Må dele rom på ni kvadrat
Internasjonale studenter i Oslo garanteres tak over hodet. Men plassmangel gjør at 236 utvekslingsstudenter må dele rom på ned til ni kvadratmeter.
– Det var ikke dette vi hadde forventet, sier russiske Kate Makhnovskaya.
Hun er en av de 236 internasjonale studentene som har blitt plassert på et dobbeltrom i Kringsjå studentby. Rommet hun deler med Natalya Semenova er på ni kvadratmeter. Det er utstyrt med to senger, ett felles skrivebord, samt en ødelagt internetttilkobling. For dette må studentene betale 2300 kroner hver, mens det samme rommet leies ut for 4000 kroner som enkeltrom.
De internasjonale studentene er frustrerte over situasjonen de har havnet i.
Rommene holder ikke den standarden vi ble lovet.
Kate Makhnovskaya, russisk student
– Rommene holder ikke den standarden vi ble forespeilet, internett er ødelagt i over halvparten av rommene, og det er vanskelig å få gehør for klagene våre. Dessuten er vi segregert fra norske studenter, og det er bare utlendinger som må dele rom, sier Makhnovskaya.
Ikke frivillig
85 av de internasjonale studentene ved Kringsjå studentby har signert et klagebrev til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Klagen ble sendt 16. august, men studentene har fremdeles ikke mottatt noe svar. Flere har også sendt individuelle klager, og forteller om et tungvint byråkrati ved klageprosesser.
– Jeg sendte en epost hvor jeg la frem alle mangler og problemer. Svaret jeg fikk var at jeg selv hadde godtatt dette gjennom kontrakten, og videre ble jeg fortalt at jeg kunne søke enkeltrom. Ventetiden for enkeltrom er på to måneder, og siden jeg bare skal være ett semester i Norge, vet jeg ikke om dete er noe vits, sier rumenske Alexandra Toader.
Flere av studentene forteller at de selv ikke har valgt å dele rom, men at dette ble lagt frem som eneste mulighet. Ordningen med to på hvert rom omfatter bare internasjonale studenter, og studentene Universitas har snakket med reagerer på at den samlede husleien er høyere enn hva SiO ville tatt for å leie ut det samme rommet som enkeltrom.
Garanteres bolig
Internasjonale studenter som reiser til Norge har førsterett på studentboligene SiO tilbyr. Dette skyldes en avtale mellom Universitetet i Oslo (UiO), Handelshøyskolen BI og SiO.
– UiO sikrer at internasjonale studenter får bolig og dermed har SiO prioritert de internasjonale studentene i henhold til en avtale med oss, sier Monica Bakken, studiedirektør ved UiO.
Bakken mener bolig er en viktig forutsetning for å trekke internasjonale studenter til Oslo, men peker på behovet for flere studentboliger.
– Vi ser tydelig utfordringen knyttet til den generelle mangelen på studentboliger, og UiO står tydelig sammen med SiO overfor Kunnskapsdepartementet om behovet for flere studentboliger.
Gjelder bare internasjonale
I august i fjor hadde SiO store problemer med overbooking av boligplass for internasjonale studenter som gjorde at over 200 stod uten bolig ved studiestart. Boligdirektør i SiO Tom Olstad forklarer den nye ordningen som et prøvetiltak for å øke kapasiteten ved studentboligene, og dermed unngå liknende situasjoner.
«To på rommet-ordningen» omfatter bare internasjonale studenter, og testes ut på Kringsjå studentby. 236 internasjonale studenter er berørt av forsøket.
– Ved årets semesterstart har vi mange tusen studenter som har søkt om å leie en bolig av oss, men som vi dessverre må avvise som følge av for liten kapasitet. To på rommet konseptet er et prøveprosjekt med formål å kunne tilby bolig til noen flere studenter enn vi normalt ville klart, sier Olstad.
– Har de som må dele rom selv valgt dette alternativet?
– Normalt er det slik at alle som ønsker å søke om å leie bolig gjør og dette gjennom våre nettsider, dette gjelder også mange av de som bor to på rommet. En del av studentene ble tildelt bolig via UiO og BI.
– Hvorfor er den samlede leien for to personer som deler ett rom høyere enn den man ville fått inn ved å leie som enkeltrom?
– Dette skyldes flere forhold, blant annet er det lagt til rette med flere fellesrom og tilhørende møbler og inventar på både rommene og fellesrommene som er tilpasset dette konseptet. Når det gjelder energikostnader brukes det nødvendigvis mer varmtvann og strøm når det er flere som bor i et studenthus.
Olstad avviser de internasjonale studentenes krav om lavere leie.
– Leien er fastsatt for å dekke de faktiske kostnadene vi har med dette boligkonseptet .
Tar selvkritikk
Styreleder i SiO Fredrik Øren Refsnes er ydmyk i forhold til de internasjonale studentenes situasjon. Han presiserer at konseptet bare er en prøveordning.
– Informasjonen vi har sendt ut har ikke vært god nok, og vi tar kritikk på at det blir rapportert om ulike feil og mangler med rommene. Vi jobber for å få til en kompensasjon for alt som ikke er på plass, men på dette tidspunktet kan vi ikke love lavere husleie, sier Refsnes.
– Vi tar med alt av tilbakemeldinger når vi skal evaluere dette konseptet. Jeg har selv sett klagebrevet fra de internasjonale studentene, og kan love et svar så fort det er mulig.
– Internasjonaliseringen går fortere enn boligbyggingen. Dersom vi fortsetter med en boliggaranti, kan vi havne ved et veiskille hvor vi må kaste ut norske studenter for å få plass til de internasjonale, sier Mari Berdal Djupvik, leder for Velferdstingets arbeidsutvalg.
Djupvik mener det på sikt vil være vanskelig å opprettholde en boliggaranti, og åpner derfor for en diskusjon rundt dagens ordning.
– Jeg mener vi må fordele våre boliger i august på en annen måte. Det er et økende antall internasjonale studenter som får tildelt boliger i august, og i år fryktet vi at det ikke ville være noen boliger igjen til norske studenter.
På mandagens VT-møte ble regelverket for boligtildeling diskutert. Et flertall fra Arbeidsutvalget ønsket å holde av 40 prosent av SiOs boliger til norske studenter, og dermed fjerne boliggarantien for utenlandske studenter. Dette forslaget ble nedstemt, men må diskuteres på nytt ved en eventuell sammenslåing mellom SiO og OAS til januar.