Forbrukerrådets strømtips til fattige studenter
Et fåtall av studentene som betaler utleier for strømmen, vet ikke hvilken avtale som ligger til grunn. Det er stor fare for at mange av disse betaler mer enn de må, mener Forbrukerrådet.
Aksel Vaage Haukaas (22) studerer teologi ved MF vitenskapelig høyskole. Han bor i kollektiv med tre andre og vet ikke så mye om sin egen strømregning.
Han forteller at utleieren hans ikke ga informasjon om hvilken strømavtale som lå til grunn når de opprettet leiekontrakten. Han har heller ikke fått noe mer informasjon siden da.
Den kommer som en del av husleien. Dette er han ikke alene om.
174.000 av landets studenter leier bolig, enten privat eller av profesjonell utleier. Av de 20 prosentene som betaler utleier direkte for strømmen, sier 79 prosent at de ikke vet hvilken avtale utleier har.
Det viser en spørreundersøkelse utført av Norstat for Forbrukerrådet.
– Det er store forskjeller når det kommer til hva strømselskapene tar for å fakturere strøm til kundene. Vi vet også at en av to ikke har byttet avtale på lenge, som gjør at mange trolig betaler unødvendig mye for strømmen.
Det sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet Thomas Iversen.
Han mener utleiere må oppgi hvilke avtaler som ligger til grunn.
Vil hindre ondt blod
Haukaas er en av de mange som betaler strømregningen gjennom utleier.
Haukaas bor i samme bolig som utleier. Han, og resten av kollektivet, synes strøm er vanskelig. De viser til at de ikke vet nok om hvordan en god strømavtale ser ut, eller hvilke rettigheter de har.
I tillegg peker Haukaas på jobben som må gjøres for å bytte strømavtale. Han er tilfreds med avtalen som den fungerer nå, og vil samtidig opprettholde et godt forhold til utleier.
Imidlertid er det hjelp å få.
Kan bli svindyrt
Iversen i Forbrukerrådet mener at en dårlig avtale kan koste både utleier og leietaker dyrt. Han kommer med et forslag til hva du kan gjøre hvis du skal diskutere strømregningen med utleier.
Her viser han til et eksempel hvor utleier og leietaker bor i samme bolig.
Hvis utleieren for eksempel bor i en stor villa, og leietaker bok i kjelleren, vil utleieren ha et større insentiv til å ha en god avtale. Dette er fordi utleier betaler strømregningen for hele boligen, sier Iversen og råder til dialog:
– Jeg ville startet med en prat, kanskje med et regneeksempel. På den måten kan du vise hvor dårlig avtale dere har i dag, og hva dere kan spare. En hyggelig prat og diskusjon løser det meste, sier Iversen.
En hyggelig prat og diskusjon løser det meste.
Thomas Iversen, seniorrådgiver i Forbrukerrådet
Han forteller at de dårligste avtalene, spesielt en variabel avtale, kan føre til unødvendig høye strømregninger.
En variabel strømavtale er en avtale hvor alle kostnader er lagt inn i strømprisen. Strømavtalen er en kombinasjon av spotprisavtale og fastprisavtale. Med en slik avtale endres strømprisen hver 28 dag i motsetning til spotprisavtaler hvor strømprisen endres fra time til time.
Med en variabel strømavtale får du en forutsigbar strømavtale hvor du er gradert mot store prisøkninger innen strømmarkedet, men hvis spotprisen plutselig blir billig, vil du ikke merke dette før etter omtrent fire uker.
Strøm er strøm
Iversen understreker at det ikke er noen kvalitetsforskjell på strømmen. Han mener det ikke er noen god grunn til å betale mer enn nødvendig.
Derfor anbefaler han nettsiden strømpris.no. Der kan du sjekke din egen strømavtale opp mot andre avtaler.
Forbrukerrådet anbefaler også å sjekke om du betaler for tilleggstjenester. Ifølge Iversen er det flere selskaper som prakker dette på kundene sine. Ofte er ikke folk klar over at de betaler for disse tjenestene, forklarer seniorrådgiveren.
Han fraråder å betale for strømforsikringer eller såkalt «grønn strøm». «Studentstrøm» er et annet eksempel på salgstriks. Avtalene er ikke nødvendigvis gunstigere enn andre avtaler, mener Forbrukerrådet.
Iversen oppfordrer til å være skeptisk hvis noen prøver å selge deg strøm på døra eller når du kjøper deg mikrobølgeovn. Han mener det garantert finnes bedre avtaler enn disse.
All inclusive
Også studentboliger har strømmen inkludert i leia.
Hanna Hoff (26) og Henriette Maria Emmelthun (25) bor begge i SiO-boliger. Der får man strømregningen som en del av husleien, til en fast pris. Begge mener det er både forutsigbart og praktisk.
Hoff poengterer at hun nøt godt av dette under den verste delen av strømkrisen, fordi leia ikke endret seg.
– Det er smud å ha strøm inkludert i leien, mener hun.
Forutsigbarhet til en lav pris er det beste av to verdener.
Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet
Eksperten sier seg enig i dette tilfellet.
Han forteller at strøm inkludert i husleien var svært gunstig da strømprisen var høy, på samme måte som andre forbrukere som hadde fastpris. Disse trengte ikke å forholde seg til hvor mye strøm de brukte.
Prisen var den samme uavhengig av forbruk, det var altså ingen begrensninger. Utfordringen med slike avtaler er at man ikke legger opp til å kunne spare på strømmen, sier Iversen. Likevel er han positiv.
– Hvis du er tilfreds med en pris som er god, så er det ingenting som er bedre enn det. Forutsigbarhet til en lav pris er det beste av to verdener.
Slik sjekker du egen avtale
Det viktigste poenget for Iversen er at strøm er strøm og at man ikke skal la seg lure av selskaper som gir deg «gode tilbud». Han råder studentene til å følge denne lista for å eventuelt bytte avtale:
1. Finn navnet avtalen din har på siste faktura eller på «Din side» hos strømselskapet.
2. Sjekk hvordan avtalen kommer ut på strømpris.no.
3. Hvis du finner bedre avtaler, så er byttet gjort med få klikk.