SiO tapte slaget om St. Olavs gate 32 – kjøper vil lage boutiquehotell
Statsbygg selger den historiske bygningen ved Slottsparken til Flakk Gruppen og familien Brendmoe for 345 millioner kroner.
Det skriver Statsbygg på sine hjemmesider. Dermed får ikke Studentsamskipnaden SiO sin drøm oppfylt om et nytt studenthus i Oslo sentrum. Totalt ble det lagt inn 41 bud på den tradisjonsrike eiendommen fra 1880.
– Vi synes det er utrolig synd at det var de kommersielle kreftene som vant fram i dette salget. Studentene og SiO har ønsket seg dette bygget lenge, så vi er skuffet for at vi ikke klare å levere denne gangen, skriver styreleder i SiO Stine Johannesen i en tekstmelding til Universitas.
Hun legger til:
– Vi har likevel et ansvar som strekker seg lenger enn eiendomsspekulasjon, og vil nå fortsette å fokusere på at studentene har gode og trygge rammer i hverdagen. Vi strakte oss langt for å få kjøpt St. Olavs gate 32, men dessverre holdt det ikke.
Blir hotell
Eiendommen ble lagt ut for salg av Statsbygg i mars. Etter en åpen budrunde er det nå klart at bygget selges til Flakk Gruppen og familien Brendmoe for 345 millioner kroner. Konsernet har erfaring innen hotelldrift, eiendomsutvikling og restaurering av historiske bygg. De planlegger nå å skape om bygget til et boutiquehotell med tilhørende serveringskonsepter.
– Det er med stor ydmykhet og respekt for historien, så vel som stedets potensial for fremtiden, at vi tar fatt på arbeidet med å videreutvikle denne fantastiske eiendommen. Flakk og Brendmoe ønsker å utvikle og vitalisere St. Olavs gate 32, samtidig som eiendommens kulturhistoriske verdi ivaretas og formidles på en god måte, sier konsernsjef Knut Flakk i Flakk Gruppen til Statsbygg.
Astrup: – Vil bli en attraksjon
[I Universitas 28. april](dd) kritiserte politikere fra Arbeiderpartiet og Rødt samt Velferdstinget i Oslo og Akershus regjeringen for å ha lagt ut huset for salg på det åpne markedet. De mente regjeringen heller burde ha inngått en åpen dialog med SiO om salget av bygget.
– Regjeringen hadde en gyllen mulighet til å gjøre noe flott for byens studenter. I stedet trumfer ønsket om profitt og høyeste bud, ikke hva huset skal fylles med, sa stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen (Ap) til Universitas da.
Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) kommenterer salget av bygningen slik på Statsbyggs hjemmesider:
– Regjeringen er opptatt av å selge eiendommer staten ikke har bruk for, og at salgsinntektene brukes til andre gode tiltak for fellesskapet. Salget sikrer at de vakre og fredede byggene blir pusset opp, og at lokalene blir tilgjengelige for alle besøkende. Jeg tror dette vil bli en ny attraksjon i Oslo.
Eiendommen vil bli overtatt av kjøperne før 1. september.
Dette er studenthus-saken:
- 2014: En komité nedsettes for å se etter alternative lokaler for Det norske studentersamfund. Generalforsamlingen vedtar at DNS ønsker å finne nye lokaler.
- 2016: Huskomiteen nedsettes for å jobbe langsiktig med flytteprosjektet.
- Mars 2017: Generalforsamlingen blir enige om å avslutte flytteprossesen og bli i lokalene på Chateau Neuf.
- Høsten 2017: Vedtatt at Velferdstinget skal arbeide for et studenthus i sentrum.
- 2018: På nyåret satte Velferdstinget i gang et offisielt forprosjekt knyttet til St. Olavs gate 32, for å vurdere om tomten egner seg til prosjektets formål. St. Olavs gate 32 er fredet og SiO Helse var siste leietager i bygningen. De flyttet ut i mars 2019.
- Mai 2020: Regjeringen beslutter å selge bygningen i en åpen budrunde. Dette gjør det økonomisk vanskeligere for SiO, siden de må konkurrere mot andre aktører.
- Det er Statsbygg som selger landemerket. Statsbygg er en statlig forvaltningsbedrift og statens sentrale rådgiver i bygge- og eiendomssaker.
- Mars 2021: Bygningen legges ut for salg.
- Bygningen selges til Flakk Gruppen og familien Brendmoe for 345 millioner.