VENTER: Tyske Maret Grapengeter (26) begynner på sin mastergrad ved UiO denne høsten. Hun har stått på venteliste til studentbolig siden april, og uten en SiO-bolig har hun ikke råd til å flytte til sitt nye studiested.

Boligkø for internasjonale studenter mangedoblet:

Maret (26) må studere ved UiO fra hjemlandet

Rekordmange norske studenter har fått studentbolig i år, på bekostning av de internasjonale: — Umulig for oss å finne et bosted utenom SiO, sier utenlandsstudent.

Publisert Sist oppdatert

Studentboligkø

  • Ferske tall fra studentsamskipnadene viser at det per dags dato er 1652 studenter i studentboligkø i Oslo. Det er en nedgang fra 2019, hvor det på samme tid var 3528 studenter i kø.
  • Nedgangen skyldes blant annet færre internasjonale studenter, flere nye studentboliger og oppussing av gamle studentboliger.
  • Tallene viser også at antallet internasjonale studenter i boligkø har mer enn syvdoblet seg på landsnivå i år.

— For meg var det avgjørende at Universitetet i Oslo (UiO) kunne garantere studentbolig til internasjonale studenter. Jeg har et ganske begrenset budsjett, og Oslo er en dyr by. Jeg trodde ikke at det skulle bli et problem.

Noen dager etter semesterstart sitter UiO-student Maret Grapengeter (26) fortsatt hjemme i en trang leilighet hos foreldrene i Tyskland. Aller helst skulle hun ha flyttet inn i studentboligen hun ble lovet da hun først søkte på masterstudiet sitt i Norge. I stedet må hun sofa-surfe hos venner i Tyskland det første semesteret, mens hun venter på studentbolig.

Ferske tall fra Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at det på denne tiden i fjor sto 155 internasjonale studenter på ventelisten for studentbolig i hele landet. 17. august 2020 står hele 1222 stykker i kø.

— Det er ikke akkurat optimalt, forteller en oppgitt Grapengeter over videosamtale til Universitas.

Høyskolen Kristiania deler ut munnbind til alle studenter: –⁠ Det er for å ta vår del av samfunns­an­svaret

Føler seg glemt

Da landegrensene ble stengt denne våren, frøs UiO avtalen med Studentsamskipnaden SiO som garanterte internasjonale studenter studentbolig. Det betyr at selv om grensene nå er åpne for europeiske internasjonale studenter, blir de ikke prioritert i studentboligkøen. Uten studentbolig er det for mange internasjonale studenter umulig å finne et bosted de kan betale for i Oslo.

Det har gjort en allerede utfordrende studiestart mer uforutsigbar for historiestudent Grapengeter.

— Det virker ikke som om administrasjonen på UiO har tatt høyde for hvordan denne avgjørelsen ville påvirke internasjonale studenter. Det er mange som trenger å flytte til Oslo nå, selv om undervisningen er digital. De får likevel ikke flyttet fordi de ikke har et bosted de har råd til å betale for, sier Grapengeter.

Studiedirektør ved UiO, Hanna Ekeli, skriver til Universitas at de har forståelse for at boligsituasjonen for internasjonale studenter er vanskelig denne høsten. Hun skriver videre at UiO i mai sendte ut en e-post til søkere med beskjed om at høstsemesteret ble digitalt og at studentene ville være garantert bolig først fra våren 2021.

Ekeli påpeker også at studentene fikk beskjed om at dersom de valgte å komme til UiO høsten 2020, var dette på eget ansvar, og at de da ikke ville ha mulighet til å bistå med bolig.

@sit: -- Det føles ikke som om det er mye hjelp å få for internasjonale studenter dette semesteret. Det er bare trist. @sitatbylinel: Maret Grapengeter, masterstudent ved UiO

Avlyste boliggarantien

I et brev til Grapengeter skriver UiO at internasjonale studenter som velger å komme til Oslo første semester, gjør dette på eget ansvar. De skriver videre at de internasjonale studentene ikke har studentboliggaranti før på vårsemesteret.

For Grapengter er det avgjørende å kunne komme til studiestedet sitt som planlagt.

— Jeg ikke har noe sted å bo her i Tyskland. Jeg har bodd med foreldrene mine en stund, men det er trangt og jeg har ikke engang mitt eget rom. Jeg må nok bo hos venner frem til januar om jeg ikke får et rom fra SiO, forteller 26-åringen.

