MAY-Day:
Vil sparke ut internasjonale studenter
Det er tøffe tider for internasjonale studenter i Storbritannia. Hadde det vært opp til innenriksminister Theresa May, måtte alle ut av landet etter studiene.
Theresa Mays mange forsøk på å begrense innvandringsstrømmen til Storbritannia har skapt høylytt debatt i britisk presse dette halvåret. Nå er det internasjonale studenter som rammes av innenriksministerens kontroversielle forslag.
ImMAYgranter
– Når du tar en master her, bygger du et liv og et nettverk, sier den amerikanske studenten Matthew Clark på telefon til Universitas.
Clark fullførte en master i skuespill i fjor ved Essex Universitet. Som så mange andre, er han på leting etter fast jobb i London. Men dersom May får viljen sin, ser det dystert ut for skuespillerens fremtid i England.
– Det er allerede vanskelig nok å finne jobber her. En lovendring vil gjøre det enda verre, sier Clark.
May skalker lukene
I midten av juli skrev blant annet The Independent, Daily Mail og The Guardian om Mays forsøk på å innskrenke rettigheter for studenter som ikke er fra EU-land (se faktaboks).
– De foreslåtte lovendringene er en del av et forsøk fra De konservative på å begrense innvandringen, forteller Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.
Mustad, som har jobbet mye med britisk politikk og britiske samfunnsforhold, mener reglene er en følge av at de konservative ønsker å redusere smutthull i loven.
– De sa nei til kvoteflyktninger fra Syria og båtflyktninger fra Middelhavet, selv om EU presset på. Storbritannia har en enorm arbeidsinnvandring, og dette er et forsøk på å skalke alle luker, sier han.
Dette vil også gjelde norske studenter.
May møter motbør
Internasjonale studenter har lenge blitt brukt som politisk kasteball i Storbritannia. Da Mays planer ble kjent i fjor, tok daværende visestatsminister fra Liberaldemokratene, Nick Clegg, til motmæle.
– Studenter er ikke det vanlige folk ser på som immigranter, sa Clegg i en tale på rundreise i India.
Clegg ønsket ikke at internasjonale studenter skal regnes med i immigrasjonstallene, og mente de konservative bommer når de fokuserer på internasjonale studenter i forsøket på å dempe immigrasjon. Etter valget i mai, der Liberaldemokratene gjorde det svakt og Clegg måtte takk for seg, har De konservative i teorien hatt flertallet som skulle til for å kunne gjennomføre endringene. Men Mays forslag møter også motbør i eget parti. Finansminister og konservativ politiker George Osborne stod i front for en gruppe som blokkerte forslaget om direkte hjemsendelse av internasjonale studenter etter endte studier.
– Vi har regler som sier at internasjonale studenter kan bli i landet om de finner en masterrelevant jobb som betaler 24 000 pund i året eller mer, sier en representant for De konservative i en uttalelse.
Tap av talent
I tillegg har Finansministeren universitetene med seg. Universitetene mener politikerne som støtter forslaget er korttenkte og frykter at studenttalentene vil reise andre steder.
– Internasjonale studenter bidrar med penger og, hvis de blir, talent som Storbritannia ellers ikke hadde tiltrukket seg, sier professor Paul Webley, rektor ved School of Oriental and African Studies (SOAS) i London, til avisen The Independent.
Ifølge Webley har alle britiske universiteter gode systemer som sørger for at det blir handlet i overenstemmelse med studentvisasystemet. Professoren er av den oppfatning at studentene som blir utvikler sterke bånd til landet og vil gi langsiktige fordeler for Storbritannia.
Mulig student-(Br)exit
Denne høsten må statsminister David Cameron bestemme når den lovede folkeavstemningen om britisk EU-medlemskap skal avholdes. Selv om De konservative ønsker at Storbritannia blir i unionen, har politiske utspill den siste tiden kanskje heller bidratt til å fyre opp under antieuropeiske holdninger i landet. Senest forrige uke omtalte Cameron de desperate menneskene som daglig risikerer livet i forsøket på å ta seg over til de britiske øyene, som en «sverm». Statsministeren ble heftig kritisert for ordbruken, men negativ politisk retorikk om innvandrere bidrar til å gjøre avstemningen til en nervepirrende affære. EU-avstemningen blir skjebnesvanger også for norske studenter: Dersom britene stemmer for Brexit, og i alle fall hvis May får det slik hun vil, vil norske studenter møte samme tøffe arbeidsvilkår som amerikanske Matthew Clark.