Boligmelding får student-stryk
Regjeringens ferske boligmelding peker på at kommunene må legge til rette for studentboliger. Norsk studentorganisasjon kaller det ansvarsfraskrivelse.
Samme dag som Kunnskapsdepartementet la fram Forskningsmeldingen, presenterte Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) sin boligmelding. Forskningsmeldingen høstet jubel, men boligmeldingen får stryk.
Norsk Studentorganisasjon (NSO) er skuffa over mangelen på statlige ambisjoner og tiltak for studentboliger i meldingen, som de hadde store forhåpninger til.
– Rapporten peker på at det må legges til rette for studentboliger på kommunalt og lokalt plan. Det ser ut som en ansvarsfraskrivelse fra regjeringens side. Det er mange ting kommunen ikke kan gjøre selv, som det må gis statlig rammeverk til, sier nestleder i NSO, André Almås Christiansen, til Universitas.
Statssekretær Anne Beathe Tvinnereim i KRD, som la fram boligmeldingen, sier at kommunene kan legge til rette for at det finnes tomter for studentboliger.
NSO-nestleder Christiansen ser poenget i at kommunene kan oppmuntre til studentboligbygging ved å gi, eller subsidiere, tomter til formålet.
– Men ofte har de ikke ressurser til det, påpeker Christiansen.
Hvilken pris studentsamskipnadene må betale for tomter, har stor betydning for om det bygges studentboliger – særlig grunnet dagens kostnadsramme. Kostnadsrammen er grensen for hvor mye en studentbolig kan koste for at samskipnaden skal få statlig tilskudd. Øvre grense er i dag på 700 000 kroner, et beløp NSO-nestleder Christiansen mener ikke står i stil med økningen i byggekostnader de siste årene.
– Det viktigste man kan gjøre for å sikre fortsatt utbygging av studentboliger, er å gjøre noe med kostnadsrammen og statstilskuddet. Dagens øvre grense skal sørge for at det bygges billige studentboliger, men hindrer i stedet utbygging, sier han.
Tvinnereim i KRD opplyser at regjeringen fram mot 2014 vil vurdere regelverket for oppføring av studentboliger, også nivået på kostnadsrammen og tilskuddet. NSO mener imidlertid dette ikke er tiden for å «se på» eller «vurdere», men for å handle.
– Vi har fremmet dette i lang tid, og det er skremmende at regjeringen ikke gjør noe med det, sier Christiansen.