– Et paradoks
Mens barnehager flest vinner i statsbudsjettet, taper studentbarnehagene stort.
Særtilskuddet på 10 millioner til studentbarnehagene er foreslått fjernet i statsbudsjettet som ble lagt fram sist fredag.
– Det er et paradoks at regjeringen kjemper for bedre barnehagetilbud for den vanlige mannen i gata, og samtidig velger å kutte i tilbudet til studentene, sier en skuffet hovedstyreleder i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), Silje Winther.
Også Velferdstinget og Norsk Studentunion (NSU) reagerer.
– Vi fatter bare ikke logikken, vi er dypt skuffet, frustrert og oppgitt, sier leder i Velferdstinget Øyvind Gjengaar.
– Dette kommer til å resultere i regionale forskjeller. Regjeringen lemper oppgaven over på studentsamskipnadene og kommunene. Jeg er ikke i tvil om at tilbudet kommer til å bli dårligere, sier NSU-leder Jens Maseng.
Barnehageløft
Statssekretær for Kunnskapsdepartementet, Per Botolf Maurseth, tror derimot at behovet for særskilte studentbarnehager blir mindre med gjennomføringen av barnehageløftet.
– Vi oppfatter saken som en teknisk budsjettvurdering. Studentene vil jo også nyte godt av barnehageforliket, og dette vil gjøre det mindre nødvendig med tilskudd til studentbarnehagene.
Silje Winther frykter imidlertid at kuttet, som for SiO utgjør om lag 2,5 millioner kroner, vil virke både forringende og fordyrende på barnehagetilbudet, og at det er en lettvint ansvarsfraskrivelse fra regjeringens side. Hun mener regjeringen med dette kuttet beveger seg bort fra prinsippet om lik rett til utdanning. Dette fordi studentbarnehagene tilbyr en rekke tiltak spesielt tilpasset studenters situasjon.
– Tiltakene omfatter blant annet sommeråpne barnehager, lengre åpningstider, samt utvidede tilbud i eksamensperiodene, sier hun.
Med 620 kroner i måneden for den billigste barnehageplassen er studentbarnehagene også vesentlig billigere for studenter enn de enn de kommunale barnehagene, som har et pristak på 2330 kroner per måned.
Gir ikke opp
Avdelingsdirektør for Studentbarnehagene, Mette M. Lie, er overrasket og skuffet over budsjettkuttet. Hun påpeker at kuttet særlig går ut over midlene som var beregnet på å gi studentforeldre med trang økonomi et godt barnehagetilbud.
– Nå må vi tenke nytt i forhold til hvordan vi skal greie å opprettholde det gode tilbudet vi har. Sannsynligvis må vi se oss nødt til å øke prisen, og legge oss på lik linje som Oslo kommune. Dette kan bety en månedspris på flere hundre kroner ekstra, sier Lie.
Lie beskriver imidlertid seg selv som en evig optimist.
– Gode barnehager skal vi få til uansett, lover hun.