Uavklart om studenthjem
Vil bygge flere boliger
Djupedal bevilger penger til omtrent 670 studentboliger neste år, og antyder at en stor andel av dem vil bli bygget i Oslo. SiO kan få en ferdigbygget studentbolig gratis.
Rundt 40 millioner kroner til bygging av 670 nye studentboliger er foreslått av regjeringen i statsbudsjettet. I tillegg skal ubrukte tilskudd fra i år overføres.
– Dette innebærer at vi kan klare 1000 boliger neste år, sa kunnskapsminister Øystein Djupedal på fredagens pressekonferanse.
I tillegg til at det er satt av penger til nye studentboliger, har kostnadsrammen for studentboligene økt. Det vil si at grensen for hvor mye en boenhet maksimalt kan koste for å få tilskudd, er hevet. Grensen er nå på 600 000 kroner i stedet for på 500 000 kroner, som den har vært tidligere.
– Jeg vil berømme Djupedal for dette. Økningen i kostnadsrammen gjør at de 670 studentboligene faktisk vil bli bygget, sier leder av Norsk Studentunion, Per Anders Langerød.
Oslo i tankene
Hvor studentboligene skal bygges er enda ikke bestemt, men i et intervju med Universitas går Djupedal langt i å love bort en porsjon av dem til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).
– I Oslo er det stort press i boligmarkedet, og internasjonale studenter legger beslag på en stor andel av de eksisterende studentboligene. Er dette faktorer som blir viktige ved tildelingen av hvem som får de 670 studentboligene?
– Ja, helt klart.
– Betyr det at du kan garantere at SiO får store boligtilskudd?
– Jeg kan ikke garantere noe. Men det er klart at SiO vil få en stor del av bevilgningen.
– Riktig retning
Lisbeth Dyrberg, direktør i SiO, vil likevel ikke ta gledene på forskudd. Søknadsfristen for tilskudd er 1. november og fordelingen skjer normalt i januar.
– Vi vet det er mange som vil søke om tilskudd, og tilskuddene rekker ikke til alle. Men følges dette utspillet opp med handling, er det veldig bra, både for samskipnaden og for studentene i Oslo, sier hun.
Dyrberg ser budsjettet som et skritt i riktig retning, og roser også regjeringen for at de har hevet kostnadsrammen.
– Budsjettet vitner om en positiv vilje til å satse på studentboliger, mener hun.
I statsbudsjettet blir studenthjemmet i Schultz gate 7 foreslått overført vederlagsfritt fra Kunnskapsdepartementet (KD) til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Det 90 år gamle studenthjemmet har frem til nå vært eid av KD, men driften har studentene selv stått for. Driften er preget av mange tradisjoner, og studenthjemmet har overinspektør, bestyrer, vaktmester og allmøter. Hva som nå vil skje med driften er foreløpig uavklart.
– Vi er i dialog med beboerne for å få til en best mulig løsning. Det er viktig for oss å ha respekt for tradisjonene i studenthjemmet, men samtidig må vi forholde oss til SiOs reglement og regelverk som er utarbeidet av studenter gjennom SiOs styre. Utfordringen blir å forene disse, sier Lisbeth Dyrberg, direktør i SiO.
– Tror du det vil gå?
– Jeg er alltid positivt innstilt.
John Einar Hagen, beboer og overinspektør ved Schultz gate 7, poengterer også hvor viktig det er for dem å bevare tradisjonene, og viktigheten av at studentene selv skal kunne fortsette driften av studenthjemmet.
– SiO må gjerne stå som eier, men vi må få styre videre på våre premisser. Hvis ikke SiO godtar det, vil vi protestere, sier han.
Hagen har tro på at det går an å finne en løsning, men understreker at de nåværende beboerne tenker langsiktig.
– En garanti om at ingenting skal skje så lenge vi som bor her nå, bor her, holder ikke. Vi er opptatt av å bevare studenthjemmet slik det er i dag, også for fremtidige beboere. Det er trist hvis hjemmet nedlegges fordi SiO tar over driften helt, sier han.