TANKESTYRING: Fra SiOs helsekontor råder psykolog Myleen Offrell studentene til å ha en positiv og løsningsorientert innstilling til eksamensperioden.

Slik kobler du av i eksamensperioden

Slutten av semesteret består for de fleste av mange timer på lesesalen, økt koffeininntak og lite fritid. Dette er ekspertenes tips til avslapping i den mest hektiske tiden på året.

Publisert

SiO-psykolog Mylleen Offrell mener det aller viktigste er å skille mellom fritid og studier. Deretter må man forplikte seg til det. Derfor må det være en realistisk plan, forklarer hun.

– Noen har for ambisiøse planer, og tenker de skal studere i 12 timer, sier hun og legger til at mange kan føle seg mislykket dersom de ikke klarer å klokke inn alle timene de planla. 

Trenger du en pause, så skal du ta den pausen

Kristine Bull-Engelstad, fysioterapeut og helse- og jobbcoach

For å unngå dette anbefaler hun å jobbe sammen med andre. Da mener hun det er lettere å holde seg motivert og strukturert, fordi man kan legge inn pauser sammen med en eller flere medstudenter. 

Scrolling er fy, fy

De fleste kan kjenne seg igjen i å «bare» skulle ta fem minutter pause på telefonen. Dette gir derimot ikke ordentlig hvile til kropp eller hjerne, ifølge Offrell. Tvert imot, forklarer hun, kan denne kortsiktige distraksjonen gjøre vondt verre. 

Helse- og jobbcoach Kristine Bull-Engelstad er enig. Ifølge henne er det få som slapper av ved å scrolle på mobilen. Noen fortsetter nemlig tankemønsteret sitt, for eksempel om bekymringer knyttet til eksamen, når de scroller. Da blir det verre, forklarer hun til Universitas.

RETT UT: Helse- og jobbcoach Kristine Bull-Engelstad mener studentene gjør lurt i å lytte til kroppen og slappe av når man kan.

Planlegg aktiviteter du liker!

For å koble av oppfordrer Offrell heller til å sette av tid til aktiviteter du liker å gjøre, og som lar deg flytte fokuset vekk fra eksamen. Som eksempler på gode avbrekk, anbefaler hun tur i marka, lesing i parken, en treningsøkt eller bare å henge med venner. 

Bull-Engelstad utdyper at dette gjør undre for å takle stress. Både ved at vi flytter fokus og gjør noe annet, men også fordi lykkehormoner utløses i hjernen. Det kan gjøre det lettere å ta helsebringende valg, som igjen kan påvirke effekten av eksamensforberedelsene.

– Når vi kommer inn igjen etter å ha flyttet fokus fra eksamen kan vi plutselig se en ny løsning og ting kan virke mye lettere, sier Bull-Engelstad.

Når det gjelder pauser legger hun også vekt på å lytte til kroppen. 

– Trenger du en pause, så skal du ta den pausen.

Noter bekymringer

Offrell er godt kjent med de mange bekymringstankene studenter ofte får av eksamen. Hennes beste råd er å skrive dem ned.

– Se på listen og gå ordentlig gjennom den på en løsningsorientert måte.

Bull-Engelstad forklarer at tid til å reflektere over egne bekymringer kan være bra for å rydde opp i tankene.

– En kjent øvelse er å ta kontroll over den dårlige samvittigheten. Sett av et kvarter og legg merke til hva samvittigheten handler om.

Dersom planen ikke funker er det ikke noe feil med deg, men noe feil med planen

Mylleen Offrell, psykolog, SiO helse

For å unngå den dårlige samvittigheten når du tar deg fri, mener hun det er nødvendig å snakke positivt til seg selv. 

– Det handler om å få oversikt over tankene og utforske hva som er problemet. Det er lettere å se hva kroppen har behov for når man stopper opp og er bevisst

Derfor anbefaler hun følgende grep:

– Finn et par setninger der du minner deg selv på at det du gjør er godt nok og senk terskelen for deg selv.

En av mange bekymringer kan være frykten for å stryke på eksamen. Offrell mener det kan være lurt å skille mellom de bekymringene man kan og ikke kan påvirke. Noen ganger kan en løsning være å studere på en annen måte, men psykologen understreker også at selvfølelse ikke bør bygge på prestasjoner. 

– Du er ikke dine resultater, understreker Offrell.

Powered by Labrador CMS