Billigere strøm i vente for Oslo-studentene
Kraftanalytiker spår lysere (og varmere) tider for Oslo-studentene dette semesteret.
Høsten har budt på skyhøye strømpriser. Den gjengse Oslo-forbruker har i snitt måttet punge ut med 1,22 kroner per kilowattime (kwt) (se faktaboks) i høst. Enkelte dager har strømprisen ligget rett i underkant av svimlende fire kroner per kwt.
Sammenlignet med snittprisen de siste 15 årene, er det i alle tilfeller snakk om en mangedoblig av prisen. Strøm har vært 12 ganger dyrere denne høsten, sammenlignet med rekordbillige 2020 viser tall fra strømbørsen Nordpool.
Nå ser strømprisens klamme hånd ut til å løsne taket. Litt hvert fall.
– Det blir nok fortsatt ganske høye priser i januar, februar og mars, men lavere enn vi forventet før jul. Det er bra for forbrukerne, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i selskapet Refinitiv til Universitas.
Les mer om strømbegrepene du burde kunne og hvordan du best mulig kan spare strøm nederst i saken.
Hvorfor så sabla dyrt?
Strømprisen styres av tilbud og etterspørsel, og settes der de to kurvene møtes. Prisen varierer fra time til time, og fra region til region.
De høye prisene i 2021 kan forklares med faktorer på både tilbuds- og etterspørselssiden i strømmarkedet, opplyser Djupskås: For ganske nøyaktig et år siden opplevde vi en kald vinter med svært lite nedbør. For å varme opp hus og leiligheter skjøt etterspørselen i været. Samtidig førte lite nedbør og snø til mindre vann å bruke til å produsere kraft. Det bidrar til høyere strømpriser og fikk ringvirkninger resten av året.
– I tillegg til stigende priser på kull, gass og CO2, så har prisene eksplodert litt egentlig, fastslår Djupskås.
Faller i vinter
Inn i nyåret tror Djupskås at prisene kan være på bedringens vei. Vannmagasinene fyller seg sakte opp, selv om de fortsatt er i underskudd.
– Det ser bra ut for forbrukerne nå vil jeg si.
Selv om værmeldingene kan endre seg fort, ser det til å bli mildere og våtere vær enn normalt de nærmeste ukene
– Hva kan man Oslo-studenter forvente seg av strømpriser fremover?
– For resten av januar forventer vi at prisene i Sør-Norge vil ligge på omtrent 1,35 kroner. I februar har vi en prisforventning i Sør-Norge på 1,10 kroner. Det er derfor fortsatt ganske høy prisforventning.
Inkludert et typisk påslag og nettleiepris (se faktaboks), samt moms, tilsier dette 2,12 kroner per kwt for Oslo-beboere i resten av januar. I februar er estimatet på 1,8 kroner.
Billigere til sommeren
Den fallende prisutviklingen forventer Djupskås kommer til å fortsette videre, og særlig i årets andre og tredje kvartal.
– I andre kvartal er prisforventningen til markedet 0,6 kroner per kwt i Sør-Norge, før avgifter. Det er en klar nedgang sammenliknet med desember og hittil i januar. Men det er ikke normalpris.
Sammenlignet med de siste ti årene er det fortsatt en dobling, i snitt.
Markedet forventer at prisen skal falle ned til «fornuftige nivåer» i Sør-Norge i tredje kvartal, og vil ligge på 0,43 kroner, ifølge Djupskås.
– Jeg tror ikke det er så dumt. Det ser nå ut som vi får en våt vinter med mye snø. Da kan magasinene fylles opp igjen til sommeren.
Les også: Slik blir det nye SiO-styret
Strømbegrepene du må kunne
kilde: Store norske leksikon, SSB, Elvia, E24
- Kilowattime: Blir forkortet kwt eller kwh, og er en mye brukt måleenhet for energi.
- I snitt bruker en leilighet 10 900 kwt i per år. En timinutters dusj har et energiforbruk på omtrent 6,5 kwt.
- Spotpris: Det strømmen koster til en bestemt tid på et bestemt sted, og omtales ofte bare som strømprisen. Styres av tilbud og etterspørsel av kraft.
- Påslag: En øre-pris som strømselskapene tar betalt i tillegg til spotprisen, og i snitt på 7 øre per kwt.
- Nettleie: Avgiften du betaler for å få strømmen transportert til husholdningen din, og som kommer i tillegg til selve kraften på strømregningen. Det er ofte en fastpris og en avgift som legges til hver kwt brukt.
- Nordpool: Strømbørs som offentliggjør strømprisene for mordendagen, hver dag.
Forbrukerrådets beste strømtips
kilde: Forbrukerrådet
- Universitas har vært i kontakt med Forbrukerrådet, som gir følgende tips til den gjengse Oslo-studenten, som ikke har strøm inkludert i husleien:
- Ikke la deg lure av tilbud om student-strøm. De billigste avtalene med lengst varighet finner du alltid på strømpris.no.
- Hold deg unna avtaler hvor strømregningen fordeles utover hele året. Da risikerer du en uforutsett kjemperegning når avtalen avregnes ved avslutning.
- Ikke kjøp strøm på døra eller i elektronikkbutikken. Da er du garantert å betale mer enn du må. Vær også skeptisk til tilleggstjenester som du nesten aldri får nytte av, slik som strømforsikringer og pristak.
- Den billigste strømmen er den du ikke bruker. Når prisene er høye, kan det være penger på å spare på å korte ned på dusjtiden eller senke varmen inne noe.
- Hvis det trekker mye i leiligheten kan det for eksempel være lurt å legge tetningslister ved dører og vinduer. Hvis du leier, kan du også ta kontakt med huseier og se om dette er noe som kan gjøres for å få ned strømforbruket.