Vil svekke studentdemokratiet

Studentdemokratiets makt vil bli dramatisk svekket dersom flertallet i et lovutvalg utpekt av Utdanningsdepartementet får det som de vil.

Publisert

Samskipnaden i Oslo (SiO)

  • Hovedstyret er det øverste organet i SiO. Lederen er student, og med dennes dobbeltstemme har studentene flertall.
  • Hovedstyret fastsetter blant annet semesteravgiften og hvilke tilbud samskipnaden skal ha til sine studenter.
  • Studentrepresentantene i styret velges av studentdemokratiet ved lærestedene.

Samskipnadslovutvalget som er nedsatt av Utdanningsdepartementet – nå Kunnskapsdepartementet – skal 31. oktober legge fram sin innstilling. Og dersom flertallet i utvalget får det som de vil, skal ikke lenger Velferdstinget ha mulighet til å stille mistillit mot studentrepresentantene i Studentsamskipnaden i Oslos (SiO) hovedstyre. I dag kan studentrepresentantene miste sine verv, dersom Velferdstinget ikke lenger har tillit til jobben de gjør som styrerepresentanter.

– Flertallet i lovutvalget vil fjerne den såkalte tilbakekallingsordningen som gir studentorganene muligheten til å stille mistillit mot studentrepresentantene i samskipnadenes hovedstyrer, sier velferdsansvarlig og nestleder i Norsk Studentunion (NSU)-Bergen, Erik Sandquist, til Universitas.

– Dramatisk

Dersom dette forslaget vedtas, vil det bety en dramatisk svekkelse av innflytelsen til de demokratisk valgte studentorganene.

Erik Sandquist i NSU Bergen mener det er påvirkning fra Samskipnadsrådet – et samarbeidsorgan mellom studentsamskipnadene i hele landet – som er hovedgrunnen til at lovutvalget nå vil fjerne retten til å stille mistillit.

– Rådet har hatt møter med lovutvalget og kommet med sterke signaler om at man ønsker å fjerne denne ordningen, forklarer Sandquist.

Hadde møte

Fram til torsdag denne uka er det administrerende direktør Lisbeth Dyrberg i SiO som er leder for Samskipnadsrådet. Hun avviser at rådet har noen formell myndighet til å påvirke noe som helst. Imidlertid innrømmer hun at hun, i egenskap av å være leder i rådet, sammen med hovedstyrelederen i samskipnaden i Trondheim, hadde et møte med lovutvalget 1. september i år.

– Vi svarte på de spørsmål lovutvalget hadde om samskipnadsordningen, sier Dyrberg.

– Var tilbakekallingsordningen et tema?

– Alle sider kunne være et tema, og vi formidlet synspunkter som vi hadde fått fra samskipnadene rundt om i landet.

– Hva formidlet dere om den såkalte tilbakekallingsordningen?

– Vi sa at noen samskipnader hadde pekt på at det var lite hensiktsmessig at det kunne stilles mistillit mot studentrepresentantene fordi det hemmet styrets ønske om å fungere som et kollegium, sier Dyrberg.

Hun vil ikke si noe om hvor mange eller hvilke samskipnader som har ytret denne holdningen.

– Dette var anonyme innspill vi fikk fra samskipnadene, og da er det ikke riktig av meg å kommentere det offentlig nå, sier Dyrberg.

– Veldig merkelig

Leder for Velferdstinget i Oslo, Inge Carlén, har et sterkt ønske om å bevare den såkalte tilbakekallingsordningen, og er svært bekymret over situasjonen:

Jeg synes det hele er veldig merkelig og mistenker at dette er et forsøk på å svekke studentstyringen av velferdstjenester Inge Carlén, Velferdstingsleder

– Vi har ikke fått det bekreftet, men stiller oss bak inntrykket fra NSU Bergen av hvor lovutvalget er på vei hen i dette spørsmålet. Jeg synes det hele er veldig merkelig og mistenker at dette er et forsøk på å svekke studentstyringen av velferdstjenester, sier Carlén.

Han vil nå avvente lovutvalgets innstilling. Dersom det går den veien han frykter, vil Velferdstinget forsøke å danne en storkoalisjon med andre studentorganer med et håp om å få departementet til å bevare den såkalte tilbakekallingsordningen.

Powered by Labrador CMS