Slik overlever du julebordsesongen

Du må gjerne kline på dansegulvet, men det vil bli lagt merke til, ifølge folkeskikk-ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Desember er her og med det er julebordssesongen i gang. Mellom deltidsjobb, eksamener, foreningspils og lite søvn, er det som at alle på død og liv må samles før nyåret. La det være klart, julebord er gøy! Men det er ikke alltid like lett å navigere seg i et landskap kjent for skandale, notorisk drikking og fylleangst - særlig blant kollegaer og folk du kanskje ikke kjenner så godt. Og attpåtil skal alt foregå midt i eksamensperioden.

Universitas har i den anledning tatt en prat med Sigrid Sollund og Ingvild Tennfjord. 

Sollund er journalist og forfatter av boka Skikk og Bruk hvor hun tar leseren gjennom folkeskikk i alle livets anledninger. Tennfjord er vinjournalist og kjent på Instagram for å dele alt fra vintips til etikette rundt bordet. Her er deres beste råd til å komme seg helskinnet gjennom festlighetene. 

Bytt ut Rema-posen

– Først og fremst tenker mange på antrekk, men glemmer skoene. Det er en uting å

ha på joggesko til pentøy, sier Ingvild Tennfjord. 

Videre retter hun en pekefinger til alle de av oss som ikke tar med en ordentlig veske. 

– Ha med en veske eller noe å bære i. Unge på vei til fest går kledd i dress og 

bærer på en Rema-pose. Det går ikke. 

Sigrid Sollund understreker at dette handler om respekt. 

– Julebord er jo en feiring og et sted hvor folk flest pynter seg. Dette er en måte å 

vise respekt på. 

– Fake it till you make it

Begge er enige om at valg av antrekk kanskje ikke er det viktigste når det kommer til kveldens etikette. Det er derimot det sosiale. Det forventes at du sosialiserer deg og kanskje byr på litt andre sider av deg selv. 

– Julebord er ment for å skape fellesskap og samhold, noe alle har et ansvar for å 

bidra til, sier Sollund. Samtidig forteller hun at man skal være litt forsiktig med hvilke signaler man sender ut. 

– Tenk litt på hvordan du vil presentere deg og hvor komfortabel du er med å bli 

personlig. 

Tennfjord forteller at de fleste kjenner på en viss usikkerhet knyttet til finere 

anledninger. 

– Fake it till you make it. Smil stort og vær nysgjerrig på andre. 

Det aller viktigste i selskap handler om å vise interesse for de du sitter til bords med. 

– Nordmenn generelt har et handicap når det kommer til å innlede en samtale, sier 

Tennfjord og fortsetter: 

– Du er ikke invitert til forelesning eller seminar. Om du så dukker opp i flip flops og 

med Rema-pose, kan det tilgis hvis du stiller spørsmål til dem rundt deg.

Uskrevne regler

Likevel eksisterer det visse uskrevne regler hva gjelder godkjente samtaleemner. Merker du at middagen begynner å ligne mer på en medarbeidersamtale, er det på tide å skifte tema. 

– Ikke ta opp konflikt eller lønnsforhandlinger, vent med det til mandags morgen, 

understreker Tennfjord. Dersom stemningen likevel skulle bli rar eller du nok en gang blir utsatt for mansplaining av en mannlig kollega, er det kanskje på tide å bytte samtalepartner. Eventuelt kan det tolkes som et tegn på at det er på tide å komme seg hjem. Og skal du hjem gjelder det å ikke si ifra til noen. 

– Noen vil kalle dette ghosting, men hvis du høylytt melder at du skal dra så gjør det

noe med stemningen i gruppa, sier Tennfjord. Sollund anbefaler å vente til etter middagen. 

– Snik deg ut og ikke lag noe nummer ut av det. 

Piker og vin 

Det finnes en rekke gode råd for å begrense fylleangst og feller. De mest åpenbare er å unngå å drikke seg hinsides, huske på at kollegaer ikke er klemmedokker og motstå fristelsen til å ta av seg skjorta. Oppstår det likevel en liten flørt i løpet av kvelden, påpeker Sollund: 

– Man må gjerne kline på dansegulvet, men det vil bli lagt merke til. Et 

julebord med kollegaer er annerledes enn med venner, så her blir man nødt til å være litt mer påpasselig.

Skulle dagen derpå på by engstelse og hodepine er det ingen god unnskyldning til å ikke dukke opp på jobb neste morgen.

– Det er bare å komme seg på jobb, så får man lide sammen. Det er også en del av

bondingen, sier Sollund. 

Etikette til bords

Når det gjelder etikettet ved bordet, har Tennfjord noen nyttige tips: 

– Til middagen er det gjerne mer bestikk enn du kanskje er vant med. Begynn ytterst 

og beveg deg innover. 

Når det kommer til drikke oppfordrer hun alle til å holde i stetten på glasset. 

– Mange kvinner holder rundt glasset som om det skulle vært en tekopp. Har du i 

tillegg lipgloss på leppene får du et skikkelig flekkete glass etter hvert.

Men hva man skal fylle glasset med er et annet spørsmål. Tennfjord opplever at den yngre generasjonen drikker mindre og har et mer fleksibelt forhold til alkohol. Dette er noe hun applauderer og kan tipse om at Vinmonopolet selger mer alkoholfritt enn de selger champagne. Hun har også en oppfordring til alle verter og vertinner der ute: 

– Med eller uten alkohol så fortjener alle fine glass. Styr unna kjøkkenglass. 

Det kommer en januar

Desember er en måned som fort blir fylt til randen med julebord og ulike samlinger. Det kan virke som at alle skal ha noe av deg. 

– Det virker som om man aldri skal sees etter nyttår så alt må skje før jul. Det er 

nesten litt som en kollektiv død, sier Sollund. Hun anbefaler derfor å legge planer til januar, for da har man noe å se frem til. 

Men uansett hvor mange julebord det blir, så kommer du deg gjennom også denne 

sesongen. Og hvis ikke det går bra, så går det i hvert fall over. Med litt hell har du kanskje til og med verdigheten i behold.

Powered by Labrador CMS