UiO fortsetter streng alkolinje
Bør det være tillatt med alkoholsjenking på campus på dagtid? Si din mening nederst i saken.
Torsdag vedtok læringsmiljøutvalget (LMU) ved Universitetet i Oslo (UiO) at praksisen med å nekte ølsalg på universitetsområdet før klokka 16 under studiestart skal fortsette også i framtida. Studentfestivalen i Oslo (STUDiO), som skjenker øl på Frederikkeplassen, tror ikke det fører til mindre drikking, men at resultatet heller blir at studentene drikker andre steder enn Blindern.
LMUs vedtak er kun rådgivende overfor universitetsledelsen, men ifølge viserektor ved UiO, Inga Bostad, veier rådene fra utvalget tungt.
– Jeg er glad for at vi fikk dette vedtaket i LMU. Vi må bli flinkere til å lage en studiestart som har spennende tilbud, og som inkluderer også de som ikke synes det er morsomt å drikke alkohol, sier Bostad, som selv sitter i utvalget.
Frykter færre folk
I mer enn ti år har semesterstart og det store hvite teltet på Frederikkeplassen vært synonymt med fadderuker og øl. I 2007 kom vedtaket om å innskrenke skjenketidene på campus med to timer, fra klokka 14 til 16. Dette rammet studentforeningene, inkludert foreningen STUDiO.
– Konsekvensen av vedtaket er at det blir færre folk på universitetsområdet på dagtid og da også utover kvelden. Mye folk på campus fører til at man utforsker og blir kjent med de studenttilbudene som finnes, noe som helt klart har en positiv effekt på det sosiale, sier sjef for STUDiO, Stig Hornnes.
Underskuddstelt
STUDiOs festivaltelt på Frederikkeplassen har gått fra et overskudd på 150 000 kroner i 2006 (før ordningen om skjenkeinnskrenking ble vedtatt) til et underskudd på mellom 50 000 og 100 000 kroner i 2008.
– Vi ser en klar negativ utvikling siden de nye skjenketidene ble innført. Vi mener det er en sammenheng her og at underskuddet skyldes de innskrenkede skjenketidene, sier Hornnes.
Også Juristforeningens arrangementer, Justivalen og HumAk, rammes av vedtaket. Disse arrangementene arrangeres i sentrum, og konkurrerer derfor mot skjenkesteder i nærheten som ikke har begrensninger.
– Vi taper både penger og besøk på dette. Akkurat hvor stor rolle alkoholen har er vanskelig å si, men det er uten tvil et ekstra trekkplaster, og ølsalget er en viktig del av festivalenes inntektsgrunnlag, sier formann i Juristforeningen, Karoline Bekkoset.
Bekkoset sier innskrenkede skjenketider vil få konsekvenser for festivalenes budsjetter.
Øl mindre viktig
Viserektor Bostad er opptatt av at man skal ha et godt tilbud til studentene under studiestarten, også uten plastglass med gyllenbrune dråper.
– Mange studenter har problemer med alkohol. Undersøkelser viser at man ved å begrense tilgjengeligheten vil få et lavere forbruk, noe jeg ser på som positivt, sier Bostad.
– Rusproblematikk er noe som må tas på alvor. Det er viktig å poengtere at vi ikke er motstandere av at universitetet skal gjøre noe med dette, men vi mener det er en lite gjennomtenkt måte å gjøre det på. Studentene drikker ikke mindre på grunn av dette vedtaket, de drar andre steder utenfor campus for å drikke, sier Hornnes.
LMU-representant og leder for Venstrealliansen, Thomas Tallaksen, mener alkoholen spiller en mindre rolle for livet på campus.
– Det er ikke alkoholen som får folk til å bli igjen på campus før klokka 16. Det er arrangementene som foregår. Vi må tilby arrangementer som folk vil komme på, sier han.
– Jeg synes dette festivalteltet tidligere har vært litt stusselig, men jeg vet at ting nå er på gang. Her er det egentlig bare fantasien som setter grenser, men jeg håper man kan ha en faglig ramme bak det meste som arrangeres, sier Bostad.