Jobber ulovlig mange timer
En stipendiat ved Universitetet i Oslo arbeidet over 400 timer overtid i 2012. Skrekkeksempelet sparker nå i gang en debatt om stipendiaters arbeidsvilkår.
En stipendiat ved Det juridiske fakultet (JUS) ved Universitetet i Oslo (UiO) jobbet i fjor 414 timer overtid. Av rutinemessige årsaker rapporterte fakultetet selv saken inn til Arbeidstilsynet.
Stipendiatens overtidstimer ble brukt til undervisnings- og sensurarbeid, pålagt fra fakultetets side.
Tillitsvalgt for Norsk tjenestemannslag (NTL) ved UiO, Ellen Dalen reagerer på den voldsomme arbeidsmengden stipendiaten ble utsatt for.
Dette tilfellet høres ut som galskap.
Ellen Dalen, tillitsvalgt for Norsk tjenestemannslag ved UiO @li:Særlig uavhengig stilling er et rettslig begrep i arbeidsmiljølovens arbeidstidskapittel og i tariffavtaler. @li:Ansatte i særlig uavhengig stilling er unntatt fra de fleste bestemmelsene om arbeidstid i arbeidsmiljøloven, deriblant reglene om overtid som setter en øvre grense på 200 timer i løpet av et år. @li:Det er ikke anledning til generelt å definere hele grupper som særlig uavhengige. Det må foretas en konkret vurdering av hver enkelt arbeidstakers stilling. @li:Ansatte i særlig uavhengig stilling har som hovedregel ikke krav på overtidsgodtgjøring, men kan få det på nærmere bestemte vilkår, jamfør Hovedtariffavtalen § 13 nr 4. _Kilde: Forskerforbundet_ @undersaktit:De beste jobber mest Ana Kucera, Axel Berg-Larsen og Stian Foss er stipendiater ved Institutt for biovitenskap ved UiO. Universitas møter de tre i full gang med seminarundervisning på Botanisk kurssal. De har alle en undervisningsplikt på 25 prosent av sitt stipendiatløp ved universitetet. De forteller at de fleste stipendiater forbereder seg på en stor mengde jobb før de setter i gang. – Administrasjonen har mange hjelpelærertimer de er nødt til å fylle opp, og da blir vi stipendiater gjerne spurt direkte. Og vi sier som regel ja. Men noen underviser mer enn andre, og de som får rykte på seg for å være gode blir gjerne brukt ekstra mye, forteller de. Stipendiatene legger til at administrasjonen ved deres fakultet holder kontroll på antallet timer hver enkelt arbeider, og at det nylig har blitt gjort tiltak for at denne oppfølgingen skal bli enda bedre.
– Tilfellet høres ut som galskap og tyder på rutinesvikt. Når det gjelder arbeidsplikten har fakultetet oversikt over hvor mange timer undervisning hver enkelt ansatt tar på seg i løpet av et semester, og denne oversikten må de bruke til å sikre at de ikke bryter loven, sier hun.
– En rutinesvikt
Dalen forteller at NTL er kjent med at mange vitenskapelig ansatte tar på seg for store oppgaver i arbeidstida.
– Poenget med arbeidstidsbestemmelsene er at det ikke skal gå an for den ansatte å si at det er greit for meg. Loven skal ivareta ansatte slik at de ikke blir utbrent av for mye jobb, sier Dalen.
Fakultetsdirektør ved JUS, Kåre Lilleholt beklager hendelsen, og vedgår rutinesvikt.
– Det er flere ledd som skal godkjenne slik overtid, og det er her, i kontrollen av antallet timer, det har skjedd en feil. 400 timer på ett år er altfor mange timer. Vi fanget ikke opp at denne stipendiaten hadde kommet opp i et slikt antall overtidstimer, sier Lilleholt.
Uavhengige stipendiater
Det ekstreme tilfellet har utløst en debatt om hva slags stilling og ansettelsesforhold stipendiater skal ha. Det juridiske fakultetet har lagt til grunn at stipendiaten var ansatt i en såkalt særlig uavhengig stilling (se faktaboks).
For vanlige arbeidstakere setter arbeidsmiljøloven en grense på maksimum 200 timer overtid i løpet av et år. Men arbeidstakere i særlig uavhengige stillinger disponerer i prinsippet arbeidstiden fritt, og unntas dermed fra disse reglene. De har i utgangspunktet heller ikke krav på overtidsbetaling,
Arbeidstilsynet har skrevet til JUS at bestemmelsen om særlig uavhengig stilling må tolkes strengt. Tilsynet mener det er uklart om fakultetets tolkning av stipendiatens overtid er lovlig.
Ikke uavhengige
Ifølge Mari Theodorsen, personalrådgiver ved JUS, forholder fakultetet seg til UiOs overordnede regelverk, som slår fast at stipendiater som hovedregel ansettes i særlig uavhengige stillinger. Dette står også i stipendiatenes arbeidskontrakter.
Hun reagerer på UiOs anvendelse av lovverket.
– Det er far-fetched at stipendiater skal anses som uavhengige. En stipendiat er i et utdanningsforløp som er regulert gjennom krav til kurs og pliktarbeid, og da blir det helt feil å prate om et uavhengig arbeidsforhold, mener Dalen.
Må brukes restriktivt
Forskerforbundet støtter NTL, og mener begrepet «særlig uavhengig stilling» er et unntak som skal brukes restriktivt.
– Stipendiater må gjerne benyttes i undervisningen, og de kan ha inntil 25 prosent pliktarbeid dersom de er tilsatt i fire år. Pålagt arbeid utover dette er lovstridig. Et annet forhold er at dersom man pålegger så mange timer overtid som det synes å være snakk om i dette tilfellet, så er det ulovlig i seg selv, sier Bjørn Berg, avdelingssjef i Forskerforbundet.
Berg legger til at arbeidsgivere ikke kan fastslå at grupper av personalet skal anses som ansatt i særlig uavhengige stillinger.
– Å definere hvilke arbeidstakere som har en særlig uavhengig stilling, må gjøres etter en konkret helhetsvurdering av den enkelte arbeidstakers stilling, sier han.
Vurderer unntakene
UiO hevder at det foretas individuelle vurderinger av hver enkelt arbeidstakers ansettelsesforhold. Samtidig står det skrevet i UiOs regelverk for regulering av arbeidstid at «arbeidstakere med samme type oppgaver kan vurderes samlet».
– For ansatte innen vitenskapelige grupper er fordeling av arbeidsplikter forhåndsdefinert. Unntakene, de tilfellene hvor organisering av arbeidet avviker fra det som er ordinært i den aktuelle stillingsgruppen, vurderer vi individuelt, sier Wenche Hanneborg, rådgiver i personalseksjonen.
Hun legger til at alle stipendiater som hovedregel er å anse som ansatt i særlig uavhengige stillinger, fordi de er i en utdanningsstilling og fritt kan disponere mye tid til selvstendig forskning.
Den nevnte stipendiaten har ikke ønsket å kommentere arbeidsforholdet overfor Universitas. Vedkommende vil få godtgjørelse for overtidstimene.