Valg-krangel i Velferdstinget
Venstrealliansen stiller tre forskjellige kandidater til samme toppverv, i protest mot de andre grupperingenes «veiing» av kandidatenes personlige kvaliteter.
– Alle må godkjennes av alle andre. Dette bygger opp en organisasjon hvor det ikke spiller veldig stor rolle hvilken fraksjon du egentlig kommer fra og hvor stor oppslutning du har, med mindre du tilhører den største fraksjonen, sier Sigrid Emilie Hvidsten fra Venstrealliansen (VA).
I utgangspunktet lanserte forhandlingsledelsen til Venstrealliansen, den mest venstreorienterte grupperingen i Velferdstinget (VT), et forslag om å forhandle om posisjoner, ikke om personer, til de ulike vervene. Da de andre forhandlingspartene ikke godtok dette, lanserte VA en liste på seks mulige kandidater til ett verv – nestledervervet. De sitter nå tilbake med tre kandidater – Sigrid Hvidsten, Ingrid Tungen og Thomas Tallefssen.
– Urettferdig mot velgerne
– Vi har ikke det samme overskuddet av sentrumskandidater som for eksempel sosialdemokratene. Og det er derfor vi må pushe inn flere kandidater til ledervervene. Jo flere lodd, jo større sjanse for å vinne, sier Hvidsten.
Årsaken til det uvanlige kandidatmangfoldet er valgkulturen i VT, hvor fraksjonene forhandler seg fram til hvem som skal ha hvilke verv basert på hestehandel, konsensus og delvis det VA oppfatter som personlige preferanser, i stedet for å bare se på hvor mange VT-mandater de ulike kandidatene har i ryggen. En slik personfokusert ordning er urettferdig mot velgerne, ifølge VA.
– Det fremmer en kultur som gjør det vanskeligere for nye å komme inn, ansiennitet blir et mye sterkere forhandlingskort.
Rød trio mot ensom Moderat
Den eneste motkandidaten er Sten Ånnerud fra Moderat Gruppe (MG), som i år sitter som leder for VTs SiO-komité.
– Hvis Venstrealliansen synes ordningen er for personfokusert, så er det interessant å få til en debatt på det, sier han, men peker samtidig på at det er vesentlig at de fire medlemmene i VTs arbeidsutvalg er i stand til å samarbeide.
Ånneruds fraksjonsleder, universitetsstyrerepresentant Lene Camilla Westgaard, er mer kritisk til VAs krumspring.
– Venstrealliansen må jo kunne drive på slik de selv vil, men det bærer litt preg av desperasjon. Hvis de selv mener de ikke er spiselige for de andre fraksjonene, så bør de se litt på politikken de fører, sier Westgaard.
Westgaards kommentarer faller ikke i god jord hos Hvidsten.
– Dette er ikke et spørsmål om spiselighet, men om politisk uenighet. For øvrig burde ikke MG engang sittet i VT, de er jo motstandere av offentlig velferd, sier Hvidsten.
Sosialdemokratisk leder
Til det gjeveste vervet – ledervervet – er det bare én som stiller. Dermed er valget enkelt. Lederen for VT ser ut til å bli jusstudent Stine Minde fra Sosialdemokratene (SD). Minde var ikke tilgjengelig for kommentar før Universitas gikk i trykken.
Ifølge nåværende VT-leder Øyvind Gjengaar (SV-lista) vil Mindes fremste jobb være å legge press på den rødgrønne regjeringen.
– VT må få rikspolitikerne til å forstå at studenter behøver en del særordninger, slik som studentbarnehager.