Studentparlamentet fattet psykisk helse-vedtak før koronakrisen. 15 måneder senere har ingenting skjedd:
– Betenkelig og uheldig, sier Gjestelista-leder
I januar 2020 vedtok Studentparlamentet ved UiO å be universitetsstyret nedsette en arbeidsgruppe for studenters psykiske helse. Forslaget ble aldri lagt frem i styret.
— Det er betenkelig og uheldig.
Det sier leder i Gjestelista Adrian Bolstad. Han reagerer på at Studentparlamentets arbeidsutvalg fremdeles ikke har lagt frem forslaget for universitetsstyret, 15 måneder etter at resolusjonen ble vedtatt i Studentparlamentet.
Ifølge resolusjonen som ble vedtatt 23. januar i fjor, skulle Studentparlamentet ved UiO be universitetsstyret om å oppnevne en arbeidsgruppe. Denne skulle utrede årsakene til psykiske problemer blant universitetets studenter, identifisere risikofaktorer, vurdere eventuelle nåværende tiltak samt komme med forslag til nye tiltak.
Gruppen skulle bestå av studenter, i tillegg til administrative og vitenskapelige ansatte.
— Psykisk helse er noe som har stått på agendaen til Studentparlamentet og som generelt har vært viktig den siste tiden. Man ønsket derfor en ressursgruppe som jobbet spesifikt med dette, forteller Bolstad.
Over et år etter at resolusjonen ble vedtatt, er forslaget om en arbeidsgruppe ennå ikke lagt frem i universitetsstyret.
— Dette har vært et konkret tiltak som var forholdsvis håndterlig og som man ser at det ikke er gjort noe med, sier han.
Les også: MDG-topp vil ha bilfritt UiO
Ikke en unnskyldning
Leder i Studentparlamentet Runa Fiske satt som studentrepresentant i universitetsstyret i perioden 2019—2020. Hun forteller at koronapandemien har vært årsaken til at forslaget ikke har vært oppe i styret.
— Er ikke pandemien en særlig god grunn til at forslaget om en ressursgruppe burde vært fremmet?
— Vi har jobbet veldig mye med saker som handler om psykisk helse, og hatt mange akutte saker. Vi har måttet kjempe for ting vi har tatt for gitt tidligere, som å ha campus åpent, fadderuke og å få penger til psykisk helse-tiltak fra regjeringen, svarer Fiske.
Bolstad mener at krisetiden ikke burde være en unnskyldning, men snarere en grunn til å sette i gang alle mulige tiltak det finnes politikk på i Studentparlamentet.
— Spesielt nå under pandemien er psykisk helse noe vi i Gjestelista ser på som utrolig viktig. Det er grunnen til at vi gikk til valg på nettopp det.
— Sånn jeg forstår det, har ikke universitetsstyremøtene stoppet helt opp. Hvis man har møter, har man også anledning til å snakke om saker, sier han.
— Knallharde prioriteringer
Fiske forteller at arbeidsutvalget har måttet prioritere det som har vært helt akutt.
— Det er ikke noen tvil om at dette året har vært veldig tøft for mange, og vi har måttet prioritere knallhardt for å jobbe med det som er aller viktigst: å kunne være så mye som mulig på campus for å minske ensomhet og andre ting som kan utvikle seg til alvorlige psykiske problemer, sier studentlederen.
— Mange har vært uten jobb, og flere som ikke har pleid å slite med psyken, sliter nå. Vi er fem mennesker i arbeidsutvalget og har begrenset med ressurser. Derfor har vi gjort det som er aller viktigst.
Bolstad har forståelse for at menneskelige ressurser kan ha stoppet opp som følge av pandemien, og at det er lov å måtte forholde seg til realiteten.
— Når vedtaket er såpass gammelt som det faktisk er, skal det likevel være mulig å kunne ha gjort noe innen nå, sier han.
Han peker på at dette er slutten av perioden for mange i Studentparlamentet, og legger til at han håper at resolusjonen vil jobbes aktivt med i siste innspurt.
— Jeg håper dette fungerer som en klar oppfordring fra Gjestelista om at dette er noe som viktig og at det tas med inn i prioriteringsrekken.