Søkerstorm til økonomifag
Økonomifag er årets soleklare popularitetsvinner. I år vil 1100 flere ungdommer bli økonomer når de blir store.
– Økonomi er det eneste jeg interesserer meg for.
Universitas møter avgangselev Petter Morken på Foss videregående skole. Han og kompisen Johnny Nguyen har nylig levert sine søknader til høyere utdanning, og er ikke i tvil om hva de vil studere etter videregående.
– Alle trenger økonomer, revisorer og den type arbeidstakere, sier Nguyen.
I likhet med 15 438 andre søkere har Morken og Nguyen plassert studieprogrammer innen økonomi og administrasjon øverst på sine søknadslister.
BI-byks
Søkertallene fra Samordna opptak (SO), som ble offentliggjort på mandag, viser at økonomifag har størst popularitetsvekst av alle fagområder.
1 117 flere søkere enn i fjor har plassert økonomifag øverst på listen, noe som tilsvarer en prosentvis økning på 7,8 prosent (se grafikk).
Studieprogrammet Morken ønsker seg inn på, er bachelor i finans ved Handelshøyskolen BI.
BI har i år satt søkerrekord med 11 100 søkere, en økning på nesten 28 prosent fra i fjor.
Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen har også et rikt tilfang av søkere. Med 2265 søkere befester siviløkonomlinjen på NHH statusen som studieprogrammet i Norge med flest antall førstevalg-søkere.
Attraktivt
Samtidig topper årsenheten økonomi og ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) listen over studieprogrammer med flest førstevalg-søkere per studieplass.
383 håpefulle har søkt på årsenhetens 20 studieplasser.
Gunnar Engelsåstrø, konstituert leder ved Institutt for økonomi og administrasjon ved HiOA, sier mange bruker deres årsenhet som et påbyggingsstudium for å bli mer attraktive i arbeidsmarkedet.
– Hvorfor det?
– I en praktisk jobb må du ofte forholde deg til økonomistyring gjennom budsjetter og kalkyler, og da er kunnskapene fra dette studiet midt i blinken. Andre går inn i lederstillinger, og da er det viktig å ha kunnskaper om organisasjon og ledelse, sier Engelsåstrø.
Han beskriver økonomi og ledelsesstudiet som et allment fag, men et som har bedre jobbutsikter enn humaniora.
– Trenger samfunnet alle disse øk.ad-erne?
Arbeidsmarkedet bare sluker dem
Gunnar Engelsåstrø, leder ved Institutt for økonomi og administrasjon ved HiOA
– Jeg tror det, for nå har det jo vært utdannet kandidater innen økonomi og administrasjon lenge. Distriktshøyskolene begynte med dette allerede på syttitallet, og arbeidsmarkedet bare sluker dem. Så det må være behov for dem, sier Engelsåstrø.
– Noen ganger har vi spurt oss om det ikke snart er nok, men det ser ikke sånn ut.
– En fordel
Avgangselevene på Foss har hørt fra andre som tar økonomistudier at det er en bra vei å gå.
Ingen av guttene frykter arbeidsledighet etter endt studieløp.
– Jeg tror det er en fordel å ha studert økonomi hvis det går dårlig økonomisk, for å ha en bedre forståelse av økonomien, sier Nguyen.