Kodekrangel ved Domus Juridica. Nå har fakultetet har endret praksis
I jusstudentenes hovedbygning har man måttet bruke kort og kode for å gå på do. – Virker som at de ikke stoler på oss, sier student.
Domus Juridica ligger i sentrum og er mer utsatt for uvedkommende gjester
John Skogen, eiendomsdirektør UiO
Det er en detaljstyring fra fakultetets side
[Universitas har tidligere skrevet om](aa) en student ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) som reagerte på at man måtte taste inn kode for å komme inn og ut av byggene på campus.
Jusstudent Adrian Leander Skagen (21) mener situasjonen ved Domus Juridica ved skiller seg fra de andre byggene ved UiO. Han forteller at man utenom alminnelige åpningstider trenger kort og kode for å komme inn i selve bygget og lesesalene.
— Det er detaljstyring fra fakultetets side, sier Skagen.
— Og dette gjelder ikke kun for lesesalen; man må også bruke kort og kode hver gang man skal på do. Det er jo ganske uheldig med tanke på smittesituasjonen.
Han sier at det har oppstått irritasjon blant en del jusstudenter, ettersom tiltakene oppleves som unødvendige.
— Det ene er det generelle elementet hvor det virker som at de ikke stoler på oss og hvorvidt vi har grunn til å være her, eksemplifisert gjennom at de må dobbeltsjekke oss hver gang vi går på do, sier han.
Med tanke på at koronaviruset også kan smitte ved berøring, mener Skagen at praksisen ved Domus Juridica kan skape en slags smittestasjon som kan spre viruset.
Les også: SiOs nye studentbustadar: Den billigaste bustaden kostar meir enn studiestøtta
Sentrumstrøbbel
– Hvor i bygget må man inn med kode?
— Det er ved inngangsdøren, lesesalen og enkelte toaletter eller ulike ganger hvor det også er toaletter. Samtidig må man ikke taste kode for verken inngang til undervisningsrom eller kollokvierom.
Mens Skagen intervjues av Universitas på Domus Juridica, overhører en medstudent samtalen og bryter inn. Vedkommende påpeker at situasjonen er annerledes ved Domus Juridica enn ved de andre UiO-byggene. Fordi det er et sentrumsbygg, er det større risiko for at andre prøver å komme seg inn i bygget.
Skagen lar seg likevel ikke overbevise av resonnementet:
— Da kan man like godt argumentere med at det samme skjer inn til toalettene også. Jeg ser dermed ikke at kodekontroll vil hindre noen som allerede er inne i bygget tilgang til lesesal eller doene, konkluderer han.
Fjerner kode, beholder kort
Eiendomsdirektør John Skogen forteller at det er kortlesere på toalettene i Domus Juridica fordi det har vært uønskede personer og hendelser der tidligere. Han mener det er godt smittevern at toalettene ikke er tilgjengelige for alle.
Samtidig skriver han til Universitas i en e-post at de allerede skal endre noe på praksisen:
— Vi er i ferd med å endre praksisen for toalettene til at man kun trenger å skanne kort for inngang. Denne endringen blir fullført i dag, forklarer Skogen til Universitas onsdag 19. mai.
Skogen refererer til det generelle smittevernet omtalt i en tidligere Universitas-sak og ønsker å tilføye at alle kodelåsene rengjøres minst én gang om dagen, samt at håndsprit er plassert lett tilgjengelig innenfor alle inngangsdører.
— Selv unngår jeg å ta på det ved å bruke hjørnet av adgangskortet mitt til å taste koden. Det oppfordrer jeg alle andre til å gjøre også, forteller han.
– Hvorfor er det ulik praksis ved fakultetene?
— Vi vurderer behov for adgangskontroll blant annet ut fra bygningenes beliggenhet og hvordan de brukes i løpet av døgnet. Domus Juridica ligger i sentrum og er mer utsatt for uvedkommende gjester, sier Skogen.
Les også: Rektor truet studenter med politianmeldelse eller utvisning