Boligdirektør i SiO, Gunn Kirsti Løkka, skriver at hun har stor forståelse for de som dessverre har fått planene sine endret i høst. Hun bekrefter at avtalene har blitt justert ned i tråd med lærerstedenes planer for undervisning dette semesteret.

— Gjennom avtaler med lærestedene har SiO holdt av boliger til internasjonale studenter. SiO har dessverre ikke mulighet til å holde av studentboliger utenom avtalene.

Studiedirektøren ved UiO bekrefter også at avtalen med SiO for høsten 2020 ble lagt på is, da det ikke var forventet at det ville komme internasjonale studenter til UiO.

— UiO har i hele denne perioden vært i dialog med SiO, og er også nå i dialog for å sikre at vi kan garantere bolig for vårsemesteret 2021, skriver Ekeli.

SKUFFET: -- Det virker ikke som om administrasjonen på UiO har tatt høyde for hvordan denne avgjørelsen ville påvirke internasjonale studenter, sier Garpengeter.

Uten studentstatus

Hjemme i Tyskland har Grapengeter ikke status som student, og kan derfor ikke få studentbolig, tilgang til lesesaler og reduserte priser på kollektivtransport. Hun peker også på andre ting som skaper vanskeligheter nå som hun er tvunget til å bli i Tyskland.

— Det er kjedelig å gå glipp av den sosiale delen på studiet som starter nå. Som historiestudent trenger jeg også tilgang til bibliotek og lesesaler, og jeg har ikke fått tak i kompendiet jeg trenger heller, forteller hun og legger til:

— Jeg har en veldig hjelpsom veileder som prøver sitt beste med å hjelpe meg, men det tar tid for henne å få svar fra administrasjonen. All ventingen og uvissheten gjør meg engstelig, medgir hun.

Studenter kritiserer SV-fakultetet: –⁠ Man mister lysten til å fortsette på UiO

Etterlyser informasjon

Grapengeter synes det er rart at UiO ikke endret noe for internasjonale studenter da grensene ble åpnet igjen. Selv sto hun mellom å ta masteren i Norge eller i Finland på Tampere University, men valgte å satse på UiO.

— I etterkant ser jeg at de internasjonale studentene på universitetet i Finland har blitt mye bedre ivaretatt. De har fått hjelp til å finne seg et bosted, og universitetet der virker mye mer interessert i å hjelpe og ta imot internasjonale studenter enn UiO - til tross for covid-19-situasjonen, sier Grapengeter og fortsetter til:

— Det gjør at man føler seg veldig usikker på fremtiden. Ingen av oss vet helt hva som skjer, og særlig ikke om situasjonen blir verre. Det føles ikke som om det er mye hjelp å få for internasjonale studenter dette semesteret. Det er bare trist.

Leder i studentparlamentet, Runa Kristine Fiske, sier til Universitas at det er veldig beklagelig hvis noen ikke har fått den informasjonen de skal ha. Hun mener at dette er noe UiO må ta med seg videre.

— Det er en kinkig situasjon for de internasjonale studentene, og jeg forventer at UiO strekker ut en hånd og prøver å hjelpe dem nå, sier Fiske og fortsetter:

— Studentparlamentet vil selvsagt ta med seg denne saken videre til ledelsen og se på utfordringene vi har her, slik at liknende situasjoner ikke oppstår igjen.

-- Jeg forventer at UiO strekker ut en hånd og prøver å hjelpe dem nå.

Runa Kristine Fiske, leder i Studentparlamentet

— Man føler seg ekskludert

Selv om flere har fått studentbolig i år enn tidligere, er køen og ventetiden fortsatt lang. Grapengeter søkte i april studentbolig med innflytting i august da hun fikk beskjed om at hun kom inn på masterprogrammet sitt. Hun mener det er mange internasjonale som er i samme situasjon som henne selv.

— Jeg har vært i kontakt med flere internasjonale studenter som hadde planlagt å flytte til Oslo i august, men som nå sitter uten noen plan eller et sted å bo før de får hjelp og studentbolig, forteller historiestudenten.

Grapengeter forteller videre at hun lenge har fulgt UiO på Instagram og Facebook for å være oppdatert på hva som skjer i forbindelse med studiestart. Det har vært til lite hjelp for studenten.

— Det er ganske frustrerende å sitte her og se de poste «Velkommen til nytt semester på campus med 1-meters avstand», som om alt er normalt. De har ikke sagt ett eneste ord om situasjonen til alle internasjonale studentene som begynner nå. Det gjør at man føler seg ganske ekskludert, forteller Grapengeter.

Les mer: Savner løsninger på klimakrisen

Powered by Labrador CMS