Rydder opp i skolepengebruk
Kunnskapsdepartementet har gjennomgått utdanningsavtaler i utlandet og tar grep mot ulovlig skolepengepraksis. Nå spøker det for ex.phil på Bali.
I et brev til utdanningssektoren har Kunnskapsdepartementet (KD) nå klargjort at norske institusjoner «ikke kan etablere avtaleforhold som innebærer at studenter må betale for undervisning, eksamensretting og lignende».
Det skjer etter at KD nylig har gått gjennom norske universiteter og høyskolers samarbeid med norske aktører i utlandet.
KD skriver videre at det er uklart om disse reglene blir fulgt av alle institusjoner.
Blant tilbudene som kan rammes av innstrammingen er ex.phil på Bali, som i dag finansieres ved hjelp av skolepenger.
KDs instruksjoner gjør at universiteter og høyskoler er nødt til å si opp eller endre avtaler med aktører som krever skolepenger fra studentene.
– Viser hvor skapet skal stå
Internasjonalt ansvarlig i Norsk studentorganisasjon (NSO), Axel Hvistendal Nerdrum, er fornøyd med initiativet fra KD. Han mener det er på tide å rydde opp.
Flere institusjoner har hatt et grumsete forhold til gratisprinsippet i høyere utdanning
Axel Hvistendal Nerdrum, internasjonalt ansvarlig i Norsk studentorganisasjon
– Det er på høy tid at KD tar grep og viser hvor skapet skal stå. Flere institusjoner har hatt et grumsete forhold til gratisprinsippet i høyere utdanning, sier han.
Nerdrum mener at klargjøringen vil komme studentene til gode.
– KD sikrer nå at norske studenter kan ta norsk høyere utdanning i utlandet, som for eksempel ex.phil på Bali, og fortsatt ha de rettighetene og den faglige kvalitetssikringen vi har krav på, sier han.
Har ikke oversikt
Avdelingsdirektør i KD, Lars Vasbotten, forventer at institusjonene som har etablert samarbeid med utdanningsaktører i utlandet, foretar en gjennomgang av sine avtaler.
– Dette vil kunne resultere i endringer i avtaler mellom institusjonene og eksterne aktører, sier Vasbotten.
Avdelingsdirektøren sier departementet ikke har oversikt over hvor mange institusjoner som ikke følger gjeldende regelverk.
Alle institusjonene skal levere årsrapporter til departementet i mars 2014. KD vil utfra rapporteringen vurdere behovet for videre oppfølging.
Venter med å juble
– Er klargjøringen fra KD en seier for studentene, Nerdrum?
– Å kalle det en seier er nok litt for tidlig. KD anerkjenner gratisprinsippet, et av de viktigste prinsippene i norsk høyere utdanning, og det er veldig positivt for studentene, sier Nerdrum.
Han tror det som blir viktig framover, er at institusjonene følger opp og får avskaffet skolepengene samarbeidspartnerne deres har innført.
– Når det er gjort, da snakker vi seier.