Må bo hos professor
Internasjonale kortidsstudenter faller utenfor UiOs boliggaranti. To kinesiske korttidsstudenter bor nå hjemme hos en professor i mangel på vanlige studentboliger.
– Jeg ville foretrukket å bo i studentbolig fordi jeg på den måten ville hatt mer kontakt med norske studenter på min egen alder, sier Rui Song.
Song har sammen med Zhi-Ke Zhang bodd hjemme hos professor Borghild Roald siden de kom til Norge 4. oktober. De kinesiske medisinstudentene følger ikke normal undervisning, og har derfor hatt lite kontakt med norske studenter.
Faller utenfor
Universitetet i Oslo (UiO) garanterer bolig for internasjonale studenter. Studentsamskipnaden (SiO) har ansvaret for å fordele boligene gitt at studentene har betalt semesteravgift og søker innen fristen, men dette gjelder ikke for korttidsstudenter. De strenge søknadsfristene og en oppsigelse på to måneder gjør at mange av studentene på utveksling over en kortere periode ikke har mulighet til å følge SiO sine krav.
– Det er noen unntak for garantien. Internasjonale studenter som kommer på kortvarig utvekslingsprogram faller utenom, sier direktør for studentboligene Tom Olstad.
Korttidsstudentene er tilknyttet fagmiljøene direkte og dermed sitter det enkelte fagmiljøet igjen med ansvaret for å huse disse studentene.
– UiO må ta ansvar
En av løsningene til fagmiljøene er å gjøre som Borghild Roald har gjort, å ta inn studentene privat. Utenom dette er løsningen det private leiemarkedet, som i mange tilfeller vil koste store summer.
Margrethe Gustavsen fra Venstrealliansen mener det er feil at UiO legger ansvaret på den enkelte professor.
– Det er farlig å være avhengig av enkeltpersoners velvilje, dette er noe UiO må ta tak i.
Det har vært stor debatt rundt boliggarantien for internasjonale studenter, og Velferdstinget (VT) har lenge oppfordret UiO til å tenke utenfor boksen. De jobber for at UiO i større grad skal ta ansvar for de internasjonale studentene ved universitetet.
– UiO må ta mer ansvar for å finne nye løsninger på boligsituasjonen og de må ta mer initiativ, sier Mari Berdal Djupvik, leder for VT.
– Uakseptabelt
UiO disponerer 85 hybler øremerket forskere. Her kan korttidsstudenter bo dersom det er ledige plasser, men samtlige av disse er i høst bebodd av forskere.
– Dette er uakseptabelt. Vi synes ikke det er tilfredsstillende at vi i mange tilfeller må finne alternativ innkvartering for besøkende fagpersoner fordi UiO har for få utleieboliger myntet på denne gruppen, sier Julia Ferkis, Seksjonssjef for internasjonalisering ved det medisinske fakultet.
Ferkis understreker hvor vanskelig det er å finne adekvat bolig for UiO sine utenlandske gjester. Det finnes ingen klare rutiner for hvordan fagmiljøene skal gå frem når en korttidsstudent overskrider SiO sine frister.
Også prosjektleder for Internasjonal Forskning i Fokus, Suzanne-Ann Stämpfli, etterlyser bedre rutiner og planlegging.
– Fagmiljøene tenker ikke alltid på det praktiske selv om de brenner for utvekslingsprogrammet. Boligsituasjonen for korttidsstudenter krever god planlegging fra fagmiljøene sin side, og her er de ofte sent ute.
Mangel på integrasjon
Med mangel på andre muligheter stiller professor Roald en del av sin leilighet til disposisjon. Hun brenner for internasjonalisering og var derfor villig til å være med på denne løsningen. Delen studentene bor i er adskilt fra resten av leiligheten med egen inngang, bad og kjøkken stod tilfeldigvis ledig den aktuelle måneden.
– Internasjonalt kontor gjør en bra jobb, men det er et forbedringspotensiale når det kommer til å motta studenter og integrere dem med nordmenn. Hvis internasjonalisering skal være så viktig må man ta tak i boligproblemet, sier Roald.