– Alle må bidra
I forslaget til Statsbudsjettet for 2025 har regjeringen forelått mindre skattelettelser og liten forandring i utdanningsstøtten. Høyresiden er ikke fornøyde.
Flere studentorganisasjoner har i dag kritisert regjeringens forslag til statsbudsjett for å ikke satse nok på studenter. Universitas har blant annet skrevet om at Norsk studentorganisasjon (NSO) er misfornøyde med budsjettforslaget.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener imidlertid at regjeringen har lagt vekt på å bedre studentenes økonomi i forslaget.
– Du har tidligere sagt at du skulle sørge for en trygg studentøkonomi. NSO er skuffet over budsjettet og mener det ikke bidrar til dette. Hva tenker du om det?
– Det skjønner jeg at studentorganisasjoner vil si, for det er tøft å være student og klare å kombinere studier og deltidsjobb. Vi har lagt vekt på å bedre studentenes økonomi, vi har økt støtten til studentene og vi øker byggingen av studentboliger, sier Støre
Han sier videre at Arbeiderpartiet i sitt partiprogram har et ønske om å regulere studentenes økonomi på en mer forutsigbar måte fremover.
– Men vi har vært i en krevende situasjon hvor alle må bidra og vi mener at det har vært fordelt på en god måte, sier Støre.
– Svekker dette premisset om at utdanning skal være tilgjengelig for alle uansett foreldres lommebok?
– Jeg mener at dette er godt innenfor de rammene. Men du møter ingen grupper her som sier at dette var full score og vi fikk alt det vi ønsket. Men vi må fordele dette på en god og ansvarlig måte og det mener jeg vi har gjort.
– Grotesk underprioritering
Leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) Simen Velle er uenig. Han mener at studentene har lite å juble over etter at årets forslag til statsbudsjett ble lagt frem i dag.
Regjeringen foreslår å øke studiestøtten med 2,9 prosent. Til sammenligning beregner regjeringen en prisøkning på tre prosent i samfunnet forøvrig.
Velle kommenterer at det allerede er vanskelig for studentene å få budsjettet til å gå opp, selv for de som bor på studentbolig.
– Det er en ganske grotesk underprioritering, sier Velle.
Simen Velle er derimot ikke like fornøyd.
– Hvilken skattelettelse?, spør han ironisk.
Skattelettelsen vil medføre at de som tjener under 200.000 vil spare 2200kr i året. De som tjener mer vil spare enda mindre. Dette mener Velle er for lite.
– Det er noen kroner om dagen. Det er ingenting, sier han.
– Håpløst
Venstres Abid Raja er mildt sagt ikke imponert over budsjettets satsing på studenter.
– Jeg trodde vi hadde lagt den evige kampen om å ikke kutte i studiestøtten bak oss, men regjeringen overgår seg selv. Dette er et håpløst budsjett for norske studenter, og for Venstre er det krystallklart at dette bør være Støre-regjeringens siste statsbudsjett, skriver han på e-post til Universitas.
Han skriver videre at Venstre skal fortsette å kjempe for en studiestøtte som festets til 1,5 G og flere studentboliger.
– I Hurdalsplattformen lovte regjeringen å bygge 3000 studentboliger i året. Det har de ikke gjort. De skulle innføre 12 måneders studiestøtte til for heltidsstudenter med barn under 16 år. Det har de ikke gjort. De skulle lage opptrappingsplaner for studieplasser for læreryrket, sykepleie, realfag, IKT og medisin. Det har de ikke gjort, skriver Raja.
– Kutt i studentvelferden
Også Kari-Anne Jønnes (H), medlem av Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget reagerer.
– For studenter som sliter med å betale regninger er ikke dette et spesielt godt budsjett.
Hun er kritisk til at de kutter i studentvelferden og ikke innvilger mer til bygging av studentboliger.
– Totalt sett medfører dette budsjettet et kutt i studentvelferden, sier Jønnes, men vil imidlertidig ikke presisere hvilke kutt hun sikter til.
Likevel mener hun at budsjettet ikke kun er mørkt. Det er blant annet foreslått skattelettelse for de som tjener mindre og en kraftig økning av frikortgrensa.
– Det vil gi bedre kjøpekraft til de som tjener lite. For studentene er det en god ting. Litt ros må regjeringen ha på en dag som dette, avslutter hun.
– En evig debatt
Stortingsrepresentant Lise Selnes går derimot til forsvar for regjeringens forslag. Hun forklarer at studiestøtten prisjusteres to ganger i året.
– Så du mener 2,9 prosent er nok?
– Hvis det ikke er nok, vil det bli justert.
– Slik det er nå må de fleste studenter ha en deltidsjobb. Synes du det er rimelig?
– Det er en evig debatt. Det er viktig at alle studenter har nok tid til studiene, men jeg måtte også ha en deltidsjobb for å spe på stipendet.
Hun utdyper at slik økonomien er for alle i Norge nå, er det forståelig at studentene vil ha mer og viser til at regjeringen har økt studiestøtten med 25.000 kroner i løpet av sin tid i regjering.
– For dårlig
Det er ikke bare høyresiden som rister på hodet over budsjettforslaget. Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) mener regjeringen ikke prioriterer verken studenter eller høyere utdanning. – Satsingen på studenters økonomi og velferd er for dårlig.
Kaski er kritisk til at regjeringen ikke bevilger mer til studentboliger. Hun mener også at økningen av studiestøtten er for lav.
– Når vi vet at så mange studenter er nødt til å jobbe ved siden av studiene og vi vet at dyrtiden rammer studentene ekstra hardt, må studiestøtta økes betydelig for at det i praksis skal være fri adgang til høyere utdanning for alle uavhengig av økonomisk bakgrunn.
Regjeringen skal inn i budsjettforhandlinger før det endelige budsjettet blir vedtatt.