhet om, sier Ødegaard.
– Når Studentersamfundet i Trondheim kommer frem til en beslutning, kan de gå ut i offentligheten og si akkurat hva studentene mener. Sånn vil vi ha det i Oslo, avslutter Kirchhoff.